Back to top

Újabb brazil piacszerzés Kínában

Kína további hét brazil vágóhídnak, illetve sertéshús-csomagolónak adta meg az engedélyt az export elindításához. A kínaiak által akkreditált vágóüzemek Santa Catarina államban vannak, innen származik a brazil sertéstermelés egyharmada. Az állam állategészségügyi státusza magas, többek között mentes a ragadós száj- és körömfájástól is, ami a kínai szakemberek döntésében fontos szerepet játszott.

A kínaiak által kedvelt hústál
Ezeknek a húsüzemeknek hatféle sertésmellékterméket szabadon értékesíteni Kínába, ideértve a csülköt, a nyelvet, az orrot, a fejet, a fület és a farkat. A kínai kereslet eltér az európaitól, más húsrészeket kedvelnek, inkább a rágós, mócsingos termékeket részesítik előnyben.

Az export megállapodást Jair Bolsonaro elnök közelmúltbeli, októberi ázsiai látogatásán írták alá. A részleteket Tereza Cristina mezőgazdasági miniszter október 18-25 közötti pekingi látogatásán véglegesítették a kínai hatóságokkal, mely után a miniszter elégedetten posztolta ki üzenetét a Twitteren:

„Az export azonnal megkezdődhet, s ez Santa Catarina termelőinek, üzemeinek jelentős bevételt eredményez majd, komoly tervekkel készülhetnek az elkövetkezendő évekre.”

Francisco Turra, a Brazil Állatfehérje Szövetség (ABPA) elnöke elmondta, hogy az állattenyésztési ágazat ünnepli a hírt. A „hódítást” a kormány erőfeszítéseinek tulajdonítják.
Mint mondta: „A miniszter számos sikert ért már el abban, hogy bővítse a brazil részvételt a kínai piacon, és most a brazik termelők komoly optimizmussal tekintenek a jövőbe. A melléktermékek értékesítésének lehetősége egy újabb piaci területet nyitott meg számukra, amitől komoly jövedelem-emelkedést remélnek.

Brazília sertéskivitelének fő célpontja már Kína. Idén január és szeptember között 156 600 tonna sertéshúst vásárolt az ázsiai ország Brazíliától. Ez a mennyiség 34 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának kivitelét.

Ez a mennyiség a szeptemberig behozott 524 000 tonnát kitevő kínai importnak közel 30 százalékát teszi ki,

Forrás: 
pigprogress.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP: keresni kell az elhullott vaddisznókat, jutalom jár érte

Egyre komolyabb intézkedéseket hoznak a lengyelek az ASP terjedésének megakadályozására. Azt tervezik, hogy jutalmat adnak az elhullott vaddisznók bejelentőinek. Jelenleg a sertéspestis terjedési sebessége havonta 2 kilométer.

Így szákoljuk be a legjobb karácsonyi ajándékot horgász családtagjainknak

Idén minden eddiginél többen váltották ki állami horgászjegyüket Magyarországon, így a kérdés talán még sosem volt ennyire aktuális: karácsonyhoz közeledve vajon melyek a legkelendőbb termékek a horgászok körében? Ennek jártunk utána cikkünkben.

A sertéshús várható világpiaci alakulása

Az elkövetkező évtizedben a sertéságazat helyzete nagymértékben függ majd az ázsiai kereslettől és az ASP alakulásától az Európai Bizottság november végi jelentése szerint.

Megvalósulhat a Brexit a brit választások nyomán

A brit választások, a Konzervatív Párt földcsuszamlás szerű győzelme nyomán az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elhagyja az Európai Uniót január 31-én - közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

ASP-t igazolt a Nébih Békés megyében talált vaddisznó hullában

A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Eredményes ágazat visszatartó tényezőkkel - szlovák sörök

Egyelőre sikeres a szlovákiai sör- és malátagyártás, ennek ellenére az ágazatnak van egy komoly problémája, mégpedig a belföldön előállított sörárpa mennyiségével és minőségével. A mintegy 380 ezer tonnás sörárpaszükséglet jelentős hányadát, csaknem 100 ezer tonna alapanyagot külföldről kell behoznia az országnak.

Faanyagkereskedelmi ellenőrzést tartott a Nébih: 2,3 millió forint összegű bírságot szabtak ki

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege a korábbi éveknek megfelelően 2019-ben is szúrópróbaszerűen ellenőrizte a faanyagkereskedelmi lánc azon szereplőit, amelyek korábban jogsértést követtek el. A visszatérő jellegű hatósági kontroll az újabb feltárt jogsértések nyomán 2,3 millió forint összegű bírság kiszabását vonta maga után.