0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kengurukat lelövik, ugye?

Megosztó témáról, a kenguruk ausztráliai kilövéséről közölt cikket a The Guardian. Ausztrália száraz, elsivatagosodó területein éheznek a kenguruk. A kenguruállományt öt évvel ezelőtt 50 millióra becsülték (az összesítésben a négy legnagyobb faj szerepelt) , azonban a felmelegedés, és a kevesebb élelem miatt 2018-ra 42 millióra csökkent a számuk.

Ahogyan egyre nő a szárazsággal sújtott terület az ausztrál kontinensen, egyre több kenguru húzódik a farmok közelébe és gyakorlatilag versenyez a marhákkal és a birkákkal a vízért és a megmaradt élelemért. A konfliktusok elkerülhetetlenek, és néhány területen kormányzati intézkedések is történtek az ügyben.

2018 augusztusában például Új-Dél-Wales szövetségi államban a kormány olyan szabályozást vezetett be, amely megkönnyíti a földtulajdonosok számára, hogy a kenguruk kilövését lehetővé tévő engedélyhez jussanak, így saját tulajdonú területükön kilőhetik az állatokat,.

A szabályozás következtében mintegy egymillió kenguru kilövésével számolnak;

az állatok húsát emberi és állati fogyasztásra, bőrét ipari feldolgozásra szánják. A Guardian szerint ez az eljárás – attól függően, hogy kivel beszél az ember – vagy a világ legfenntarthatóbb és legetikusabb húskereskedelmi módszere, vagy gyalázatos, állat elleni cselekedet, amely a kis kenguruk megölését is magában foglalja.

Az ausztrál nemzeti szabályozás szerint a kengurukat a fejükön kell meglőni, és nem engedélyezett a járműből való kilövés, valamint az sem, hogy az első „célpont” elpusztulása előtt egy másik állatra adjanak le lövést. A magán, nem hivatásos „vadászokat” azonban nem ellenőrzik, csak a hivatásosokat – hívja fel a figyelmet a Guardian. A vágóhidak csak fejlövés esetén fogadják el a kengurukat, így a vadászoknak sem érdeke az egyébként kevésbé humánusnak mondott kilövés, amikor nem a fejre lőnek.

Ausztráliában nincs húscélú kengurutenyésztés, így a szupermarketek polcain, vagy az éttermekben megforduló kenguruhús vadon élő, mesterlövészek által kilőtt, és a mezőn kizsigerelt kenguruk húsát jelenti.

A kis kengurukat általában akkor ölik meg, amikor édesanyjukat már meglőtték, de a hivatásos vadászoknak nem engedélyezik olyan nőstény példányok lelövését, amelyeknél egyértelmű, hogy kicsinyük van. Az erre vonatkozó szabályozás számos vitát váltott ki Ausztráliában, de szakértők azt mondják:

ez a szabályozott módszer még mindig humánusabb, mintha a kengurukat amatőr vadászok lőnék ki, vagy az illegálisan megmérgezett vizek miatt pusztulnának el, esetleg megkínoznák őket.

„Az összes dolog közül, ami a kengurukkal történhet, ez a legkevésbé rossz” – mondja Bidda Jones, az RSPCA állatvédő szervezet vezető természettudósa.

Forrás: The Guardian