0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Franciák díjazták az egyetlen lengyel borászati tankönyvet

A "Szőlő és bor. Tudás és gyakorlat" című lengyel tankönyv a párizsi Nemzetközi Szőlő- és Borászati Szervezet (OIV) egyik fődíját nyerte el. Jelenleg ez az egyetlen tankönyv borászok számára Lengyelországban.

A Roman Myśliwec és Ewa Wawro által szerkesztett tankönyvet a Galicja Vitis Alapítvány adta ki a borkészítés fejlesztésére és népszerűsítésére Jasłoban, a lengyelországi Kárpátalja régióban. Az első rész a szőlőtermesztéssel kapcsolatos kérdésekkel, a második rész a borkészítéssel foglalkozik. Mindkét részben a fő kérdéseket kiegészítő fejezetekkel látták el, mint például a történelem, a szőlőtelepítés rendszere, a marketing, a borturizmus, a kóstolás művészete és a borjog.

Mint a lengyel borkészítés elkötelezett rajongói, nagy hangsúlyt fektettünk az oktatásra. A Galicja Vitis Alapítvány a Jasloi Kárpátaljai Bor Akadémiát tartja fenn, ez a főiskola a borászokat oktatja és kezdőket tanít a borkészítésre.

Jelenleg az általunk közzétett kiadvány az egyetlen tankönyv a borászok számára Lengyelországban. Nagyon nagy szükség volt rá, és a borászok várták a munkánkat 

– mondta a könyv társszerzője és az alapítvány elnöke, Ewa Wawro a könyv bemutatóján.

A szőlőtermesztés kezdete a mai lengyel Kárpátalja régióban a X-XI. századra nyúlik vissza. A szőlőültetvények elterjedtségét földrajzi nevek bizonyítják, például Winna Góra, Winnica vagy Winne, amelyek  a lengyel Kárpátok lábánál helyezkednek el. 

Viszont a pincészetek fokozatosan eltűntek a XVI. és a  XVII. században, nagyrészt a magyar borok megjelenésének köszönhetően,

amelyeket akkor kezdtek tömegesen szállítani Lengyelországba. A szőlőművelés lengyel Kárpátaljára csak az 1980-as évek közepén tért vissza.

Az utóbbi években Lengyelországban a borászat dinamikusan fejlődésnek indult. Sok pincészetet hoztak létre, és ahogy növelik az ültetvények területét, úgy nő a borkedvelők száma is. A statisztika szerint a szőlőültetvények száma évről évre nő, a lengyel Mezőgazdasági Támogatási Központ adatai szerint

a regisztrált szőlőültetvények száma az országban 2018-ban meghaladta a 200 hektárt, a teljes művelési terület pedig a 330 hektárt, a bortermelés pedig az 5,2 ezer hektolitert.

Összehasonlításképpen, a 2009-es és 2010-es gazdasági évben a termelők száma mindössze 26 volt, a művelési terület pedig csupán 36 hektár.

Forrás: farmer.pl