Back to top

Több termelő árult a nagybanin, mint tavaly

Eredményes évet zárt a budapesti Nagybani Piac. Az év első kilenc hónapjában mintegy 240 ezer vásárlói, valamint közel 130 ezer termelői belépést regisztráltak.

A fővárosból és környékéről 145 ezer vásárló érkezett az ország legnagyobb termelő és elosztó piacára. A vásárlói belépések rangsorában Fejér és Bács-Kiskun megyék állnak a második és harmadik helyen. Bár idén a regisztrált vásárlók száma az előző évinél kevesebb volt, az ügyfelek jellemzően egyre nagyobb méretű teherautókkal érkeznek. 

Az elmúlt kilenc hónapban regisztrált termelői belépések száma megközelíti a 130 ezret, valamivel több, mint az előző év azonos időszakában A hazai termelők többsége továbbra is Pest (44 ezer belépés) és Csongrád (20 ezer belépés) megyékből érkezik a Nagybani Piacra, de jelentősen nőtt Baranya, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei árusok száma is.

A szeszélyes időjárás miatt bizonyos zöldségeket és gyümölcsféléket a megszokottnál két-három héttel később kínáltak a piacon, és az áruhiányos időszakokban  természetszerűen nőttek az árak. 

A dinnyeszezon is közel három hetes késéssel, július 11-én indult és szeptember 15-ig tartott. A nyári nagy meleg miatt élénk volt a dinnye iránti kereslet, ezért a termelők jó szezont zártak. Az értékesítésre – a kialakult gyakorlatnak megfelelően – külön szektort biztosított a Nagybani Piac hosszabbított nyitvatartással.

A korábbi évek hasonló időszakával összehasonlítva a petrezselyemgyökér drágult a legnagyobb mértékben a Nagybani Piacon, a vevők 300 százalékos áremelkedést is tapasztalhattak. Júliusban a burgonya ára is a duplája volt tavalyinak. A nyár további két hónapjában pedig 20-40 százalékos drágulást tapasztalhattak a piaci vevők.

Nyáron továbbra is túlsúlyban voltak a hazai termékek az importtal szemben, a szántóföldi és primőráru egyaránt főként hazai termelőktől érkezett.

Az őszi szezon kezdetén rendszeresen a padlizsánnal, cukkinival, kaliforniai paprikával kezdődik a külföldi áruk sora, de még ezek is kaphatók a magyar őstermelőknél is.

Forrás: 
positive.hu sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.

A bor, a sokarcú ital

A bornak rengeteg arca van, és minden alkalomhoz, hangulathoz, társasághoz, ételhez, mi több, évszakhoz jól illik. Ehhez adott a széles választék, vallja Pampetrics Milán. A borkereskedőként tevékenykedő keszthelyi fiatalember már tizenévesen elkezdett ismerkedni a borokkal, majd Svájcban bővítette tudását. Ennek köszönhetően a nemes ital egész világpiacára rálátása van.