0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tovább bővül a kereskedelem

Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb szakmai ünnepét. Az eseményen elhangzott: a kereskedelmi forgalom évek óta folyamatosan nő, és várhatóan az idei év is kiváló eredményekkel zárul majd.
A kereskedelmi forgalom 75 hónapja folyamatosan bővül, 2010-hez képest idén szeptemberig mintegy 40 százalékot tudott növekedni a szektor

– mondta el az eseményen Cseresnyés Péter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hozzátette: a kereskedelem ugyanakkor nem csupán piac és profit kérdése, hanem fontos társadalmi szerepe is van, a vidék életében is kiemelkedő szerepet játszik.

A pozitív gazdasági tendenciák ellenére a kiskereskedelemben nyomasztó a munkaerőhiány, a boltok, áruházak folyamatosan keresnek új munkaerőt.

A kereskedelmi vállalkozások béremelésre kényszerülnek ugyan a munkaerőhiány miatt, de az áremelést igyekeznek elkerülni az éles piaci verseny nyomása alatt.

Az ellentmondásos folyamatok árát rendszerint a beszállítók fizetik meg, különösen nagy a probléma például az élelmiszerfeldolgozóknál. A nem egy esetben dráguló alapanyagárak mellett az átadási árakat nem tudják emelni az élelmiszeripari cégek, az ilyen kísérleteknek a kereskedelmi szereplők mereven ellenállnak. A drágább alapanyag-, és a bebetonozottnak tűnő átadási árak között az élelmiszeripari feldolgozók nyeresége nagymértékben szűkül, sok esetben pedig veszteségbe is átfordulhat a napi működés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu