Back to top

Lovarda és otthon – Horseland Lovastanya, az Év Tanyája

Békéscsabán, a bányatavak partján terül el a Horseland Lovastanya, ahonnan szép időben, egészen a szabadkígyósi Wenckheim kastély tornyáig el lehet látni. Lakói, a Szabó család, Fanni, Márti és József. A tanya fő profilja a lovasoktatás, de kocsizással és bértartással is foglalkoznak.

Fotó: Kántor Mia
A Horseland Lovastanya vezetője és elhivatott oktatója, József közel egy évtizede azon fáradozik, hogy a környéken élő gyerekekkel megismertesse a lovaskultúrát és a lovak iránt elkötelezett fiataloknak közösségi teret biztosítson.

Az ajándék ló

A lovarda története egy sárga herélt magyar sportlóval kezdődött, Rómeóval. Ő volt József első lova. A másfél éves csikót felesége, Márti vette neki a harmincadik születésnapjára, 2003-ban. Ettől kezdve a család élete fenekestől felfordult.

Akkor még a külvárosban éltek Békéscsabán, egy kertvárosi családi házban, ahol kiderült, hogy egy ló elhelyezése nem is olyan egyszerű feladat.

Rómeó első lakhelyét a garázsból alakították ki, melyhez némi fúrás-faragáshoz, falbontáshoz is szükség volt. Nem sokkal később lánya, Fanni is kapott egy lovat, a Madonna névre hallgató szürke welsh póni kancát, aki akkor vemhes volt. A – már a családnál született – kis pónit, Szilajt elcserélték Vilikére, a shetlandi póni csődörre. Így már három tagja volt a ménesnek. Nem sokáig kellett várni az újabb bővülésre, Madonnának újabb csikója született, Mia, akit szintén elcseréltek egy fekete herélt welsh pónira, Bogárra, majd megérkezett Leila, a pej magyar félvér kanca is, aki a család egyik barátja révén került hozzájuk.

A család életében fokozatosan egyre nagyobb szerepet kaptak a lovak, a korábban egyszemélyes hobbinak induló lovaglás kezdte kinőni magát és már nem csak a családtagok ülték meg a jószágokat, hanem egyre több környékbeli gyerek kezdett el járni Józsefhez, azért, hogy megtanuljon lovagolni.

A nagy fordulat 2009-ben történt, amikor megalapították a Horseland Lovasklubot. Az egye­sület tagjai kezdetben csak a család hozzátartozói voltak. 2014-ben újabb jövevénnyel bővült a ménes, Mártinak is lett egy lova, Csillag, a haflingi póni kanca. Ekkorra már a kertes ház portája igen kicsinek bizonyult, a család is nagyobb területre vágyott, így megfogalmazódott az álmuk: egy igazi lovastanya működtetése.

Fotó: Kántor Mia

Az álomotthon

Az álom négy évvel ezelőtt vált valóra. 2015-ben sikerült megvásárolniuk egy régi ismerősüktől, a ma már Horseland Lovas­tanyaként ismert birtokot. A negyvenöt hektáros tóparti terület és a rajta fekvő felújításra szoruló vert falakból épült ház majdnem hét évig állt üresen. Amikor a tanyát Józsefék megvették, volt rajta mit javítani, de a családot ez egyáltalán nem tántorította el, mert már meglátták benne álmaik otthonát.

Fotó: Kántor Mia

„A felújítás során nagyon figyeltünk arra, hogy megőrizzük értékeit, és egy igazán lakájos otthont alakítsunk ki. Szerencsénkre a kemence nagyon jó állapotban várt minket”

– mondta József. A tatarozásban sokat segített József édesapja, aki asztalosként az andráskeresztes beltéri ajtókat készítette el, melyek az antik kilincsekkel valódi autentikus hangulatot teremtenek a belső terekben. A hagyományőrző légkör kialakításához a berendezési tárgyak is hozzájárulnak, melyek nagy részét ajándékba kapták vagy örökölték. A korábban rokonok vagy ismerősök padlásán bujkáló régiségek ma már a tanya kincsei. Nagy munka volt, de végül is a tanya elnyerte jelenlegi alakját. Márti úgy érzi egész életében ide vágyott és most „megérkezett.”

Nagy örömére, a tanyához tartozó közel egy hektáros területen egy biokertet hoztak létre, amely biztosítja a család számára szükséges zöldségeket, illetve gyümölcsöket.

Fotó: Kántor Mia
A kertben fellelhető paprika, paradicsom, burgonya, padlizsán, cékla, borsó, illetve bab is. A gyümölcsök közül még csak a bokrok – a málna, a szeder, a ribizli és a köszméte – hozott termést. Azonban tavaly több őshonos gyümölcsfát és szőlőt is telepítettek, így pár év múlva szilvát, almát, körtét, meggyet, cseresznyét és barackot is tudnak szüretelni. A család nemcsak a tanya kertészetét fejlesztette tovább. „Kihasználva a tanyához tartozó ólakat, istállókat,

bővítettük állatállományunkat, így ma már vannak birkáink, kecskéink, mangalicáink, nyulaink, libáink, kacsáink és kapirgáló csirkéink.

