Back to top

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
Jól tudjuk, időnként nem a pénz és a befektetett energia nagysága határozza meg, hogy mitől válik sikeressé valami. Néha csak egy kreatív ötleten múlik az egész. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a külhoni magyarok megismerjék azokat a hasznos tapasztalatokat, jól bevált módszereket és olykor szokatlannak tűnő eljárásokat, amelyeket a kárpáti régióban szereztek.

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek. A fórumon megállapították, hogy Kárpátalján a borászat és a turizmus nem csupán pótlólagos jövedelemhez juttatja az ittenieket, hanem a hozzájuk kapcsolódó számtalan rendezvénynek köszönhetően

segítenek megőrizni a vidékünkön még élő népszokásokat, erősítik a magyar kultúrát, és röghöz kötöttsége révén akadályozza az elvándorlást.

Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakembere előadásában kifejtette, mit tesz az általa képviselt szervezet azért, hogy a magyar bor mintaadó kategóriává váljon a világban, és az értéke növekedjen. Rókusfalvy Pál (Etyek) előadásából megtudhattuk, hogy

időnként milyen sokat ér néhány kreatív ötlet. A 4 ezer lelket számláló város ilyen ötleteknek köszönhetően tudott bő egy évtizeden át olyan borünnepeket szervezni, amelyekre 75–80 ezren kíváncsiak.

Kvák Emil (Balatonboglár) a 14 hektáron gazdálkodó Ikon borászat tevékenysége kapcsán mutatta be a régió törekvéseit, az egységes balatoni borarculat kialakításának szükségességét, a kreatív ötletek fontosságát. A kulcsszó a minőség, hangsúlyozta a szakember.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Nagy László, a Beregszászi Szent Vencel Borrend nagymestere a kárpátaljai szőlőtermesztők és borászok előtt álló kihívásokat foglalta össze. Mint mondta, mindenképpen hatalmas előrelépés az új ukrajnai bortörvény elfogadása, amely legalizálja a családi borászatok tevékenységét.

A magyar állam által támogatott Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program óriási segítséget jelent,

ugyanakkor számolni kell azzal, hogy az ágazatot már most is erőteljesen sújtja a munkaerőhiány, és azzal is, hogy a termelési költségek növekedésével egyelőre nem tud lépést tartani a felvevőpiac.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Stratégia készült a baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztésére

A baromfiágazat 2020-2025 közötti fejlesztési lehetőségeit bemutató stratégiát készítettek a szakmai szervezetek, a tervet Nagy István agrárminiszter mutatta be. A koncepció szerint a legnagyobb potenciál a csirkeágazatban van.

A fákat a jövőnek is ültetjük

Egy kislevelű hárs elültetésével Szarvasra is elérkezett az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. A program célja erdőállományaink javítása, valamint erdőterületeink nagyságának növelése – mondta Farkas Sándor, a Szarvasi Vízi Színház előtti ligetes területen, a faültetés előtti sajtótájékoztatón.

A digitalizáció alkalmazása nélkül nem lehet sikeres az agrárium

A magyar agrárium sikerét tradícióink megóvása, a kiemelkedő szakmai tudás és az innovatív megoldások alkalmazása biztosítja. A 21. század mezőgazdasága, a termeléstől a feldolgozáson át nagymértékben a tudományok és technológiák fejlődésén, azok alkalmazásán múlik – fogalmazott a III. Nemzetközi Vidékfejlesztési Konferencián elhangzott köszöntőjében az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

A természet megismerése: erdészeti és vadászati kiállítás nyílt Baktalórántházán

Erdészeti és vadászati kiállítással bővült a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A tárlat kialakítását a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Történelmi rekord napraforgóból: befejeződött a szántóföldi növények betakarítása

A szántóföldi növények őszi betakarítása november első felében sikeresen befejeződött Magyarországon, a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

Újabb ötévnyi bizalom

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott Dr. Brazsil Dávidnak. „Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom” - ígéri Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újraválasztott főtitkára.