Back to top

A környezetkultúra fejlődését segíti

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének Rát-Táncsics terme adott otthont a Szép Kertek kertépítészeti folyóirat 100. lapszámának megjelenése alkalmából rendezett kiállításra. Így egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai, többségében az „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat díjazott kertjei.

A kiállítás lehetővé teszi a hazai kerttervezés, kertépítés és kertfenntartás fejlődésének bemutatását, tanulságok, következtetések levonását, és irányt is szabhat a jövő kert- és tájépítészete számára, emelte ki a főszerkesztő, Tegdes László. A folyóirat a kertészeti szakterületen tevékenykedő szakemberek, kert- és tájépítészek, kertépítők, kertfenntartók, önkormányzatok szakmai irányítói mellett a közép- és felsőfokú szakképzésben résztvevő diákok, hallgatók, oktatók, tanárok, valamint kerttulajdonosok, kertészkedők számára készül. Nyolc szakmai szervezet lapjaként működik, évente öt lapszáma jelenik meg.

Nemes Zoltán tájépítész, a Magyar Építészkamara Továbbképzési Szaktestület tagja a kiállítás megnyitóján méltatta a folyóiratot. Kiemelte, hogy

az érdeklődő laikusok és a szakma számára is azonos értékű információt nyújt, lehetőséget ad napjaink kerttervezési gyakorlatát bemutató szakmai publikációknak, elsősorban családi házi kertekről, magánkertekről tájékoztat.

Turcsányi Miklós tájépítész, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny alapító és zsűritagja kiemelte a két évtizede működő folyóirat által felvállalt misszió fontosságát a tájépítész szakma számára, és méltatta az alkotók kitartását.

Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Egy helyen és egy időben voltak láthatóak a folyóiratban eddig bemutatott, zsűrizett kertépítészeti munkák anyagai
Fotó: Törőcsik László

Tegdes László nevéhez fűződik „Az Év Kertje” országos kerttervezési és építési nívódíj pályázat elindítása, amely idén már a 21. alkalommal került kiírásra. Ez idő alatt 200 kertet díjaztak és mutattak be a körülbelül 300-350 pályamunka közül.

A pályázattal a kiíró a környezetkultúra fejlődését szeretné elősegíteni, a legújabb műszaki megoldások, a minőségi szakmunka megismertetésével.

A kerttervező és kertépítő szakma szakemberei számára publikálási lehetőséget biztosít a folyóirat, emellett közkinccsé teszi a szakemberek által tervezett dísz-, bio és haszonkerteket színvonalasan fenntartó kerttulajdonosok példamutató munkáját. Fiatal, kamarai tagsággal még nem rendelkező kerttervező mérnökök számára pedig nyilvános bemutatkozási lehetőséget kínál.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

Kalocsai paradicsomhibridek

A kalocsai kutatóintézetben régmúltra visszanyúló hagyománya van a fűszerpaprika-nemesítésnek és -kutatásnak. Amióta pedig a NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya Kalocsai Kutató Állomásaként működik, kibővült az intézet tevékenysége.

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Melyik rezisztencia mire jó?

A zöldségtermesztőket évről évre kihívások elé állítják a változó, szélsőséges környezeti hatások, amelyek sokkolják a növényeket. A fajták között azonban nagy a különbség a stressztűrésben is, ezért célszerű erre is figyelni a fajtaválasztásnál.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Változatos tökfélék

A tökfélék az uborka és a dinnyék közeli rokonai, azokhoz hasonlóan a kabakosok családjába tartoznak. Fő fogyasztási idényüket tekintve hagyományosan megkülönböztetünk nyári és téli tököket, napjainkban azonban a konyhában évszaktól függetlenül használhatjuk őket. A piacon egész évben megtalálható minden jelentősebb fajtakör.

Tömjén és mirha a Bibliában

A Biblia a „könyvek könyve”, a világon legtöbbet olvasott könyv. Több mint ezer éven át írták csaknem félszázan, egymástól térben és időben távol azzal a céllal, hogy Isten munkáját és üzenetét tolmácsolják. A Szentföld változatos felszínű, mediterrán és szubtrópusi éghajlatú terület, növényzete, mezőgazdasági kultúrája különbözik a miénktől.