Természetesen a családhoz tartoznak az őrző-védő funkciót is ellátó kutyusok, és a káros rágcsálókat kordában tartó cicák is.” A Horseland kutyái, a nem éppen tipikus tanyasi kutyaként ismert francia bulldogok. A fajta a környezeti hatásokkal szemben igen érzékeny, viszont jó őrző hajlamúak és a gyerekekkel nagyon barátságosak, ami fontosabb tényező volt a gazdáknak a fajta kiválasztásakor.

Az egyesület

A Horseland Lovas­tanya jelenleg a környék egyik legnépszerűbb lovasoktató bázisa. Ma már nem csak a saját lovaikat gondozzák, bértartással, illetve versenyeztetéssel is foglalkoznak. Az óvodás korútól a tizennyolc évesig minden korosztály megfordult József kezei között. Jelenleg tizenhat versenyző tagja van az egyesületnek, ebből tizenhárom saját tanítvány.

A megyei döntőben minden kategóriában elértek valamilyen eredményt, az óvodás kategóriában induló versenyzőjük első helyezett lett.

Fotó: Kántor Mia
A tanya körüli munkák, az oktatás és a versenyeztetés hatalmas energiákat emészt fel, de József szerencsére most már teljes munkaidőben a lovakra tud koncentrálni. Nem volt ez mindig így, régebben munka mellett kellett helyt állnia, de mostanra eljutottak arra a szintre, hogy a lovarda gazdaságossá vált. Egy lovastanyán azonban mindig van mit tenni, így a pihenésre, láblógatásra nincs idő. József erre az életstílusra viszont csak azt mondja:

„Amit visszakapok a gyerekektől, meg a szülőktől az visz mindig előre minket. Ezt szeretet nélkül, kitartás nélkül, meg főleg alázat nélkül nem lehet csinálni.”

Szerencsére felesége mindenben támogatja, emellett a gyermekek szülei is nagyon segítőkészek. Az évek során egy igazi lovas közösség alakult ki a tanya körül. Idén rendeztek először versenyt a szülők segítségével, ami a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült. Ezen kívül nyaranta rendszeresen szerveznek táborokat, ami mostanra olyan sikeres lett, hogy nem is kell külön hirdetni. A gyerekek egymásnak adják tovább a jó élményekről szóló beszámolókat, így évről évre egyre többen szeretnének a Horseland csapatához csatlakozni. Ennek ellenére, József elmondta, hogy nem akarnak nagy lovarda lenni, nem ebből szeretne meggazdagodni. Mivel a lovaglás költséges sport, igyekeznek a szülőknek könnyebbé tenni az anyagi terheket.

„Annyira drága ez a sport, amennyire mi drágává tesszük.”

– mondta. Ez az egyesület arról szól, hogy a gyerekek szeressenek lovagolni, tanulják meg a kitartást és a csapatmunkát, ami nem egyszerű, hiszen egy állattal kell együttműködni.

„A lovaglásnál ketten vagytok, de eggyé váltok.”
Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Fogat hírek - Szilvásváradi együttműködési megállapodás

Ünnepélyes keretek között megállapodást kötött Szilvásváradon Cseri Dávid, a ménesgazdaság vezetője, illetve Blidár János, a CRM Kft. ügyvezetője arról, hogy a ménes ezután biztosítaná a kft.-nek a lovakat, a kft. pedig a hajtót és a felkészülés lehetőségét az elkövetkező években.

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.

A legjobb mezőgazdasági játékok #maradjotthon idejére

Vélhetően nincs olyan ember, aki legalább gyerekkorában egyszer ne próbált volna ki valamilyen farmos játékot. Elvégre mégiscsak emberek vagyunk, a földhöz való vonzódás valahol mélyen a génjeinkben kódolt. #maradjotthon idején előbb-utóbb valamennyien vágyunk kimenni a mezőre – itt vannak az illúziót kínáló legjobb farmos-mezőgazdálkodós játékok.

A világ egyik legkülönlegesebb madara

A bozóti pulykát nálunk ausztrál talegallatyúknak hívják. A Nagy-Vízválasztó-hegység erdeit lakja, emiatt a közelmúlt tűzvésze nagy károkat okozott állományában. A talajon keresgél tápláléka után, amely rovarokból, lehullott gyümölcsökből stb. áll. Életmódja egészen különleges…

Patagondok

Jön a tavasz, évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmenetet? Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára?

Április 6-án nyílik az egységes kérelem beadófelülete

2020. április 6-án megnyílik az egységes kérelem (EK) kitöltési felülete és lehetővé válik a gazdálkodók kérelmeinek benyújtása. Az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg. Az EK idei benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, jellemzően technikai korrekciók és pontosítások történtek a szabályozásban ebben az évben.

Idénymunka-kereső portált indít az Agrárminisztérium

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium. Az online felülettel a tárca arra hívja fel figyelmet, hogy a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Nébih: biztonságosak a húsvéti sonkák, de jelölési hibák előfordultak

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák, viszont kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák ezúttal is előfordultak - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.