Back to top

A természet megismerése: erdészeti és vadászati kiállítás nyílt Baktalórántházán

Erdészeti és vadászati kiállítással bővült a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A tárlat kialakítását a NYÍRERDŐ Zrt. saját forrásból finanszírozta.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A vadászkultúrában és az erdészetben a hagyomány, valamint a kultúra összekapcsolódik a természet, az állat és az ember tiszteletével, a megfelelő értékrenddel.

Az erdész hivatás nem olyan ősi, mint a vadász, de az egyik legkonzervatívabb, a tradíciókat tisztelő hivatás napjainkban is

– fogalmazott az ünnepségen köszöntőjében V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa.

Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kiállításnak különleges küldetése van: impozáns és egyedülálló módon mutatja be a Baktai-erdő különleges élővilágát, természeti kincseit, és azt a munkát, amivel őrzik és védik. Szerinte ezen túlmutat a küldetés:

a legfontosabb, hogy felkeltse a látogatók érdeklődését és felébressze a vágyat a természet megismerésére, megtanítson annak tiszteletére.

A Baktai-erdő a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár része – hívta fel a figyelmet Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke. Kijelentette: meg kell tanulni együtt élni az erdővel, a természettel, és ezt a tudást át kell örökíteni. Ez ugyanis a megmaradás záloga, ebben az erdészeknek és a vadászoknak fontos szerepe van.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A társadalom felé nyitás a NYÍRERDŐ Zrt.-nél cégfilozófia, az elmúlt öt évben – zömében a saját gazdálkodás eredményéből

– 700 millió forintot fordított különböző közjóléti fejlesztésekre a társaság, a pénz nagy része az akácgazdálkodásból származik

– mondta az erdőgazdaság műszaki vezérigazgató-helyettese. Juhász Lajos emlékeztetett, hogy Baktalórántházán komoly beruházások voltak az elmúlt években: erdei színpad, tornapálya épült, és rendszeresen megrendezi az erdészet a Pünkösdnapi futást is.

A Baktai erdészeti és vadászati kiállításra több mint 18 millió forintot költött a NYÍRERDŐ.

A látogatók ízelítőt kaphatnak az alföldi gyertyános-tölgyes erdőállományok élővilágából, megismerhetik a jellemző talajokat, a lágy- és fásszárú növényeket, a madárvilágot, a rovar- és gombafajtákat.

A három termet bejárva bepillantást nyerhetnek az erdőgazdálkodásba, az erdészek mindennapi munkájába és felfedezhetik a térség vadfajait. A tudakozódást látványos megoldású bemutatók, áttekinthető tablók, leírások, nagyméretű fotók, valamint az erdőgazdaság által készíttetett filmek segítik.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Régi ízek a Gyümölcsműhelyből

A környék változatos adottságait és terményekben való gazdagságát kihasználva álmodta meg a Gyümölcsműhelyt Farkasné Kapai Mónika. Döbröcén, egy nagyon pici faluban, réges-régi házban nyitotta meg a modern eszközökkel felszerelt, de hagyományokban és stílusban a régmúlthoz igazodó „feldolgozót”.

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Ötszáz kilogramm méz erdélyi árváknak a „Legyen minden nap mézes nap” keretében

A méhészek által felajánlott négyszáz kilogramm mézadományhoz további száz kilogrammot ajánlott fel az Agrármarketing Centrum, így összesen ötszáz kilogramm mézet adományoztak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árváinak.

Bendegúz, dínók és a gyerekvasút

A lillafüredi és a gemenci után, a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútján kalauzolja olvasóit. Bendegúz Mk-45-ös dízelmozdony és barátai különleges és humoros eseményekbe keverednek, a történetek közben pedig megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát, közelmúltbeli és évszázados történetét.

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

Agrárpályára terelnék a fiatalokat

Tízéves, gyakorlati programot indít az Agrárminisztérium a mezőgazdasági generációváltás elősegítésére. A kezdeményezés megnyerné a fiatalokat az agráriumnak és megkönnyítené a stafétabot átadását.

Az agrárium versenyképességének növekedését segíti a Vidékfejlesztési Program

A 2014-20 közötti időszakban összesen 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. Az idei évi programmódosítás középpontjában az erdőtelepítések támogatásai álltak – mondta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Portfólió Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Jól teljesít az agrárium, de még erősíthető

Ha tartani akarja a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek élénk fejlődési ütemét, akkor komoly beruházásokat kell eszközölni, tovább kell erősíteni a versenyképességet és csökkenteni kell a támogatásoktól való függőséget.

Lesz elegendő facsemete

Hiába a kormány erőfeszítése az erdőterületek növelésére, ha nem lenne hozzá elegendő szaporítóanyag. Kicsit háttérbe szorított, ám nagyon fontos terület az erdei csemetetermesztés. Az eredményes őszi csemeteszezonról sajtótájékoztató keretében számolt be Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője.