Back to top

A természet megismerése: erdészeti és vadászati kiállítás nyílt Baktalórántházán

Erdészeti és vadászati kiállítással bővült a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A tárlat kialakítását a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A vadászkultúrában és az erdészetben a hagyomány, valamint a kultúra összekapcsolódik a természet, az állat és az ember tiszteletével, a megfelelő értékrenddel.

Az erdész hivatás nem olyan ősi, mint a vadász, de az egyik legkonzervatívabb, a tradíciókat tisztelő hivatás napjainkban is

– fogalmazott az ünnepségen köszöntőjében V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa.

Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kiállításnak különleges küldetése van: impozáns és egyedülálló módon mutatja be a Baktai-erdő különleges élővilágát, természeti kincseit, és azt a munkát, amivel őrzik és védik. Szerinte ezen túlmutat a küldetés:

a legfontosabb, hogy felkeltse a látogatók érdeklődését és felébressze a vágyat a természet megismerésére, megtanítson annak tiszteletére.

A Baktai-erdő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár része – hívta fel a figyelmet Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. Kijelentette: meg kell tanulni együtt élni az erdővel, a természettel, és ezt a tudást át kell örökíteni. Ez ugyanis a megmaradás záloga, ebben az erdészeknek és a vadászoknak fontos szerepe van.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A társadalom felé nyitás a NYÍRERDŐ Zrt.-nél cégfilozófia, az elmúlt öt évben – zömében a saját gazdálkodás eredményéből

– 700 millió forintot fordított különböző közjóléti fejlesztésekre a társaság, a pénz nagy része az akácgazdálkodásból származik

– mondta az erdőgazdaság műszaki vezérigazgató-helyettese. Juhász Lajos emlékeztetett, hogy Baktalórántházán komoly beruházások voltak az elmúlt években: erdei színpad, tornapálya épült, és rendszeresen megrendezi az erdészet a Pünkösdnapi futást is.

A Baktai erdészeti és vadászati kiállításra több mint 18 millió forintot költött a NYÍRERDŐ.

A látogatók ízelítőt kaphatnak az alföldi gyertyános-tölgyes erdőállományok élővilágából, megismerhetik a jellemző talajokat, a lágy- és fásszárú növényeket, a madárvilágot, a rovar- és gombafajtákat.

A három termet bejárva bepillantást nyerhetnek az erdőgazdálkodásba, az erdészek mindennapi munkájába és felfedezhetik a térség vadfajait. A tudakozódást látványos megoldású bemutatók, áttekinthető tablók, leírások, nagyméretű fotók, valamint az erdőgazdaság által készíttetett filmek segítik.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Ellenszavazat nélkül fogadták el az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvényt

Az Országgyűlés július 3-i ülésén 139 támogató szavazattal, a baloldal tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István úgy fogalmazott: ez újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer, és az optimális birtokszerkezet kialakítása felé.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

KAP: milyen előnyökkel jár a 2 éves átmeneti időszak?

Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában.