Back to top

"Kis" lovas nagy sikere

A Budapest szívében, a Hősök terén megrendezett Nemzeti Vágta örök élményként marad emlékezetes úgy a közönség, mint a versenyzők számára. Különösen igaz ez a tizenöt éves Vörös Tamara esetében, aki az idei verseny kishuszár kategóriájának győztese lett.

Fotó: vagta.hu
Izgalmas, egyszersmind feszült hangulatú versenyt hozott a 12. Nemzeti Vágta kishuszár kategóriájának döntője: a futam lovai között volt, amelyet csak többszöri nekifutásra sikerült „megzabolázni”, így a szervezőknek végül a harmadik rajttal sikerült útjára indítaniuk a mezőnyt. Noha a versenyzők mindegyike hatalmas iramba kezdett, egy lovas már az elején kiemelkedett a résztvevők közül, hogy aztán a másfél körös verseny végén, közel tíz méteres előnyt szerezve vágtázzon át a célvonalon.

Vörös Tamara Nárcisz nevű hatéves sportpónija nyergében, a Veszprém megyei Csetény községet képviselve szerezte meg győzelmét, amellyel kapcsolatban lapunknak is nyilatkozott.

Mint mondta, nagyon bízott a kis lovában, hiszen tudta róla, hogy jó képességekkel bír, s azt is, hogy a futam utolsó szakaszában lesz még benne erőtartalék.

„Nehéz felkészülésen vagyok túl. A napok nagy részében este értem haza, majd lóra ültem, így a tanulással ezután tudtam foglalkozni” – magyarázta Vörös Tamara. Szavai szerint májusban kezdte el az alapozó munkát, időközben pedig több versenyen is részt vett – a többi közt a Kincsem Parkban is. Úgy fogalmazott, szinten kellett tartania a lovát a Nemzeti Vágtáig, amelyre egyébként az érdi előfutamán kvalifikálta magát.

Céltudatossága távolról sem véletlen: kiváló példával szolgál számára ugyanis édesapja Vörös József, aki immáron hatodik alkalommal versenyezhetett a Nemzeti Vágtán.

"Mindig is irigykedve néztem a kishuszár vágta versenyzőit, így adta magát, hogy amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom magamat a versenyen” – folytatta, majd elárulta: a lovaikkal maguk foglalkoznak a házuk körül, ezért a versenyre való felkészítés is az édesapja feladata volt. Vörös Tamara elmondta azt is, hogy bár az idei év legfőképp a Nemzeti Vágtára való készülés jegyében telt számára, egyes fogattal is versenyez, így lesznek még kihívásai a következő időszakban is. „Nagyon szeretem a gyorsaságot, s azt is, hogy teljes mértékben kikapcsolhatom a külvilágot, miközben a lovon vagyok” – tette hozzá a kishuszár vágta idei győztese.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

Sebesült rókát mentett egy budapesti buszsofőr

A kacsamentés már a múlté, most egy rókának volt szüksége a BKK segítségére.

Kétévesek a versenypályán

Az angol telivérek már kétévesen megkezdhetik a versenykarrierjüket a galopp-pályákon. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan lehet őket ilyen korán belovagolni és megfelelően felkészíteni a versenyzésre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kétévesen versenyző lovak versenykarrierje hosszabb, mint azoké, akik csak később lépnek pályára.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Lázár Zoltán újra a bakon

Időutazásra invitálom önöket, 2017-et írunk. A Lázár család immár sokadszorra, ebben az évben is nagy kihívások előtt állt: Göteborgban négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot, Lipicán kettesfogathajtó-világbajnokságot rendeztek, mindkét világversenyen meghatározó szerepet szánt nekik a fogathajtó szakág és Tóth Tamás szövetségi kapitány is.

A nagyvárosi méhészkedést népszerűsíti az agrárminiszter

"Jelentős esemény történt ma az Agrárminisztériumban, hiszen egy családdal bővült az itt lévők létszáma" - mondja Nagy István egy, a közösségi oldalán látható videóban. Az agrárminiszter a nagyvárosi méhészkedést népszerűsítendő, kaptárt helyezett ki az épület teraszára.

Útmutató lóápolóknak - „Az Úr legyen velem, ha ezek közül bármit is elfelejtek”

Kay Neatham, Marcus Ehning vezető lóápolója leckét ad arról, hogyan kell az égiektől segítséget kérni, amikor versenyre utazunk, ott vagyunk, vagy hazaindulunk.

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Mindenki magában teszi a dolgát - karanténkörkép az állami ménesekben

Versenyek, tenyészszemlék, vendéglovagoltatás és egyéb turisztikai programok. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a koronavírus-járványnak „köszönhetően” ma hiába keresnénk Bábolnán, Mezőhegyesen, illetve Szilvásváradon.