Back to top

Díszrécék portáinkon

A díszrécéket már az egyiptomiak is tartottak, hiszen szépségük, kedves, mozgékony lényük a régi időben is lenyűgözte az állatszerető embereket. Ma is így van ez, bár sokan nem mernek vállalkozni ezen víziszárnyasok tartására, mivel azt gondolják, hatalmas területre van szükség, s takarmányozásuk is bonyolult.

A récéket elhelyezhetjük úgynevezett madárkertekben, de kisebb volierekben is tarthatjuk őket. Mindkét esetben azonban alapfeltétel, hogy tisztában legyünk az adott faj igényeivel. Apró termetű kis helyigényű récéből, mint például a nálunk viszonylag könnyen és alacsony áron beszerezhető vörös vállú récéből már egy párat tarthatunk akár egy 6 négyzetméteres volierben is. Igaz, ilyenkor különösen kell ügyelnünk a férőhely tisztaságára és a minitó vízminőségére.

Fotó: Tóth Zsigmond

Amennyiben nagyobb területtel rendelkezünk, ki tudunk alakítani egy madárkertet is, ahol, ha lehet, ne egy nagy tavat, hanem két-három tavacskát alakítsunk ki.

Apavető követelmény, hogy a ragadozókat tartsa távol a kerítés – különösen a nyest és a sün tud nagy kárt okozni állományunkban. Az erős drótháló mellett fontos, hogy legyen rajta átmászást gátló műanyag vagy fémlemez a ragadozók és a patkány ellen, s hasznos, ha a kerítés mellett kívülről egy villanypásztort is kihúzunk. Ugyanígy igen jó, ha legalább másfél méter széles víz választja el a parttól a tó szigetet, ahol a költőodúkat is elhelyezhetjük, illetve az idetelepített növények között fészkelhetnek madaraink is. Jellemzően a nyest helyből másfél méternél messzebbre nem tud ugrani, így, ha mégis betör állományunk tartóhelyére, van hova menekülni récéinknek.

A nagyobb terület kialakításánál vegyük figyelembe azt is, hogy adott esetben azok egymástól szeparálhatók is legyenek, így abban az esetben, ha nagy mennyiségű szaporulatra teszünk szert, könnyűszerrel megoldhatjuk a fiatalok elhelyezését is. Jellemzően a récés madárkertben a vízfelületnél 2-3-szor több szárazulatot számoljunk. Természetesen minél nagyobb a füves terület, annál könnyebb természetszerűen fenntartani mesterséges víziparadicsomunkat.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Terápiás malac fogadja az utazókat San Francisco nemzetközi repülőterén

E hét elejétől terápiás malac fogadja az utazókat San Francisco nemzetközi repülőterén - jelentette több amerikai médium is.

Kecsketartók figyelem! Most kell beadni de minimis kérelmeket

A kecsketenyésztőknek december 10-ig lehet benyújtani az anyakecske-tartás után igényelhető de minimis támogatási kérelmüket – figyelmeztet a szakmai szövetség.

Újjáéled a libakultusz a lengyeleknél

A liba jelenleg nem gyakori látvány a lengyel gazdaságokban, de azok akik tenyésztik, azt állítják, hogy érdemes foglalkozni vele.

Európai szinten is meghatározó a hazai lúdtermelés

Hazánkban Szent Márton nap környékére és a karácsonyra összpontosul a lúdhús iránti kereslet, így a lúdágazat szereplői abban bíznak, hogy a következő hetekben kiegyensúlyozottabbá válhat a piac. 2018-ban a feldolgozó-üzemekben közel 22 ezer tonna mennyiségben állítottak elő vágottliba-termékeket.

Márton-napi püspökfalat

A Szent Márton ünnepéhez fűződő szokások lassanként újra beszivárognak az életünkbe. Óvodások Márton-napi felvonulásokat tartanak maguk készítette lámpással a kezükben, a modern meteorológia és a klímaváltozás ellenére pedig úgy gondoljuk, hogy „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Egyetlen ország sem védett az afrikai sertéspestis terjedésével szemben

Az afrikai sertéspestis tovább terjed Ázsia egész területén pusztítva az állatállományt, és egyetlen ország sem védett a halálos állati vírussal szemben – jelentette ki az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vezetője egy interjúban.

Hamarosan eltűnik a libamáj New Yorkból

A felkapott New York-i éttermek étlapjairól 2022-től már nem választhatnak a vendégek libamájból készült ételeket. A luxus élelmiszer forgalmazását a városi tanács betiltotta.

A kisállattenyésztők Mekkája - Van, volt, lesz monori börze

A monori kisállatvásár alig néhány év alatt Európa egyik legnagyobb és legszínesebb börzéjévé nőtte ki magát. A tarka kavalkádban az amatőr állatkedvelő és a profi tenyésztő egyaránt megtalálja amit keres, sőt, elsőrangúan szórakozik.

Szabó István: Repülni jó!

Szabó István erdész családba született, és már kisgyermekként tudta, hogy ő is ezt a pályát szeretné választani. A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola elvégzése után a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészeténél állt munkába Kiskunhalason, ahol kerületvezető erdészként dolgozott egészen a nyugdíjazásáig.

Sertésspermát is szállít Franciaország Kínába

Emmanuel Macron, francia elnök Pekingben tett látogatása során 15 milliárd dollárt érő szerződéseket kötött Kínával. Az egyezség része többek között, hogy Franciaország disznóspermát is exportálni fog Kínába.