Back to top

Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

Ha az gondoljuk, hogy a western világának alkonyával eltűntek a Vadnyugat lovai a napi használatból, tévedünk. Nem is kell messzire utaznunk, ha látni akarjuk, hogy miként lehet lasszóval befogni, terelni a pusztában szabadon élő marhát.

A Kiskunfélegyháza melletti Fekete Lovastanyán – hasonlóan a Vadnyugat világához –, Quater Horse és a Appalosa lóvakkal terelik a 800 Limusin, Magyar tarka és Blonde D’ Aquite marhából álló gulyákat.

MMG - Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

A western filmeknek köszönhetően a Vadnyugat szimbólumaivá vált daliás, jóképű cowboyok tanulékony, fürge lófajtáinak históriája fél évezreddel ezelőtt kezdődött. A spanyol felfedezők által behozott lovakból olyan mént kellett kitenyészteni, amely alkalmas a közel sem kezes, hatalmas szarvakkal bíró longhorn típusú marha befogására és sok száz mérföldön keresztüli terelésére is. Quater Horse és a Appalosa lófajtákat pont e célnak megfelelően tenyésztették: rövid távon gyors vágtázók, tanulékonyak, jól kezelhetőek és bírják a nehéz munkát.

Marha befogás cowboy technikával
Marha befogás cowboy technikával
Fotó: Fekete Lovastanya

A 2010-ben alapított western Fekete Lovastanya, Fekete Benő gyermekkori álmának valóra válása. A Kiskunfélegyháza határában található birtok gazdasága húsmarha tenyésztésen alapszik, míg a hajdani legendás Vadnyugat ménfajtái segítik a munkát és hobbi célokat is szolgálnak.

2018-ben e birtok volt az egyik helyszíne a Magyar Lovas Szövetség által szervezett amatőr Western Versenysorozatnak. Az idén pedig már Országos Bajnokságot is rendeztek itt.

Ám a hétköznapi életben is tudják hasznosítani a cowboyok világának tudományát idehaza. Fekete Benő és csapata legutóbb Nógrádba utazott, hogy különleges lovaik segítségével felkutassanak és befogjanak két tucat elvadult Limousin borjút.

Akik pedig megnéznék, hogy miként boldogulnak cowboyként a hazai lovasok, azokat legközelebb november 16-án várják a IV Black Jackpot Napra a Fekete Lovastanyán, illetve a Hell On Hooves Ranchon. Ekkor résztvevők 2 számban próbálhatják ki magukat, a Ranch sorting és Cattle penning versenyeken.

Quater Horse ménes a Fekete Lovastanyán
Quater Horse ménes a Fekete Lovastanyán
Fotó: BNE

A Quater Horse vélhetően az Amerikai Egyesült Államok legősibb lófajtája.

A kontinenst felfedező spanyolok által behozott kistermetű lovak vadon élő utódait keresztezték az angol telepesek által behozott lovakkal a 18. század végétől.

Az így kialakult lófajta lett a Vadnyugat lova, amely rövid távon remek vágtázó volt, így ideálisnak bizonyult a marha befogásánál és a nagy marhacsordák tereléséhez. A cowboyok kedvenc virtuskodó szórakozása is e lófajtához kötődik: alacsony termetű, szívós lovakkal 400 méteres egyenes pályán versenyeket rendeztek.

Fekete Benő egy Appalosa ménnel
Fekete Benő egy Appalosa ménnel
Fotó: BNE

Az Appalosa lófajták eredete a 16. századig nyúlik vissza.

Szintén a spanyolokhoz köthető, akik Itáliából vitték magukkal az amerikai kontinensre a feltűnő megjelenésű, pöttyös, párduc tarka, vagy deres mintázatot viselő félvér lovak őseit.

A spanyoloktól zsákmányolták el e lovakat a Nez Percé indiánok, akik tovább tenyésztették. Az igen látványos, fürge, tanulékony, jól kezelhető, nagyszerű munkakészségű, mindössze 147–157 centiméter marmagasságú, hibátlan lábszerkezetű lovak napjainkban a western lovaglások kedvelt fajtája.

Fekete Benő a Fekete Lovastanya tulajdonosa
Fekete Benő a Fekete Lovastanya tulajdonosa
Fotó: Fekete Lovastanya

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Díjugrató verseny, fogathajtó világkupa és egy világpremier

Fantasztikus show-műsorban és idegtépő izgalmakban volt részük azoknak, akik november végén meglátogatták a Papp László Budapest Sportarénát. Nemcsak a ló és a lovassport szerelmesei kaptak felejthetetlen élményt, hanem azok az érdeklődők is, akik családi program gyanánt ellátogattak a sportarénába.

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Juhászkutyák helyett alpakák védik a karácsonyi pulykákat

Nem kellenek pitbullok és juhászkutyák, van ugyanis egy új őrző-védő állat. Bár nem néznek ki ádáz vadállatnak, de egy berkshirei farmon egy tíz alpakából álló nyáj már vagy három éve őriz 24 ezer értékes karácsonyi pulykát.

Hódít a precízió és a digitalizáció

A szemináriumi szezon közepén, november 20-án, a Holstein Genetika Kft. a Nyakas Farmmal közösen tejtermeléssel kapcsolatos szakmai rendezvényt tartott Hajdúnánáson. A közel ötórás programra négy olyan világszerte számon tartott szakembert hívtak meg, akik a maguk területén a gyakorlati hozzáértésben is élen járnak.

Bemutatkoztak Dióspuszta yearlingjei

A nyár végén tartott nyílt napon a nagyközönség is megismerhette a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének másféléveseit, akik rövidesen felkerülnek a versenyistállókba belovaglásra, illetve jövő nyáron már be is mutatkozhatnak.

Nemzeti kisállat-kiállításunk remekelt

Úgy a hazai, mint a külföldről érkező látogatók, de a kiállítók is emlékezetes és szakmai szempontból is kiemelkedő nemzeti kisállat-kiállításon vehettek részt.