Back to top

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Bármilyen döntés is születik a brit kilépéssel kapcsolatban október 31-én, annak a termelőnek, aki az EU-n belül másik termelőnek, illetve online értékesít növényt vagy szaporító anyagot, növényútlevelet kell mellékelnie az áru mellé, és regisztrálnia a brit állat- és növény-egészségügyi hatóságnál.

Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Így termelői kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvánnyal szállíthatnak ki és be is növényt az EU- határai keresztül. Ez a termelők számára óriási adminisztrációs többletmunkát eredményez. Emellett a formai követelményeknek megfelelően új számítógépes szoftverre és nyomtatókra lesz szükség az új címkék nyomtatásához, ami többletmunkaerőt igényel.

Ugyanis nem lesznek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére, vagy jelölő szalagra lesz szükség, aminek környezetvédelmi aggályai is vannak, állítják a termelők.

Szerintük az új rendelet 0,7-0,8 fonttal (csaknem 280-300 forinttal) drágítja meg egyetlen egynyári növény árát, amit a termelőknek kell „lenyelniük”.

Óriási a bizonytalanság a jövőre nézve. A szaporítóanyag-beszállítók a brexit lehetséges kimeneteleinek függvényében határozzák meg áraikat.

A brit vállalkozások a pesszimista forgatókönyv szerint készülnek az EU új növény-egészségügyi rendeletének való megfelelésre.

Mivel a britek is védik környezetüket az idegenhonos károsítókkal szemben, megállapodás nélküli brexit esetén, a biológiai kockázatok kivédése érdekében, az EU-ból származó, a szabályozás alá eső növények és növényi termékekre vonatkozóan is megkövetelik a növény-egészségügyi bizonyítványt. A belső forgalmazás a brit növényútlevél-rendszer szerint történne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Védtelenek vagyunk? - Véget ért a szezon, de van mit elemezni

Véget ért a növényvédelmi szezon, de nem múlt el nyomtalanul: amelyik károsítókból sok volt az idén, arra a következő évben is bizton számíthatunk, pláne, ha szinte semmilyen hatékony növényvédő szer nincs a kezünkben a megfékezésükre. A talajlakó kártevőkkel sajnos ez a helyzet, mégsem vagyunk azonban teljesen védtelenek.

Újra kell gondolni a szőlővédelmet – Beszámoló a BASF szőlő VIP rendezvényéről

Bár még mindig a lisztharmat a szőlő leggyakoribb károsítója hazánkban, az utóbbi évek időjárása felhívta a figyelmet arra, hogy a másik két betegség, a peronoszpóra és a szürkepenész elleni védekezést is átgondoltabban kell megtervezni. Időben, a lehető leghatékonyabb készítményekkel védekezzünk, javasolták a BASF fejlesztőmérnökei a cég Villányban rendezett szőlőtermesztési VIP napján.

Csökkenő hazai pálinkafogyasztás

Januártól a népegészségügyi termékadó – a neta - is utólérte a pálinkát, a szőlő- és borágazatban ugyancsak komoly változásoknak lehettünk tanui. Ezeket a területeket járta körbe a közelmúltban a Parlament Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága.

Miniszter: biztos a csúszás, a mértéke kérdéses

Már csak azon megy a vita, hogy egy vagy két év lesz-e az agrártámogatások átmeneti időszaka – jelentette ki Nagy István, aki szerint addig sem szabad a fejlesztésekkel leállni.

12 millió euróval segítik a magyar borok értékesítését

Az elmúlt évben 10-15 százalékkal emelkedtek az unióban a borkészletek, ami nem könnyíti meg az ágazatban dolgozók helyzetét. A világ borpiaca telített, ezért a magyar borok értékesítésének támogatására 12 millió euró értékben borpromóciós programot indít az agrártárca – jelentette be Feldman Zsolt a Magyar Bor 2019/2020 című kötetet is bemutató sajtótájékoztatón.

A baromfi- és húsmarha-támogatások javítják az agrárium teljesítményét

A baromfi ágazat és a húsmarha támogatási keretösszegének emelése amellett, hogy a gazdálkodók számára plusz forintokat jelent, jó befektetés is, hiszen javítja az agrárium teljesítményét és exportteljesítményét - mondta Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornának.

Az európai méhészek védelmében - Támogatott magyar javaslat Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat.

Mérsékelt ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Új növényegészségügyi szabályozást vezetnek be

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában.

A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudomány Kara, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete konzorciumot hoztak létre, vezetője a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A konzorcium 2016. szeptember 30-án pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs hivatalhoz GINOP program keretében.