Back to top

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

A kiállítás lehetővé teszi a hazai kerttervezés, kertépítés és kertfenntartás fejlődésének bemutatását, tanulságok, következtetések levonását, és irányt is szabhat a jövő kert- és tájépítészete számára, emelte ki a főszerkesztő, Tegdes László. A folyóirat a kertészeti szakterületen tevékenykedő szakemberek, kert- és tájépítészek, kertépítők, kertfenntartók, önkormányzatok szakmai irányítói mellett a közép- és felsőfokú szakképzésben résztvevő diákok, hallgatók, oktatók, tanárok, valamint kerttulajdonosok, kertészkedők számára készül. Nyolc szakmai szervezet lapjaként működik, évente öt lapszáma jelenik meg.

Nemes Zoltán tájépítész, a Magyar Építészkamara Továbbképzési Szaktestület tagja a kiállítás megnyitóján méltatta a folyóiratot. Kiemelte, hogy

az érdeklődő laikusok és a szakma számára is azonos értékű információt nyújt, lehetőséget ad napjaink kerttervezési gyakorlatát bemutató szakmai publikációknak, elsősorban családi házi kertekről, magánkertekről tájékoztat.

Turcsányi Miklós tájépítész, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny alapító és zsűritagja kiemelte a két évtizede működő folyóirat által felvállalt misszió fontosságát a tájépítész szakma számára, és méltatta az alkotók kitartását.

Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Fotó: Törőcsik László

Tegdes László nevéhez fűződik „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat elindítása, amely idén már a 21. alkalommal került kiírásra. Ez idő alatt 200 kertet díjaztak és mutattak be a körülbelül 300-350 pályamunka közül.

A pályázattal a kiíró a környezetkultúra fejlődését szeretné elősegíteni, a legújabb műszaki megoldások, a minőségi szakmunka megismertetésével.

A kerttervező és kertépítő szakma szakemberei számára publikálási lehetőséget biztosít a folyóirat, emellett közkinccsé teszi a szakemberek által tervezett dísz-, bio és haszonkerteket színvonalasan fenntartó kerttulajdonosok példamutató munkáját. Fiatal, kamarai tagsággal még nem rendelkező kerttervező mérnökök számára pedig nyilvános bemutatkozási lehetőséget kínál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Egységes akkumulátorszabványt vezetnek be kéziszerszámgép gyártó vállalatok

Közös akkumulátorszabvány alkalmazása érdekében technológiai együttműködésre lépett számos szerszámgép, kéziszerszám és kertigép gyártó vállalat a német Bosch technológiai konszern vezetésével.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

Növények, amelyek elnyelik a káros sugarakat

Törökországban is sok cég munkavállalója dolgozott otthonról a Covid-19-járvány miatt. Az otthoni munkavégzéshez mindenki többet használta a telefonját és laptopját, és sokan aggódtak az eszközök által kibocsátott sugárzás miatt, ezért megugrott a pozsgás növények kereslete.

Bálint György utolsó útja

Több százan kísérték kedden délelőtt utolsó útjára Bálint Györgyöt, aki már a Fiumei úti sírkertben platánfák ölelésében pihen.

A hónap növényei: Celosia, kardvirág, oroszlánszáj és napraforgó 

Bejelentette a Holland Virágiroda a hónap növényeit. Július szobanövényének a Celosiát választotta az iroda, míg a vágott virágok közül rendhagyó módon virágtriót jelölt meg: a kardvirág, az oroszlánszáj és a napraforgó együtt viselik a hónap növénye címet.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

Gyomok: azaz növények rossz helyen

Gyomok: azaz növények épp rossz helyen... A gyom fogalma szubjektív, hiszen minden növény gyom, amelyik ott van, ahol nem kellene lennie. Egyesek kertészeti szempontból nem igazán tekinthetők károsnak, de akadnak olyanok is, melyek megjelenése és szaporodása súlyos problémát okozhat a kultúrnövényeinknek.

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Zöldborsó öntözött körülmények között

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. összesen 1750 hektáron gazdálkodik. Ebből 1000 hektáron csak zöldborsóval és csemegekukoricával foglalkoznak, ami jól érzékelteti a két növényfaj szerepét és súlyát a gazdálkodásukban. A zöldborsót csakis öntözött körülmények között termesztik, és ez a másodvetésű csemegekukoricára feltétlenül érvényes. Az idei feltételekről beszélgettünk Erdélyi Zoltán elnök-igazgatóval.