Back to top

Sokba kerül a növényútlevél

A december 14-étől bevezetésre kerülő növényútlevél miatt 0,7-0,8 fonttal kerülhet majd többe egyetlen cserép primula Nagy-Britanniában. Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Nem leszek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére vagy jelölő szalagra lesz szükség
Bármilyen döntés is születik a brit kilépéssel kapcsolatban október 31-én, annak a termelőnek, aki az EU-n belül másik termelőnek, illetve online értékesít növényt vagy szaporító anyagot, növényútlevelet kell mellékelnie az áru mellé, és regisztrálnia a brit állat- és növény-egészségügyi hatóságnál.

Amennyiben megállapodás nélküli brexitre kerül sor, Nagy-Britannia kikerül az EU-s növényútlevél-rendszer alól, és harmadik országgá válik.

Így termelői kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvánnyal szállíthatnak ki és be is növényt az EU- határai keresztül. Ez a termelők számára óriási adminisztrációs többletmunkát eredményez. Emellett a formai követelményeknek megfelelően új számítógépes szoftverre és nyomtatókra lesz szükség az új címkék nyomtatásához, ami többletmunkaerőt igényel.

Ugyanis nem lesznek megfelelőek a cserépre ragasztott matricák, betűzős címkére, vagy jelölő szalagra lesz szükség, aminek környezetvédelmi aggályai is vannak, állítják a termelők.

Szerintük az új rendelet 0,7-0,8 fonttal (csaknem 280-300 forinttal) drágítja meg egyetlen egynyári növény árát, amit a termelőknek kell „lenyelniük”.

Óriási a bizonytalanság a jövőre nézve. A szaporítóanyag-beszállítók a brexit lehetséges kimeneteleinek függvényében határozzák meg áraikat.

A brit vállalkozások a pesszimista forgatókönyv szerint készülnek az EU új növény-egészségügyi rendeletének való megfelelésre.

Mivel a britek is védik környezetüket az idegenhonos károsítókkal szemben, megállapodás nélküli brexit esetén, a biológiai kockázatok kivédése érdekében, az EU-ból származó, a szabályozás alá eső növények és növényi termékekre vonatkozóan is megkövetelik a növény-egészségügyi bizonyítványt. A belső forgalmazás a brit növényútlevél-rendszer szerint történne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Növényvédelmi Szakmérnök képzés a Georgikon Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Növényvédelmi Szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű négy félévet felölelő levelező képzés. Különösen jelentős az érdeklődés a már munkahellyel rendelkező szakemberek részéről. A felvételi követelménye agrártudományok területén osztatlan egyetemi vagy MSc képzésben szerzett végzettség.

Felhívás a méhek védelmében

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívták minden növényvédelmi szakirányító figyelmét arra, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják.

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése januártól - közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.