Back to top

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

A cikória gyökerében található egészséges rostok közül az inulint gyakran hasznosítják élelmi (diétás) rostként és édesítőszerként. Az inulin egy olyan típusú rost, amelyről tudományosan bizonyított, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre, többek között a bélműködésre és az immunrendszerre. Épp emiatt kutatók egy csoportja a CHIC projekt keretében azt a célt tűzte ki, hogy a növény DNS-ének apró módosításaival megpróbálnak új változatokat létrehozni – írja az Euronews.

Az inulin számos tekintetben pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre.

Serkenti a jótékony bélbaktériumok számának növekedését, amelyek hozzájárulnak az ideális bélmozgáshoz és az emésztéshez. Segíthet továbbá a székrekedés tüneteinek enyhítésében és csökkentheti a betegségek kialakulásának a kockázatát is. Összességében tehát javítja az emésztőrendszer működését.

Az édesítőereje 60 százaléka a cukorénak, így az inulin édesítőszerként is megállja a helyét. A cukor kalóriatartalmának csak a felét tartalmazza, ráadásul segít egyensúlyban tartani a vércukorszint ingadozását, ezáltal hozzájárulhat a súlycsökkentéshez és a súlymegőrzéshez.

Cukorbetegségtől szenvedő embereknél kimutatták, hogy az inulin segíthet a cukorbetegség kezelésében, ugyanis csökkenti a vércukorszintet.

A kutatások azt is igazolják, hogy az élelmi rost, például az inulin, elősegíti a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentését, ami összekapcsolható az alacsonyabb vérnyomással. Vagyis hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez is.

A már meglévő ismeretek fényében a kutatók azon dolgoznak, hogy feltárják, vajon rejt-e további lehetőséget magában a cikória. Dirk Bosch, a CHIC projekt koordinátora elmondta:

„Úgy gondoljuk, hogy a cikória egyfajta biológiai gyár, amiből mindenféle vegyület, mindenféle egészséggel kapcsolatos vegyület előállítható: gyógyszerek és élelmi rostok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.”

A CHIC projektjének az a célja, hogy feltárják, vajon a cikóriából valóban előállítható-e orvosság. Amennyiben igen, az a további célkitűzés, hogy fellendítsék, illetve teljes körűen kihasználják a növény egészséges elemeit új és speciális tulajdonságokkal rendelkező változatok kifejlesztésével.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Melegedés miatt fajtaváltás: klímaváltozás és a szőlőtermesztés

A klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és a borászati technológiára gyakorolt hatását boncolgatták az idei, immár harmadik Szőlész-Borász Konferencia előadói a Szent István Egyetem budai campusán.

Megfázás, meghűlés megelőzésében és kezelésében nagy segítség a hazai gyógynövény

A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás, meghűlés. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel orvosolhatóak. A hazai fogyasztók nagy kedvencei a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került.

Dögöljön meg a szomszéd … is? Miért nem szövetkezünk?

Lengyelországban, Németországban vagy Hollandiában járva ámulatba ejti az embert, hogy a gazdák mennyire nyitottak az együttműködésre, a szövetkezésre. Nálunk valamiért ez nagyon nehezen megy. Miért? – tettük fel a kérdést Szabó G. Gábornak, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központja főmunkatársának.

Olyan kevés gyümölcsöt eszünk, hogy a nemzetgazdaság és az egészségünk is megsínyli

Megalapozó kutatásokat folytattak a zöldségek és gyümölcsök földrajzi eredetének megállapítására a beltartalmuk, illetve a mikrobionjuk alapján, kíméletes minőségellenőrző mérések kifejlesztésére, a fogyasztói értékítélet pontosítására. Mindezekről és további eredményekről számoltak be a SZIE Élelmiszertudományi Karán, a november végén záruló, 390 millió forintos fejlesztést lehetővé tevő VEKOP pályázat zárókonferenciáján.

Védtelenek vagyunk? - Véget ért a szezon, de van mit elemezni

Véget ért a növényvédelmi szezon, de nem múlt el nyomtalanul: amelyik károsítókból sok volt az idén, arra a következő évben is bizton számíthatunk, pláne, ha szinte semmilyen hatékony növényvédő szer nincs a kezünkben a megfékezésükre. A talajlakó kártevőkkel sajnos ez a helyzet, mégsem vagyunk azonban teljesen védtelenek.

Legyőzi az akadályokat

Pár hónappal ezelőtt, közös érdeklődési körünk kapcsán, néhány fotón figyeltem fel a „féllábú srácra”, Keresztes Zsoltra, majd a Spartan Race idei első Beast futamának egy rövid szakaszán együtt haladtunk az eplényi akadálypályán. Akkor ott könnyedén sikerült neki olyan akadály is, amelyen a versenytársammal elbuktunk.

Csökkenő hazai pálinkafogyasztás

Januártól a népegészségügyi termékadó – a neta - is utólérte a pálinkát, a szőlő- és borágazatban ugyancsak komoly változásoknak lehettünk tanui. Ezeket a területeket járta körbe a közelmúltban a Parlament Mezőgazdasági bizottság Szőlő-, bor-, pálinka albizottsága.

Tudósok féltik a ma született gyermekek életét

Az éghajlatváltozás egyre több ember egészségét károsítja, különösen a gyermekekét. Erről tett közzé friss tanulmányt a Lancet Countdown csoport, amely a világ minden tájáról mintegy 100 szakértőt tömörít. A tudósok 35 különféle intézményből és országból érkeztek, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) és különböző egyetemekről.

Ön is mindig kiirtja a gyomokat? Lehet, hogy rosszul teszi

A gyomnövények nem feltétlenül okoznak gondot, egy új kutatás szerint akár hasznosak is lehetnek.

Mezőgazdasági összeírást tart a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) november 15. és december 15. között hajtja végre a mezőgazdasági adatgyűjtését. Az ország 484 településére kiterjedő felvétel eredményei segítik a gazdálkodókat, döntéshozókat, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel, pontos adatszolgáltatásukkal nagyban hozzájárulnak - közölte a KSH az MTI-vel hétfőn.