Back to top

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

A cikória gyökerében található egészséges rostok közül az inulint gyakran hasznosítják élelmi (diétás) rostként és édesítőszerként. Az inulin egy olyan típusú rost, amelyről tudományosan bizonyított, hogy jótékony hatással van az emberi egészségre, többek között a bélműködésre és az immunrendszerre. Épp emiatt kutatók egy csoportja a CHIC projekt keretében azt a célt tűzte ki, hogy a növény DNS-ének apró módosításaival megpróbálnak új változatokat létrehozni – írja az Euronews.

Az inulin számos tekintetben pozitív hatást fejt ki az emberi szervezetre.

Serkenti a jótékony bélbaktériumok számának növekedését, amelyek hozzájárulnak az ideális bélmozgáshoz és az emésztéshez. Segíthet továbbá a székrekedés tüneteinek enyhítésében és csökkentheti a betegségek kialakulásának a kockázatát is. Összességében tehát javítja az emésztőrendszer működését.

Az édesítőereje 60 százaléka a cukorénak, így az inulin édesítőszerként is megállja a helyét. A cukor kalóriatartalmának csak a felét tartalmazza, ráadásul segít egyensúlyban tartani a vércukorszint ingadozását, ezáltal hozzájárulhat a súlycsökkentéshez és a súlymegőrzéshez.

Cukorbetegségtől szenvedő embereknél kimutatták, hogy az inulin segíthet a cukorbetegség kezelésében, ugyanis csökkenti a vércukorszintet.

A kutatások azt is igazolják, hogy az élelmi rost, például az inulin, elősegíti a vér koleszterin- és glükózszintjének csökkentését, ami összekapcsolható az alacsonyabb vérnyomással. Vagyis hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez is.

A már meglévő ismeretek fényében a kutatók azon dolgoznak, hogy feltárják, vajon rejt-e további lehetőséget magában a cikória. Dirk Bosch, a CHIC projekt koordinátora elmondta:

„Úgy gondoljuk, hogy a cikória egyfajta biológiai gyár, amiből mindenféle vegyület, mindenféle egészséggel kapcsolatos vegyület előállítható: gyógyszerek és élelmi rostok, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.”

A CHIC projektjének az a célja, hogy feltárják, vajon a cikóriából valóban előállítható-e orvosság. Amennyiben igen, az a további célkitűzés, hogy fellendítsék, illetve teljes körűen kihasználják a növény egészséges elemeit új és speciális tulajdonságokkal rendelkező változatok kifejlesztésével.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.