Back to top

Franciák díjazták az egyetlen lengyel borászati tankönyvet

A "Szőlő és bor. Tudás és gyakorlat" című lengyel tankönyv a párizsi Nemzetközi Szőlő- és Borászati Szervezet (OIV) egyik fődíját nyerte el. Jelenleg ez az egyetlen tankönyv borászok számára Lengyelországban.

A Roman Myśliwec és Ewa Wawro által szerkesztett tankönyvet a Galicja Vitis Alapítvány adta ki a borkészítés fejlesztésére és népszerűsítésére Jasłoban, a lengyelországi Kárpátalja régióban. Az első rész a szőlőtermesztéssel kapcsolatos kérdésekkel, a második rész a borkészítéssel foglalkozik. Mindkét részben a fő kérdéseket kiegészítő fejezetekkel látták el, mint például a történelem, a szőlőtelepítés rendszere, a marketing, a borturizmus, a kóstolás művészete és a borjog.

Mint a lengyel borkészítés elkötelezett rajongói, nagy hangsúlyt fektettünk az oktatásra. A Galicja Vitis Alapítvány a Jasloi Kárpátaljai Bor Akadémiát tartja fenn, ez a főiskola a borászokat oktatja és kezdőket tanít a borkészítésre.

Jelenleg az általunk közzétett kiadvány az egyetlen tankönyv a borászok számára Lengyelországban. Nagyon nagy szükség volt rá, és a borászok várták a munkánkat 

- mondta a könyv társszerzője és az alapítvány elnöke, Ewa Wawro a könyv bemutatóján.

A szőlőtermesztés kezdete a mai lengyel Kárpátalja régióban a X-XI. századra nyúlik vissza. A szőlőültetvények elterjedtségét földrajzi nevek bizonyítják, például Winna Góra, Winnica vagy Winne, amelyek  a lengyel Kárpátok lábánál helyezkednek el. 

Viszont a pincészetek fokozatosan eltűntek a XVI. és a  XVII. században, nagyrészt a magyar borok megjelenésének köszönhetően,

amelyeket akkor kezdtek tömegesen szállítani Lengyelországba. A szőlőművelés lengyel Kárpátaljára csak az 1980-as évek közepén tért vissza.

Az utóbbi években Lengyelországban a borászat dinamikusan fejlődésnek indult. Sok pincészetet hoztak létre, és ahogy növelik az ültetvények területét, úgy nő a borkedvelők száma is. A statisztika szerint a szőlőültetvények száma évről évre nő, a lengyel Mezőgazdasági Támogatási Központ adatai szerint

a regisztrált szőlőültetvények száma az országban 2018-ban meghaladta a 200 hektárt, a teljes művelési terület pedig a 330 hektárt, a bortermelés pedig az 5,2 ezer hektolitert.

Összehasonlításképpen, a 2009-es és 2010-es gazdasági évben a termelők száma mindössze 26 volt, a művelési terület pedig csupán 36 hektár.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi pillanatok Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium történetében kétségtelenül rendhagyó évnek számít az idei. Alighogy életbe lépett az intézményben a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett digitális tanrend, egy régóta várt, az intézmény főépületét teljesen megújító beruházás munkálatai is elkezdődtek.

Szőlőültetvény: közeleg a virágzás

Amikor a metszésen, kötözésen, hajtásválogatáson már túlvannak az ültetvények, akkor az egyik fő cél, hogy a növényeket megvédjük a kórokozóktól és kártevőktől. Különösen a virágzás idején kell figyelni a megelőzésre.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Kamatmentes oktatási kölcsönök a németországi magyar hallgatók számára

A világjárvány idején a német kormány pénzügyi támogatást kínál a magyar hallgatók számára. A COVID-19 miatt sok hallgató elvesztette a munkáját, amely lehetővé tette számukra a németországi tartózkodás finanszírozását.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Beszédes fajtanevek

A szőlőfajta a minőségi szőlőtermesztés alapja, így feltüntetése nem hiányozhat a legtöbb boroscímkéről. Kiemelt szerepét mi sem bizonyítja jobban, hogy még a legkevésbé szőlő- és borrajongó emberek is tudnak néhány nevet említeni.

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.