Back to top

Hiánypótló szakmai kiadványokat mutattak be

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gótikus szárnyának földszinti kiállítóterme rendhagyó könyvbemutatónak adott otthont: noha az intézmény hosszú évtizedek óta állít össze s ad közre különböző szakmai kiadványokat, az idei év a korábbiaknál is termékenyebbnek bizonyult ebből a szempontból; ez alkalomból négy új könyvet is bemutattak.

„Évente általában egy, legfeljebb kettő kiadványt adunk ki, ez azonban egy kivételes alkalom, hiszen a múzeum történetében először mutathatunk be egyszerre négy kötetet” – mondta büszkén Estók János, az idén 123 éves intézmény főigazgatója könyvbemutató rendezvényükön. Szavai szerint, noha ezek műfajukban eltérnek, több szempontból is összekapcsolhatók – a többi közt gazdaság-, illetve gazdálkodástörténeti szempontból.

A most megjelent kiadványok közül – a teljesség igénye nélkül – kettőt emelünk ki cikkünkben. Egyrészről felhívjuk olvasóink figyelmét az „Agrárvilág vonzásában – válogatás Szabad György gazdaság- és társadalomtörténeti munkáiból” című kötetre, amely Melkovics Tamás történész szerkesztésében készült el.

A szakember a Széchényi-díjas történész munkásságát méltatva úgy fogalmazott: noha Szabad György kimagasló színvonalon foglalkozott gazdaság-, társadalom- és politikatörténettel, az agrártörténeti kutatómunka volt számára az, amelyhez a legtöbb személyes szál fűzte, s amely területtel már kisiskolás korában is foglalkozott.

A kötet tizenhat értekezést tartalmaz, méghozzá öt egységbe rendezve, a 19. századot felölelve.

„A feudális gazdaság, rendi társadalom” című fejezetben található például egy érdekes olvasmány egy mezővárosi céhmester reformkori tündökléséről, majd bukásáról,

s nem kevésbé ajánlott a jobbágyfelszabadítás társadalmi szerkezetre gyakorolt hatásairól értekező írás sem, amely a „Tőkés gazdaság, polgári társadalom” elnevezésű fejezetben kapott helyet.

A könyvbemutatónak helyet adott helyiség felett található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár ez év júniusában megújult, a 19-20. század vadászatát bemutató állandó kiállítása. E tárlat fontos darabjait foglalja össze és mutatja be Sánta Ákos „Vadászfegyverek” című kiadványa, ami a múzeum tárgykatalógusainak negyedik kötete is egyben. A könyvet Németh Balázs hadtörténész mutatta be, aki mindenekelőtt azt hangsúlyozta,

az elmúlt évtizedekben nagyon kevés olyan vadászattörténeti anyag készült, amely történészi kutatómunka eredményeképpen jött létre.

Ez a kiadvány pedig éppen ilyen; a múzeum fegyvertárának darabjain keresztül ad hiánypótlóan részletes fegyver- és vadászattörténeti áttekintést.

A szakember a könyv tartalmát ismertetve beszélt a keréklakatos fegyverekről, amelyek a korábbi típusokhoz képest jóval modernebbnek számítottak, következésképp igencsak bonyolult szerkezetek voltak, így például a javíttatásuk is körülményes volt. Az annak idején Zrínyi Miklós által is használt fegyverfajtából szép példányok akadnak a múzeum gyűjteményében, csakúgy, mint a későbbi típusokból is. A kötet ugyanakkor arra is rámutat, hogy a mai vadászok többségének fegyverei mennyire hasonlóak azokhoz a típusokhoz, amelyek a 19. század végén voltak használatosak. „Füst nélküli lőpor, ismétlő- és hátultöltős rendszer; ezek az ismérvek jellemzőek a napjainkban ismert vadászfegyverek esetében is” – tette hozzá a hadtörténész.

E két kiadványon kívül kezükbe vehetik az olvasók a most megjelent „Uradalmak, földbirtokosok és birtokforgalom a Dél-Dunántúlon a 19. században” című kötetet, illetve a „Magyar Mezőgazdasági Múzeum Közleményei” sorozat legújabb kiadványát is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattitkok, emberkalandok

Szegeden egy szép, 45 hektáros tölgyerdő rejti Magyarország legnagyobb vadasparkját. A hely nevezetessége, hogy több kontinens ritka, jobbára veszélyeztetett állatfajait mutatja be természetes körülmények között. E fajok génmegőrzése, tenyésztése az intézmény fő feladata, de emellett fontos szerepet kap a természetvédelem, az oktatás, a kutatás és a szórakoztatás is.

Szervál a háziasítás útján

A macskafélék szinte csak húst fogyasztanak. Más ragadozókkal, pl. a kutyafélékkel ellentétben növényi táplálékot szinte alig vesznek magukhoz. Talán ezzel is magyarázható, hogy igen sok fajuk csúcsragadozóként szerepel a táplálékpiramis tetején. Úgy a vadonban, mint a ház körül élő fajokat az ember már hosszú évezredek óta nemcsak csodálja – igyekszik környezetében is megtartani, tenyészteni.

Nagy István: eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje

Magyarország szinte teljes egészét lefedik a vendég-, kulcsos- és turistaházak nyújtotta szolgáltatások, így nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük a kikapcsolódásra vágyóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken a Baranya megyei Szaporcán.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júniusi menetrendje

A Csömödéri Állami Erdei Vasút júniusi menetrendje a járványügyi előírásokat betartva a következőképpen alakul.

Érintetlen erdőterületek, erdőrészletek és fák a Pilisi Parkerdőben

A Pilisi Parkerdőben túrázva a magyar természeti gazdagság változatos kincstára fogadja a látogatót: őserdőre emlékeztető örökerdők, tölgyes és bükkös rengetegek, források, erdei kis tavak mellett néhol érintetlen erdőrészletek. Vajon miért rejtőznek a Parkerdőben ezek a háborítatlan területek?

Spárgakutatások Nyíregyházán

Világszerte megközelítőleg 1,1 milliárd fős a spárgafogyasztók tábora. Nyugat- és Dél-Európában komoly kereslet van a minőségi sípokra. A 2011 és 2017 között végzett kísérletünkben egyebek közt azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a sípok beltartalmát a tápanyag-utánpótlás módja.

Kukában az értékes vadhús

Az afrikai sertéspestis 2018. áprilisi hazai megjelenése gyökeresen felforgatta a vaddisznóállomány gazdálkodását. A gyöngyösi eset után sorra érkeztek jelentések, hogy elhullott vaddisznótetemet találtak, amelyekben a virológiai vizsgálat kimutatta, hogy ASP-vel fertőzött állatokról van szó. Napjainkra oda jutottunk, hogy az elejtett sertevad a szeméttelepen köt ki…

Erdőgazdasági megemlékezés Miskolcon

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak az ÉSZAKERDŐ Zrt. miskolci központi épületénél.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).