0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jól teljesít az agrárium, de még erősíthető

Ha tartani akarja a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek élénk fejlődési ütemét, akkor komoly beruházásokat kell eszközölni, tovább kell erősíteni a versenyképességet és csökkenteni kell a támogatásoktól való függőséget.
Magyarország mezőgazdasága jó eredményeket tud felmutatni az elmúlt évek teljesítményét tekintve, de előre kell lépni a mind erősebb versenyben és a támogatásoktól függetlenül is sikeresnek, profitábilisnak kell lenni

– ez volt az a gondolat, amely több előadó prezentációjában és a kerekasztal-beszélgetésekben is vissza-visszatért a Portfolio Agrárszektor konferenciájának első napján. A szerdán és csütörtökön Siófokon tartott szakmai eseményen általános igényként merült fel a beruházások további folytatása, amellyel a magyar mezőgazdaság újabb és újabb versenyképességi előnyökre tehet szert.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója előadásában leszögezte: bár a mezőgazdaság eredményei az elmúlt éveket tekintve jók, ha ezt az ütemet szeretnénk tartani, akkor konkrét lépésekre van szükség. A szakember ismertetett egy hatpontos programot, amely az ágazat fejlődéséhez nélkülözhetetlen lépéseket tartalmazza. Ezen pontok között van a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, az öntözés erősítése, az integrációk szerepének jobb kihasználása, az innovációk, a precíziós technológiák elterjesztése is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szerint is hasonló területek, így például a digitalizáció, az öntözésfejlesztés, a birtokrendezés és az anyagi források, támogatások biztosítása lehetne az előrelépés kulcsa.

A politikus hozzátette: az öntözésfejlesztésről szóló törvényt jövő héten várhatóan elfogadja a parlament, és 2020. január elsejével életbe is lép.

A jogszabály célja, hogy csökkentse az engedélyezési eljárás idő- és költségigényét, illetve az öntözési szolgalom és az öntözési közösségek révén egyszerűsítse az öntözőberendezések működtetését.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu