Back to top

Futurisztikus gazdálkodás - A technológia fejlődése a mezőgazdaság jövője?

A mezőgazdaság történelmi kihívással néz szembe. A következő harminc évben az élelmiszerigény hetven százalékkal fog növekedni. Ennek szem előtt tartásával szükséges növelni és fejleszteni a termelést, ugyanakkor korlátozni kell a környezetre gyakorolt hatását is.

A szerbiai BioSense Intézetnek a kutatói azon dolgoznak, hogy összekapcsolják a legmodernebb technológiákat a növénytermesztéssel, hogy megváltoztassák a jelenlegi termelési modellt. A mantrájuk az, hogy

"nem tudjuk táplálni a mai világot a tegnapi mezőgazdasággal"

– írja az Euronews.

A technológia fejlődése és a fenntartható mezőgazdaság összehangolása az Antares Európai projekt hajtóereje is. A program képviselői szerint a jövő mezőgazdasága fejlett technológiákat fog használni, mint például érzékelők, robotok, drónok és műholdas képek.

"A növekvő népességgel az elkövetkező 40 évben annyi élelmet kell majd előállítani, mint az elmúlt 10000 évben"

– magyarázza az Antares projekt koordinátora és elektronikai mérnöke, Vesna Bengin. A szakértő azt is hozzátette, hogy szükségünk van a fejlett technológiákra a mezőgazdaságban is, hogy hatékonyabbá tegyük a kultúránkat.

A mikro- és nanoelektronikai eszközök nagy segítséget jelentenek majd a termelők számára, hiszen lehetővé teszik a növények általános helyzetének az ellenőrzését, így már a nagyon korai szakaszban felismerhetők a lehetséges betegségek. A jövőbeli, mezőgazdasági technológiák ugyanakkor a környezet védelmét is fókuszba helyezik, fontos szempont például a takarékosság.

"A talajérzékelők információkat adnak majd arról, hogy mikor kell öntözni, és mikor nem. Így csökkenthető az öntözéshez felhasznált víz mennyisége"

- mondta Goran Kitić, a BioSense Intézet nano-mikroelektronikai laboratóriumának vezetője.

A mezőgazdaság fejlődését segítheti az ún. Agrosense platform is, ami egy átfogó adatbázisként lehetővé teszi a gazdák számára, hogy a különféle forrásokból (például robotok, optikai érzékelők, meteorológiai állomások és műholdak) származó adatok által megtervezzék tevékenységüket, és alaposabban megfigyeljék a termés körülményeit.

"A jelenleg alkalmazott rendszer képes azonosítani a levelek, gyümölcsök vagy zöldségek problémáit, így korábban reagálhatunk, mint abban az esetben, ha csak magunkra hagyatkozunk. Amikor mi vesszük észre, hogy gond van, akkor a növény már beteg, míg a kamera és az érzékelők észlelni tudják a betegség kezdetét"

– mondta Djordje Djukic gazda.

A gazdálkodók okostelefon alkalmazáson keresztül adatcserét is folytathatnak, képeket küldhetnek és információkat kaphatnak arról, hogy mennyi műtrágyát kell adagolniuk, vagy hogyan lehet optimalizálni az öntözést.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vadkár az uszódi határban

Képünk a Bács-Kiskun megyei Uszód határában készült. A fotón látható őznek vélhetően gidája született itt az árpatáblában, mert nem menekült messzire tőlünk, s ahogy távolodtunk, vissza is tért.

Június 5-én indult az Agrárcenzus első szakasza

Tíz év után idén nyáron ismét teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Agrárcenzus 2020 elnevezéssel. A koronavírus világjárvány miatt a KSH a veszélyhelyzet kihirdetését követően átütemezte az összeírás lebonyolítását és találkozásmentes csatornákra vezeti át.

Torma, a gyógyító zöldség

Tormabor és tormapor, koktél, krém, pép, főzelék. E növény sokkal kreatívabban is használható, mint gondolnánk. Néhány tormakészítmény egész évben megtalálható az üzletek polcain, na nem túl sokféle. Intenzív fogyasztása idényjellegű, Karácsony és Húsvét idejére korlátozódik. Pedig sok lehetőség van az ecetes tormán túl is...

Eddig nem kedvezett az időjárás a dohánytermelőknek

Az időjárás eddig nem fogadta kegyeibe a dohányültetvények tulajdonosait: tavasszal a szárazság alaposan feladta a leckét a gazdálkodóknak, de a fagy sem kímélte a növényeket - számolt be a Magyar Nemzet.

Környezetvédelmi világnap a Budakeszi Vadasparkban

Játékos formában, interaktív foglalkozásokon mutatja be a Budakeszi Vadaspark gyerekeknek szóló programja a környezetvédelem fontosságát az óvodás korosztálynak. A Vadaspark a környezetvédelmi világnap kapcsán a környezettudatos nevelés jelentőségére kívánja ráirányítani a figyelmet.

Jelentősebb csapadék segítheti a talajok átnedvesedését

A hét első felében többfelé alakultak ki záporok, zivatarok az országban, ezekből azonban csak szerdán hullott elszórtan nagyobb mennyiségű csapadék. Az elmúlt öt nap csapadékösszege az ország nagy részén mindössze 1 és 5 mm között alakult, csak kevés helyen esett számottevő mennyiség. Ezek a gyenge esők, záporok csak arra elegendőek, hogy a talaj felszínének kiszáradását megakadályozzák.

A kormány hatékony segítséget nyújt az aszálykárok és fagykárok enyhítéséhez

Az idei esztendő első felének időjárása komoly károkat okoz a mezőgazdaságban. A gazdálkodók eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt - mondta el Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között egy 32 országot érintő műveletben az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol szerdai tájékoztatása szerint.

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.