Back to top

Ezért nem szabad kidobni az alma héját!

Ha szeretnénk maximálisan kihasználni az alma jótékony hatását, ne dobjuk ki a héját, tele van értékes tápanyagokkal. És így még felesleges hulladékot sem termelünk.

Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk az alma. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezeknek legjava a héjában található, ezért sem szabad kidobni. Amire még figyelni kell: alaposan mossuk meg az almát fogyasztás előtt, és ha megoldható, vegyünk bio gyümölcsöt, szakemberek szerint az a legbiztonságosabb. Ezáltal is csökkenthetjük a környezetbe és a szervezetünkbe kerülő vegyszerek mennyiségét.

Az almahéj jótékony tulajdonságai:

Gazdag rostokban

Az alma rosttartalmának körülbelül kétharmada a héjban található. Ez a természetes élelmi rost támogatja az emésztőrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. A rost hosszú időre megtelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet. Megfelelő étrend és testmozgás mellett hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez.

Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat

Az almahéj gazdag polifenolokban és flavonoidokban. Ezek az antioxidánsok harcolnak a káros szabad gyökökkel, segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, ezáltal védenek a rák ellen, de az ízületek egészségét is őrzik.

Kiváló A-, és C-vitamin forrás

Az A-, és C-vitamin is erőteljes antioxidánsok, ezért kiváló gyulladáscsökkentők és immunerősítők. A vitaminok nagy része a héjban vagy a héj alatt található. Még eggyel több ok, hogy ne dobjuk ki.

Ha valamilyen oknál fogva mégis héj nélkül ennénk az almát, akkor se kerüljön hulladékba az almahéj.

Felhasználható kozmetikumként is, bőrradír vagy arcpakolás formájában. Megszárítva pedig almacsipsz vagy tea készíthető belőle; mindkettő finom és egészséges. Az alma héja tele van pektinnel, ezért használhatjuk sűrítőanyagként, például lekvárokhoz.
Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szereti ön a Bug Mac hamburgert és a lisztkukac-muffint?

Ha ön egy étteremben rovart találna a hamburgerében, akkor valószínűleg visszaküldené. Ám az egyik angol gazdaságban teljes mértékben csúszó-mászó rovarokból készült, szaftos harapnivalókat készítenek, és ráadásul azt állítják, hogy a marhahúsnál jobb az ízük.

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

A gyümölcslevektől a gyógyszirupokig

Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatásuk miatt isszák majd a szirupjainkat, de aztán kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak – mondta Fatér Balázs István, a csáfordi Natúr Ízek Szociális Szövetkezet egyik alapítója és szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy miként jutottak el a gyógyteáktól a gyógynövényszirupokig, illetve, hogy miért tartja fontosnak, hogy óvodásoknak szervezzenek programot.

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

Véget ért a szezon, de nem múlt el nyomtalanul - Növényvédelmi előrejelzés

Kezdjük meg a fölkészülést a jövő évi növényvédelemre, ehhez pedig legelőször is mérjük fel, hányadán állunk a károsítókkal. Az őszi betakarítás kiváló lehetőség, hogy megismerjük, mennyire fertőzött a terület talajlakó kártevőkkel, a metszés előtti átvizsgálás során pedig gyorsan kiderül, hogy mennyire fertőzöttek a fák.

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

Szárnyaló e-kereskedelem

Úgy tűnik, az Amazon szárnyalása megállíthatatlan. Az eredetileg online kereskedelemben érdekelt, és mostanra ott már vezető pozíciót elért vállalkozás más üzletágakba is beteszi a lábát, így az élelmiszer- és állateledel-forgalmazásba, de a pénzügyi szolgáltatások piacán is mind aktívabb.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.