Back to top

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk az alma. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezeknek legjava a héjában található, ezért sem szabad kidobni. Amire még figyelni kell: alaposan mossuk meg az almát fogyasztás előtt, és ha megoldható, vegyünk bio gyümölcsöt, szakemberek szerint az a legbiztonságosabb. Ezáltal is csökkenthetjük a környezetbe és a szervezetünkbe kerülő vegyszerek mennyiségét.

Az almahéj jótékony tulajdonságai:

Gazdag rostokban

Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada a héjban található. Ez a természetes élelmi rost támogatja az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. A rost hosszú időre megtelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet. Megfelelő étrend és testmozgás mellett hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez.

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat

Az almahéj gazdag polifenolokban és flavonoidokban. Ezek az antioxidánsok harcolnak a káros szabad gyökökkel, segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ezáltal védenek a rák ellen, de az ízületek egészségét is őrzik.

Kiváló A-, és C-vitamin forrás

Az A-, és C-vitamin is erőteljes antioxidánsok, ezért kiváló gyulladáscsökkentők és immunerősítők. A vitaminok nagy része a héjban vagy a héj alatt található. Még eggyel több ok, hogy ne dobjuk ki.

Ha valamilyen oknál fogva mégis héj nélkül ennénk az almát, akkor se kerüljön hulladékba az almahéj.

Felhasználható kozmetikumként is, bőrradír vagy arcpakolás formájában. Megszárítva pedig almacsipsz vagy tea készíthető belőle; mindkettő finom és egészséges. Az alma héja tele van pektinnel, ezért használhatjuk sűrítőanyagként, például lekvárokhoz.
Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A boldogság kerti magvai

A Princeton Egyetem egyik kutatása szerint a „politikacsinálók” által rendszerint figyelmen kívül hagyott otthoni kertészkedésnek legalább olyan jótékony hatásai vannak, mint a közösségi fejlesztéseknek.

Málna- és szederfajták a balkonra

A Volmary olyan bogyósgyümölcsöket mutatott be, amelyek akár a balkonon vagy a teraszon is nevelhetőek, és már az első vagy második évben teremnek.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

A boldogító talajbaktérium

Többen vélekednek úgy a nemzetközi tudományos életben, hogy a napjainkban mind gyakoribb asztma és a különböző allergiák egy okra vezethetők vissza, a túlzott tisztaságra. Ez az elmélet váratlan helyről kapott támogatást: a Mycobacterium vaccae talajbaktériummal végzett kezelés enyhítheti a depressziót, számol be a discovermagazine.com.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

A helyi élelmiszer fogyasztása a világ legnagyobb részén csak távoli álom

A globalizáció az utóbbi évtizedekben forradalmasította az élelmiszer-előállítást és -fogyasztást, a gazdálkodás pedig hatékonyabbá vált. Az étrend változatosabb, és több élelmiszer áll rendelkezésre a világ különböző részein. A világ népességének nagy része viszont importált élelmiszerektől függő országokban él, amelyek a globális élelmiszer-ellátási láncok megszakadásával fokozottan sebezhetők.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében

Először találtak műanyag mikroszemcséket vízi és szárazföldi ragadozó madarak - többek közt sólymok, baglyok és rétisasok - szervezetében amerikai tudósok.

Sok vállalkozás visszafogta a termelést

A koronavírus-járvány, a forint-euró árfolyam és a madárinfluenza mellett lassan a csökkenő termelés is kezdi kifejteni hatását a baromfipiacon.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.