Back to top

Ízletes narancsot szeretne? Érdemes a köldököt keresni

Előfordul, hogy csalódást okoznak a narancsok, mert hámozás után derül ki, hogy nem alkalmas a fogyasztásra: a húsa száraz és tele van magokkal. Ha finom narancsot szeretnénk vásárolni, tudnunk kell, hogy mire figyeljünk.

A legjobb mag nélküli, édes és lédús narancsok azok, amelyek egyik végén jellegzetes lyuk van, kissé olyan, mint az emberi köldök. Ezt tekintik a legfinomabb narancsfajtának, amelyet

Washington Navel-nek neveznek. Röviden Navel-nek hívják, ami az angol nyelvben köldököt jelent.

A gyümölcs Brazíliából került Európába, termelik Görögországban és Olaszországban is.

Több fajta, több célra

Természetesen narancsból is több fajta létezik, vásároljunk aszerint, hogy mire szeretnénk használni. Nyersen fogyasztani a már említett Navel a legjobb. De ha narancslevet szeretnénk készíteni, akkor a Valencia fajta az ideális, mert kiadós, és ízletes lé nyerhető belőle.  

A Shamouti a Földközi-tengeri országokból származó nagy, ovális gyümölcs. Nagyon vastag héja miatt nem tartják gazdaságosnak, pedig az íze kellemes, édes és nincsenek benne magok.

A héja kandírozásra kiváló, így cukrozott narancshéjnak is kitűnő.

Amit még érdemes figyelni

A "köldök" puszta jelenléte még nem garantálja azt, hogy a gyümölcs ízletes lesz. A narancs kiválasztásakor vizsgáljuk meg a héját is, aminek ideális esetben szép, intenzív színűnek kell lennie.  A héjon lévő zöldes elszíneződés azt jelzi, hogy még nem érett meg teljesen a narancs, ezért savanyú és kevésbé ízletes. A héjon ne legyenek foltok, vagy más elszíneződések, mert ez a romlás jele.

A kiválasztott citrus akkor jó, ha a héja ruganyos, nem túl kemény és nem is nagyon puha.

Ha a bőr ráncosodott és laza szerkezetű, a gyümölcshús valószínűleg nem túl lédús és nem kellemesen roppanós.

A dudorok a gyümölcsön azt mutatják, hogy a narancs héja vastag lesz. Érdemes kézben is méregetni a gyümölcsöt, mert a nehezebb lesz a szaftosabb.

Ha a narancsot savanyúnak, éretlennek találjuk, már nincs mit tenni.  Nem érdemes arra várni, hogy majd beérik, hamarabb romlik meg, minthogy egy picit is megédesedne.

Halvány legyen, vagy élénk narancssárga?

A narancs színe szinte semmit sem árul el a gyümölcshús minőségéről, ez csupán a termőhelyről ad némi információt.

Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről, péládul  a Brazíliából vagy Floridából származó narancsok halvány sárgák, akár enyhén zöldek is lehetnek.

Azokon a területeken, amelyekre nagy hőmérsékletingadozás jellemző, például Spanyolországban, ott inkább mély, pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.