Back to top

Ízletes narancsot szeretne? Érdemes a köldököt keresni

Előfordul, hogy csalódást okoznak a narancsok, mert hámozás után derül ki, hogy nem alkalmas a fogyasztásra: a húsa száraz és tele van magokkal. Ha finom narancsot szeretnénk vásárolni, tudnunk kell, hogy mire figyeljünk.

A legjobb mag nélküli, édes és lédús narancsok azok, amelyek egyik végén jellegzetes lyuk van, kissé olyan, mint az emberi köldök. Ezt tekintik a legfinomabb narancsfajtának, amelyet

Washington Navel-nek neveznek. Röviden Navel-nek hívják, ami az angol nyelvben köldököt jelent.

A gyümölcs Brazíliából került Európába, termelik Görögországban és Olaszországban is.

Több fajta, több célra

Természetesen narancsból is több fajta létezik, vásároljunk aszerint, hogy mire szeretnénk használni. Nyersen fogyasztani a már említett Navel a legjobb. De ha narancslevet szeretnénk készíteni, akkor a Valencia fajta az ideális, mert kiadós, és ízletes lé nyerhető belőle.  

A Shamouti a Földközi-tengeri országokból származó nagy, ovális gyümölcs. Nagyon vastag héja miatt nem tartják gazdaságosnak, pedig az íze kellemes, édes és nincsenek benne magok.

A héja kandírozásra kiváló, így cukrozott narancshéjnak is kitűnő.

Amit még érdemes figyelni

A "köldök" puszta jelenléte még nem garantálja azt, hogy a gyümölcs ízletes lesz. A narancs kiválasztásakor vizsgáljuk meg a héját is, aminek ideális esetben szép, intenzív színűnek kell lennie.  A héjon lévő zöldes elszíneződés azt jelzi, hogy még nem érett meg teljesen a narancs, ezért savanyú és kevésbé ízletes. A héjon ne legyenek foltok, vagy más elszíneződések, mert ez a romlás jele.

A kiválasztott citrus akkor jó, ha a héja ruganyos, nem túl kemény és nem is nagyon puha.

Ha a bőr ráncosodott és laza szerkezetű, a gyümölcshús valószínűleg nem túl lédús és nem kellemesen roppanós.

A dudorok a gyümölcsön azt mutatják, hogy a narancs héja vastag lesz. Érdemes kézben is méregetni a gyümölcsöt, mert a nehezebb lesz a szaftosabb.

Ha a narancsot savanyúnak, éretlennek találjuk, már nincs mit tenni.  Nem érdemes arra várni, hogy majd beérik, hamarabb romlik meg, minthogy egy picit is megédesedne.

Halvány legyen, vagy élénk narancssárga?

A narancs színe szinte semmit sem árul el a gyümölcshús minőségéről, ez csupán a termőhelyről ad némi információt.

Az egyenletesen meleg hőmérsékletű területekről, péládul  a Brazíliából vagy Floridából származó narancsok halvány sárgák, akár enyhén zöldek is lehetnek.

Azokon a területeken, amelyekre nagy hőmérsékletingadozás jellemző, például Spanyolországban, ott inkább mély, pirosas narancssárgára érnek a gyümölcsök.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erősödik az igény a házi pálinkára

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, hozzátéve, hogy az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell.

PwC: a vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábbak

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A frissesség titka

A kaliforniai paprika tengeri szállítása eddig problémásnak számított, egyrészt a frissesség megtartása, másrészt a könnyen terjedő gombabetegségek kockázata miatt. Hogyan lehetséges mégis, hogy az Izraelből induló kaliforniaipaprika-szállítmány 14 napos út után tökéletes minőségben érkezik meg Oroszországba?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.