Back to top

Ételt ne dobj ki – kenyér, kifli, zsömle, sütivég

A világ fele éhezik vagy alultáplált, a másik fele meg kövér és állandóan fogyókúrázik. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentése a pazarlás mérséklésével kezdődik A pazarlás vagy a takarékosság pedig a konyhában kezdődik.

Ételt nem dobunk ki – tanította a nagymamám és én is erre nevelem a saját kislányomat. Függetlenül attól, hogy az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) nemzetközi programot is indított az élelmiszerpazarlás visszaszorítására. Pusztán azért nem pazarlunk, mert a takarékos háziasszony a jó háziasszony. És még mókás anya-lánya program lehet egy-egy új ételt kikísérletezni a maradékokból. Sorozatunkban összeszedjük, milyen maradékot hogyan hasznosíthatunk újra. Elsőként a kenyerek kerülnek terítékre.

A modern kenyerek szikkadtan nem az igaziak

  • A tegnapi kenyér, kifli, zsömle legelterjedtebb felhasználása a morzsa, vagyis jól meg kell szárítani a maradékot. Érdemes széttépkedni, aztán lehet csak úgy ottfelejteni a napon, de a sütőben is kiszáríthatjuk. Utána le kell reszelni vagy darálni és már lehet is panírozni a rántotthúsnak valót.
  • Fasírozottba, vagdaltakba, akár zöldségvagdaltakba is, kell a vízbe vagy még inkább tejbe áztatott zsemle. A folyadékot pedig a szikkadt jobban felveszi.
  • A kenyérféléket apró kockákra vágva, serpenyőben vagy tepsiben fűszerekkel aranyszínűre és ropogósra pirítva krutont kapunk, amit levesek vagy saláták tetejére szórhatunk.
  • Nagyon vékonyra szeletelt kiflikarikákból fűszerekkel és pici olajjal megsütve snacket készíthetünk.
  • Mediterrán vacsora készíthető a száraz kenyérből: locsoljuk meg olívaolajjal, tegyünk rá paradicsomot, fűszerezzük és süssük meg! De persze azt tehetünk rá, amit csak szeretnénk.
    Gyerekkorunk nagy kedvence a bundás kenyér
  • Szikkadt kenyérből a legjobb a bundáskenyér, kalácsból meg az édes változata. Utóbbi lekvárral vagy porcukorral gyors és finom édesség.
  • Gyors édesség, ha valamiféle édeskésebb kenyeret (pl. rozskenyér, banánkenyér), kalácsot megpirítunk (sütőben vagy kenyérpirítóban), olvasztott csokiba mártjuk és fahéjjal, vagy más mézeskalácssütéskor használt fűszerrel kicsit megszórjuk.
  • A kenyérpuding is egy tipikus maradékhasznosító étel.
  • Minden maradék torta- és süteménylapot felhasználhatunk somlói galuskához, tiramisuhoz vagy más poharas desszertekhez. Vágjuk vagy tördeljük a sütivégeket apróra, tegyük egy pohár vagy tál aljára, rétegezzük krémmel, pudinggal... Vagy néhány „másodlagos frissességű” gyümölcsből főzzünk kompótot és kanalazzuk a morzsák tetejére.
  • A maradék süti ledarálva, lefagyasztva később sütemények tetején, oldalán díszként kelhet új életre.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

A gyümölcslevektől a gyógyszirupokig

Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatásuk miatt isszák majd a szirupjainkat, de aztán kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak – mondta Fatér Balázs István, a csáfordi Natúr Ízek Szociális Szövetkezet egyik alapítója és szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy miként jutottak el a gyógyteáktól a gyógynövényszirupokig, illetve, hogy miért tartja fontosnak, hogy óvodásoknak szervezzenek programot.

Ezért érdemes gyakran kölest enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

Szárnyaló e-kereskedelem

Úgy tűnik, az Amazon szárnyalása megállíthatatlan. Az eredetileg online kereskedelemben érdekelt, és mostanra ott már vezető pozíciót elért vállalkozás más üzletágakba is beteszi a lábát, így az élelmiszer- és állateledel-forgalmazásba, de a pénzügyi szolgáltatások piacán is mind aktívabb.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

Megéri többet áldozni az állatjólétre?

Keresik-e a vevők a magasabb élelmiszerbiztonsági és állatjóléti követelményeknek eleget tevő gazdálkodók termékeit? Hajlandók többet fizetni értük? Kik azok, akiknek a vásárlás során hívó szó a „boldog csirke”, a fiatalabbak vagy az idősebbek, a nagy városokban élők, a magasabb végzettségűek? Ilyen kérdésekre keresték a választ a tajvani Chaoyang Műszaki Egyetem kutatói a közel múltban.

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.