Back to top

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
A konferenciát követő borkóstolón hat magyarországi borászat mutatkozott be
Jól tudjuk, időnként nem a pénz és a befektetett energia nagysága határozza meg, hogy mitől válik sikeressé valami. Néha csak egy kreatív ötleten múlik az egész. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a külhoni magyarok megismerjék azokat a hasznos tapasztalatokat, jól bevált módszereket és olykor szokatlannak tűnő eljárásokat, amelyeket a kárpáti régióban szereztek.

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek. A fórumon megállapították, hogy Kárpátalján a borászat és a turizmus nem csupán pótlólagos jövedelemhez juttatja az ittenieket, hanem a hozzájuk kapcsolódó számtalan rendezvénynek köszönhetően

segítenek megőrizni a vidékünkön még élő népszokásokat, erősítik a magyar kultúrát, és röghöz kötöttsége révén akadályozza az elvándorlást.

Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakembere előadásában kifejtette, mit tesz az általa képviselt szervezet azért, hogy a magyar bor mintaadó kategóriává váljon a világban, és az értéke növekedjen. Rókusfalvy Pál (Etyek) előadásából megtudhattuk, hogy

időnként milyen sokat ér néhány kreatív ötlet. A 4 ezer lelket számláló város ilyen ötleteknek köszönhetően tudott bő egy évtizeden át olyan borünnepeket szervezni, amelyekre 75–80 ezren kíváncsiak.

Kvák Emil (Balatonboglár) a 14 hektáron gazdálkodó Ikon borászat tevékenysége kapcsán mutatta be a régió törekvéseit, az egységes balatoni borarculat kialakításának szükségességét, a kreatív ötletek fontosságát. A kulcsszó a minőség, hangsúlyozta a szakember.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

Nagy László, a Beregszászi Szent Vencel Borrend nagymestere a kárpátaljai szőlőtermesztők és borászok előtt álló kihívásokat foglalta össze. Mint mondta, mindenképpen hatalmas előrelépés az új ukrajnai bortörvény elfogadása, amely legalizálja a családi borászatok tevékenységét.

A magyar állam által támogatott Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program óriási segítséget jelent,

ugyanakkor számolni kell azzal, hogy az ágazatot már most is erőteljesen sújtja a munkaerőhiány, és azzal is, hogy a termelési költségek növekedésével egyelőre nem tud lépést tartani a felvevőpiac.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

Irány a Heves–Borsodi-dombság

„Mátra alján, Bükknek szélén lakik az én öreg néném” – jellemezhetnénk Fazekas Anna verses meséje nyomán az Óbükk néven is ismert területet, mely ugyan nevében dombság, mégis inkább hegyvidék jellemzi. Erre utal a Vajdavár-hegy elnevezés is.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a gazdák versenyképességének megvédésében

A Termőföldtől az asztalig stratégiát úgy kell megvalósítani, hogy az ne veszélyeztesse az európai gazdák versenyképességét – közölte Nagy István agrárminiszter az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írt válaszlevelében. Stella Kyriakides korábban a brüsszeli állatjóléti és növényvédelmi előírások magyarországi végrehajtásával kapcsolatban fordult a tárcavezetőhöz.

A Zalaerdő Zrt. újraindítja járatait a Csömödéri Állami Erdei Vasút személyszállítási vonalán

A védelmi intézkedések betartása érdekében az utasok létszáma korlátozott, a helyek elfoglalása az érkezés sorrendjében történik.

Az agrárium is vesztese a válságnak

Kedvezőtlenül érinti az egyébként stabil mezőgazdasági ágazatot is a koronavírus, ráadásul több más tényező is rossz hatással van az agráriumra – derült ki a a Portfolio.hu csütörtökön megrendezett „Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?” című szakmai rendezvényén. A most szerzett tapasztalatok és a meghozott intézkedések hosszabb távú hatása azonban még előnyére válhat az ágazatnak.

A végéhez ért az ÉSZAKERDŐ Zrt. határon átnyúló projektje

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Kassai Gyermekvasúttal közösen 2018-ban indított közös projektet a lillafüredi és a kassai kisvasutak fejlesztésére az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. A program 2020. május 31-én zárul le.

Aktív magyar segítség a Nyugat-Balkán európai uniós csatlakozásához

Nem kérdés, hogy a Balkán történelmileg és folyamatosan erősödő gazdasági szálakon keresztül kötődik az Unió egészéhez. A magyar agrártárca ezért mindent megtesz, hogy elősegítse a Nyugat-Balkán országainak integrációját – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.