0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új stratégiával teljes körű mezőgazdasági megoldásokat kínál a BASF

Új fejezet nyílt a BASF életében, amikor megvásárolta a Nunhems nemesítőcéget – növényvédőszer-gyártóból a teljes mezőgazdasági palettát lefedő fejlesztő vállalattá vált, új átfogó stratégiával, mondta a hollandiai Nunhemben rendezett nemzetközi sajtókonferencián Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások üzletágának vezetője.

A Mezőgazdasági megoldások divízió több irányban is bővült, hogy kiszolgálja a termesztők és a társadalom változó igényeit.

Nemcsak zöldségféléket és szántóföldi növényeket nemesítenek és folytatják a növényvédőszer-fejlesztést, hanem a digitalizációban is komoly lépéseket tettek, továbbá beszálltak a terménykereskedelembe.

Fejlesztéseikkel az élelmiszerbiztonság, a klímaváltozás, a fenntarthatóság, a szigorodó szabályozás és a munkaerőhiány szorításában dolgozó termelőket kívánják segíteni. Mint Vincent Gros, a mezőgazdasági divízió élére idén júliusban kinevezett vezető elmondta, a BASF bíztató üzleti kilátások elé néz, hiszen az élelmiszer-termelés az egyik legbiztosabb pont a világ gazdaságában. Ugyanakkor úgy kell növelni a termelést, a nyereséget és a hatékonyságot, hogy kevesebb erőforrást használnak fel a gazdálkodók és meg kell felelniük az átláthatóságra, fenntarthatóságra és egészséges élelmiszerre vonatkozó társadalmi igényeknek, ami nagyon nagy kihívás. Ezen kívül új megoldásokra van szükség a károsítók rezisztenciájának leküzdésére, a gazdaságok működését pedig digitális segédeszközökkel célszerű segíteni.

A BASF mindezeken a területeken aktív, a fejlesztéseihez pedig négy fókuszpontot határozott meg. Amerikában vezető innovátor kíván lenni a szója, a kukorica és a gyapot termelésében, Ázsiában a rizstermesztésre helyezi a hangsúlyt, Európában a gabonafélék, a napraforgó és a repce területén piacvezető helyre törekszik. Szerte a világon a zöldség- és gyümölcstermesztésben a harmadik helyet kívánja elérni. Ezek a termények lefedik a világ növényvédőszer- illetve vetőmagpiacának 70 százalékát.

Az idén körülbelül 900 millió eurót fordított kutatás-fejlesztésre a cég, összesen 3000 embert foglalkoztat ezen a területen.

Terveik szerint 2028-ra 26 helyen folyik fejlesztés és több mint 200 helyen működtetnek vetőmagüzemet és nemesítőállomást. Az innovatív termékek értékesítéséből 6 milliárd eurós bevételt várnak, az idén bevezetett Revysol® gombaölő szertől önmagában egymilliárd euróra számítanak.

Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, ahol a cég forgalmának 36 százalékát realizálják, komplex megoldásokat kínálnak a gabonafélék, a napraforgó és a repce termesztésében, mutatta be a terület vezetője, Livio Tedeschi. Az európai termelők már most használják az InVigor® hibrid repcét és nemsokára hibrid búzafajtákat is bevezet a BASF. A termény védelmére használják a Caramba® gombaölő szert, a Luximo® gombaölő és regulátor készítményt, valamint az idén bevezetett Revysol® készítményt. A közeljövőben rovarölő szert is forgalomba hoz a BASF. A készítmények felelős használatát termékkövetéssel segíti a gyártó, és új alkalmazásokat kínál a technológiai és üzemviteli döntések megkönnyítésére.

A xarvio™ Field Manager segítségével a különböző táblákon lehet követni a fertőzési helyzetet és annak függvényében kap a gazda javaslatot a permetezés idejére és a kezelendő területekre.

Ha nem tudja valaki, milyen károsítóval áll szemben, elég lefényképezni,

és a xarvio™ Scouting meghatározza milyen gyomnövény vagy kórokozó az, megbecsüli a lombozat fertőzöttségét, javaslatot tesz a nitrogénellátásra. Ezek az eszközök okostelefonon vagy számítógépen működnek, egyelőre szántóföldi növények esetében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu