Back to top

Franciák díjazták az egyetlen lengyel borászati tankönyvet

A "Szőlő és bor. Tudás és gyakorlat" című lengyel tankönyv a párizsi Nemzetközi Szőlő- és Borászati Szervezet (OIV) egyik fődíját nyerte el. Jelenleg ez az egyetlen tankönyv borászok számára Lengyelországban.

A Roman Myśliwec és Ewa Wawro által szerkesztett tankönyvet a Galicja Vitis Alapítvány adta ki a borkészítés fejlesztésére és népszerűsítésére Jasłoban, a lengyelországi Kárpátalja régióban. Az első rész a szőlőtermesztéssel kapcsolatos kérdésekkel, a második rész a borkészítéssel foglalkozik. Mindkét részben a fő kérdéseket kiegészítő fejezetekkel látták el, mint például a történelem, a szőlőtelepítés rendszere, a marketing, a borturizmus, a kóstolás művészete és a borjog.

Mint a lengyel borkészítés elkötelezett rajongói, nagy hangsúlyt fektettünk az oktatásra. A Galicja Vitis Alapítvány a Jasloi Kárpátaljai Bor Akadémiát tartja fenn, ez a főiskola a borászokat oktatja és kezdőket tanít a borkészítésre.

Jelenleg az általunk közzétett kiadvány az egyetlen tankönyv a borászok számára Lengyelországban. Nagyon nagy szükség volt rá, és a borászok várták a munkánkat 

- mondta a könyv társszerzője és az alapítvány elnöke, Ewa Wawro a könyv bemutatóján.

A szőlőtermesztés kezdete a mai lengyel Kárpátalja régióban a X-XI. századra nyúlik vissza. A szőlőültetvények elterjedtségét földrajzi nevek bizonyítják, például Winna Góra, Winnica vagy Winne, amelyek  a lengyel Kárpátok lábánál helyezkednek el. 

Viszont a pincészetek fokozatosan eltűntek a XVI. és a  XVII. században, nagyrészt a magyar borok megjelenésének köszönhetően,

amelyeket akkor kezdtek tömegesen szállítani Lengyelországba. A szőlőművelés lengyel Kárpátaljára csak az 1980-as évek közepén tért vissza.

Az utóbbi években Lengyelországban a borászat dinamikusan fejlődésnek indult. Sok pincészetet hoztak létre, és ahogy növelik az ültetvények területét, úgy nő a borkedvelők száma is. A statisztika szerint a szőlőültetvények száma évről évre nő, a lengyel Mezőgazdasági Támogatási Központ adatai szerint

a regisztrált szőlőültetvények száma az országban 2018-ban meghaladta a 200 hektárt, a teljes művelési terület pedig a 330 hektárt, a bortermelés pedig az 5,2 ezer hektolitert.

Összehasonlításképpen, a 2009-es és 2010-es gazdasági évben a termelők száma mindössze 26 volt, a művelési terület pedig csupán 36 hektár.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sokat spórolhatnak a béreken a munkaadók

Jövő nyár közepén 15,5 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó mértéke. Az szja-vágással együtt keletkező adóék így már meghaladná a régiós átlagot.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

Szürkemarhákat is nevelnek a diákok

Tizenkét darab magyar szürke szarvasmarhával gyarapodott a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium tangazdasága a napokban.

Újabb ötévnyi bizalom

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott Dr. Brazsil Dávidnak. „Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom” - ígéri Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újraválasztott főtitkára.

Zongorabillentyűkre váltott a Liszt borcsalád

A Szekszárdi borvidék meghatározó borászata a Twickel Szőlőbirtok, amelynek belépő borcsaládját Liszt Ferencről nevezték el, a zeneszerző családi kötődésére emlékezve. A fiataloknak szánt kilenc tagú borcsalád most arculatot váltott. Ipacs Géza grafikus az új címkéken már csak zongorabillentyűkkel jelezte a zenei kötődést, nagyobb hangsúlyt kapott a pincészet neve a levegős, modern címkén.

Ki kell állnunk a világ elé

Nem kell a nemek közti egyenlőtlenségeket feltétlenül felszámolni, inkább fel kell azokat használni a mezőgazdaságban is. Erre a következtetésre jutottak a "Milyen kihívások állnak a mezőgazdaságban dolgozó nők előtt?" című kerekasztal beszélgetés résztvevői.

Terápiás malac fogadja az utazókat San Francisco nemzetközi repülőterén

E hét elejétől terápiás malac fogadja az utazókat San Francisco nemzetközi repülőterén - jelentette több amerikai médium is.

Sok-sok alma és egy kevés szőlő

Naturalma Rozella, Naturalma Luna, Idared, valamint háromfajta szőlő: Olaszrizling, Ezerfürtű és Ezerjó. Hoffman Krisztián szépen gondozott lesencetomaji birtokán teremnek ezek a gyümölcsök. A fiatalember azt mondja, öröm látni a termést, és bár a napi munkát követően is meglehetősen sokat kell dolgozni ennek érdekében, de megéri.

Stratégiai megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A hazai agrár- és élelmiszerszektor erősítése, érdekeinek érvényesítése csak egy széleskörű társadalmi összefogás keretében valósulhat meg – jelentette ki Nagy István Agrárminiszter az agrártárca és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Között létrejött partnerségi megállapodás aláírását követően, hétfőn, Budapesten.

Az osztatlan közös jogi útvesztőjéről a fiatal gazda klubesteken

Országszerte ismét megnyitottak az Fiatal Gazda Klubok. Az idén elsőként Keszthelyen és Tiszadobon tartották meg a rendezvényt, ahol a földügyi ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú földterületek használatára, valamint a földvásárlás finanszírozása volt a téma.