0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Támogatás az őszi munkák elvégzéséhez

Megkezdődik az agrártámogatások előlegfizetése október 16-án, mely a Magyar Államkincstáron keresztül kerül folyósításra a mezőgazdasági termelők részére, amely idén összesen 240 milliárd forintot tesz ki.

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy az év végéig közvetlen támogatásokból 200 milliárd, a Vidékfejlesztés Program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból 30 milliárd, valamint az egységes kérelmekhez kapcsolódóan további 12,3 milliárd támogatásban részesülnek a gazdák.

A támogatás célja a gazdálkodók segítése az őszi munkák elvégzéséhez, illetve a termelők pénzügyi stabilitása, a biztos anyagi háttér megteremtése.

A tárcavezető hozzátette, hogy idén a közvetlen támogatások esetében összességében 6 százalékkal magasabb támogatás kerül kifizetésre, a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az agrárminiszter az előlegfizetések egy másik fontos pillérét is megemlítette, melyet a Vidékfejlesztési Program keretében működő ökogazdálkodási- és agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások jelentik – itt 30 milliárd forint összegben számíthatnak a gazdák támogatásra.

Prof. Dr. Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke tájékoztatta a gazdákat, hogy az előlegfizetések első hetében mintegy 50 ezer gazdának folyósítanak közel 50 milliárd forintnyi támogatás, valamint köszönetet mondott a gazdáknak, hogy határidőre benyújtották kérelmeiket, amelyeket az államkincstár megvizsgált bürokratikusan és helyszíni ellenőrzés útján. Ezek a vizsgálatok jelenleg is zajlanak, a folyósítás pedig október 16. és november 30-a között fog elsődlegesen megtörténni

Forrás: magyarmezogazdasag.hu