Back to top

Bőrmasszázs teheneknek

Sok gazda nemcsak a mezőgazdasági tevékenység egyik fontos alappillérének tartja, hanem hasznos társnak is tekintik az állatokat. Ezért akár kényeztetni is hajlandó azokat.

A tenyésztési körülményeket javító megoldások között olyan eszközöket is találunk, amelyek komfortérzetet biztosítanak az istállóban lévő tehenek számára, ezért azok pozitívan hatással vannak a tejtermelésre is. Az egyik lengyelországi Inowrocławban működő vállalat, amely szarvasmarha- és állattenyésztési eszközök és berendezések gyártásával foglalkozik, többek között szarvasmarha vakarót javasol a tenyésztőknek.

Ez teljesen automatikus két keféből álló rendszer, ahol az egyik kefe vízszintesen, a másik pedig függőlegesen forog.

Bőrmasszázs révén javítják az állatok anyagcseréjét, vérkeringését és nem utolsó sorban eltávolítják az állatok bőréről a parazitákat.

A kefék sörtéje poliamidból készül, ami azt jelenti, hogy tartóssága, mechanikai szilárdsága,  keménysége, de ugyanakkor rugalmassága, jól csúszó képessége, nagy kopásállóság jellemzi, és a kedvezőtlen körülmények, például a nagy hőmérséklet és páratartalom ingadozások ellenére is megőrzi alakját.

Azok számára, akik gondolkodnak a kefe felszereléséről álljanak itt a műszaki adatok: motor teljesítménye 0,37 kW, feszültség 230 V / 50 Hz, a méretek a magasság / szélesség / mélység rendszerben pedig 1150 mm / 400 mm / 1900 mm.  A készülék súlya 150 kg. Meglehetősen széles tartományban, 7,5 másodperc és 120 másodperc között állítható be a kefék üzemideje. Percenként változik a kefék működési iránya, ami egyenletes kopást biztosít.

Aktywne czochradło dla krów

 

Forrás: 
okiemrolnika.pl/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészjövőt az ágazaton belül kell formálni

A Méhészet szaklapban „Vagy béke lesz az ágazatban, vagy tönkremegyünk" címmel interjú jelent meg a méhész-agrárminiszterünkkel, Nagy Istvánnal. Erre számos hozzászólás érkezett. A Méhészet szerkesztősége a főbb csomópontokat tartalmazó felvetéseket küldte el Nagy Istvánnak, amelyekről a miniszter úr alább nyilatkozott.

Állati karácsony: elektromos angolnával működik a karácsonyfa izzó

Óriási szenzációt keltett egy tennessee-i karácsonyfa, a fán lévő izzósort ugyanis egy elektromos angolna "üzemelteti".

Hubbell, a kiváló húsgalambfajta

A hubbell fajtát az 1910-es években az Amerikai Egyesült Államok Kalifornia államában tenyésztették ki a gazdasági típusú (haszontípusú) king fajtából, a texán és mondén fajták felhasználásával. A hubbell fajta elnevezését a kitenyésztőjéről kapta. A hubbell 1983-ban érkezett Európába, és nagyon gyorsan elterjedt az iparszerű húsgalambtenyésztő gazdaságokban.

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Zárókezelés varroa-atka ellen

Dr. Gerhard Liebig professzor méhészetében évek óta alkalmazza az oxálsavcsurgatást mint zárókezelést a varroa elleni stratégiájában. A szer 4 hétig vált ki atkahullást. Általában a kezelés utáni 2-4 napon a legerőteljesebb. Egy hét múltán az atkák 80%-a lepotyog. E leírásban a professzor általa alkalmazott módszert ismertetjük.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.