Back to top

Birsalmát a teába!

A birsalma több vitamint, köztük C-vitamint tartalmaz, mint az alma, a pektintartalma pedig a legnagyobb a gyümölcsök között. Mit tegyünk vele, ha nyersen élvezhetetlen számunkra?

A világon 40-50 birsfajtát termesztenek, ezek közül Magyarországon a legelterjedtebb a Bereczki és a Konstantinápolyi birs. Mivel a birs legnagyobb mennyiségben a feldolgozóiparban hasznosul, a fajtaválasztáskor a legfontosabb a gyümölcsök aromagazdagsága, és a kősejtek alacsony aránya. A kősejt a gyümölcsök húsában is előforduló extrém vastag falú keményítő-tartalmú sejt.

A birsalma legnagyobb táplálkozási értéke abban rejlik, hogy a vitamintartalma az almáénál is magasabb, és mindez nagy pektintartalommal párosul. A pektinnek nagy jelentősége van a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a bélrendszerben.

Bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), valamint A-, B-, C- és P-vitamint.

Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését. A benne lévő csersav  összehúzó tulajdonságának köszönhetően régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén.

A birsalma jótékony hatása is nyersen fogyasztva érvényesülne a leginkább, viszont

azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amelyek nyersen szinte élvezhetetlenek, így mindenképpen meg kell főzni, kivételt képez az az eset, mikor őszi-téli teánkhoz citrom helyett használjuk.

Ekkor a megtisztított és magházától megszabadított gyümölcsöt vékony szeletekre vágjuk, amellyel tetszés szerint ízesíthetjük italunkat. Savassága sikeresen helyettesíti a citromot, csodálatos aromája pedig különleges ízzel gazdagítja.  Nyersen kipréselt leve alkalmas italok, levesek savanyítására is.

Legelterjedtebb a sok cukor és fűszerek hozzáadásával készülő birsalmasajt, lekvár vagy kompót. De érdemes különféle ételekben is kipróbálni, hiszen

a pikáns ízű gyümölcsöt már eleink is használták a főzéshez,

adták ragukhoz, kacsaaprólék leveshez, de bablevest is ízesítettek vele. Illatával, aromájával különleges hatás érhető el az ételekben.  

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Kell-e nekünk kamillás kenyér?

A címbéli kérdésre a választ az augusztus 20-ai ünnepségek alatt, a Magyar Ízek Utcájában hozhatjuk majd meg, akkor kerülnek ugyanis a nagyközönség elé a Magyar Pékszövetség, idén már 9. alkalommal meghirdetett kenyérversenyén a legjobbaknak ítélt kenyerek.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Árutőzsde: emelkedő gabona-, csökkenő repceár

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Milliárdokból indíthat öntözési mintaprogramot Mezőhegyes

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nemzeti öntözési mintaprogramot indíthat, amelyhez a központi költségvetés 8,5 milliárd forinttal járul hozzá.

Drága a zöldség-gyümölcs, de nem a termelő kap többet

Drága a zöldség és a gyümölcs, de leginkább csak a boltokban: a termelőkhöz a legtöbb termény esetében csak kevéssé szivárog le a mostani áremelkedés. Mindez rövidebb távon az extenzív szereplőknek kedvezhet, de hosszabb távon nincs alternatívája a beruházásoknak és a modern termelési módozatoknak – véli Malatinszki György.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.