Back to top

A medve nem játék

A hazai és a román hírportálok is folyamatosan cikkeznek a jelenlegi medvehelyzetről. Rendszeres medvetámadások látnak napvilágot az „információs sztrádán”, különösen Székelyföldön ismétlődő a probléma. A támadások gyakorta halálos kimenetelűek.

Székely gazdák panaszai csengenek a magyarok, a románok és persze a román szenátus fülében is, hogy újabb jelentős kártételt okozott a medve a növénykultúrában vagy a háziállatokban. Radikális lépéseket kell tenni az ügyben, mert a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Valóban, az emberek nemhogy a terményüket és állataikat féltik, de nem mernek kimenni az erdőbe, és már az utcára is csak elővigyázattal, főleg azok után, hogy például Erdőszentgyörgy fő utcáján a nappali órákban medvék sétálgattak.

2016 előtt a környezetvédelmi tárca évente 400-450 medve elejtésére adott engedélyt. 

A Ciolos-korány azonban betiltotta a medvevadászatot, mivel a román állam Európai Uniós szerződésbe foglalva vállalta, hogy mintegy 6400 medvét megőriz határain belül.

Ezért Romániában 2016 óta tilos medvére vadászni.

Az elmúlt bő három év leforgása alatt ennek a döntésnek jócskán érezni hatását. Nemcsak a háziállatok számát gyérítik, de a vadállományban is jelentős károkat okoz: őzgidákat, vadmalacot, szarvasborjút is zsákmányol.

Nem utolsó sorban pedig megemelkedett az emberrel szembeni medvetámadások száma.

Székelyföldön viszonylag pontos adatok állnak rendelkezésre a medvepopuláció méretéről. A becslések alapján hivatalosan Háromszéken 1600, Hargita megyében 1900 feletti, Kovászna megyében 1500-1600 közötti, míg Maros megyében megközelítőleg 1300 a medvék állománynagysága.

Az idén tavasszal végrehajtott román környezetvédelmi minisztérium megrendelésére elkészített állománybecslés felmérése szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a medvék száma.

A jelen helyzetállás megváltoztatása érdekében a román szenátus még szeptemberben törvénymódosító javaslatot tett, melyben egy ötéves időszakra lehetővé tenné a barna medvék vadászatát Romániában. A medvére vonatkozó vadászati idény csak egy bizonyos időszakra lenne érvényes.

A helyzet valóban nem tűr halasztást, ugyanis itt már nem csupán az állatokra való veszélyeztetettség áll fenn, hanem a probléma az emberi élet kockázatát is magában hordozza. Ahogy a székely mondás is tartja, és jól véssük az eszünkbe: „a medve nem játék”.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.

Különleges téli élmények a Hévízi-csatornán

Javában zajlik Hévízen a vízitúraszezon, melynek a természet értékeit védő szigorú szabályai vannak. Lássuk, mit érdemes tudni azoknak, akik szeretnének vízre szállni.

A Kárpátok a környezet ügyében is összeköti Kelet-Európa népeit

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencében a környezetügyi együttműködésre, ugyanis a térség földrajzi értelemben is szoros egységet alkot. Ezért természeti örökségünk védelme és fenntartható fejlesztése elemi érdeke a régió minden népének, így nekünk, magyaroknak is – emelte ki Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak feltárása

A Mohácsi csata 500. évfordulójára készülve kötelességünk az itteni sírok feltárása, és a földi maradványok méltó újratemetése - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, szerdán, Mohácson.

Magashegyi szakoktatás

A mátrafüredi AM ASzK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma vadregényes környezetben fekszik, ahol őzek és mókusok járnak, és harapni lehet a friss levegőt. Gondozott sportlétesítményei, szabadidőparkja tökéletes feltételeket teremt a diákok számára, munkára és kikapcsolódásra egyaránt.

ASP-t igazolt a Nébih Békés megyében talált vaddisznó hullában

A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.