Back to top

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Fotó: AREFLH
Az AREFLH lehetőséget nyújt tagjainak megismerni egymás gondjait és jó gyakorlatait, közös projekteket indíthatnak és együtt szerveznek piacot. A szövetség három fő területen igyekszik befolyásolni az európai uniós döntéshozatalt: a közös agrárpolitika kialakítása és a termelői szervezetek szabályozása terén, a kutatás-fejlesztésben, valamint a zöldség-gyümölcs promóció és az egészségre nevelés terén.

Ennek érdekében 2014-ben kutatói csoportot hoztak létre a zöldség-gyümölcs termelésben legfontosabb kutatás-fejlesztési témák azonosítására. Javaslatukat eljuttatták a Bizottsághoz, és beépült a Horizon 2020 programba. Részt vettek az Euvrin, az európai zöldségkutató intézetek hálózata létrehozásában, valamint közreműködnek az EIP-Agri keretében működő tematikus csoport, az Eufruit munkájában, és a tápanyag-utánpótlás jó gyakorlatait közreadó Nutriman projektben.

A zöldség-gyümölcs termelés a teljes európai uniós mezőgazdasági termelési érték több mint ötödét adja, a termőterület 3 százalékán.

Több mint 1,4 millió gazdaság foglalkozik vele és körülbelül 50 milliárd eurós értéket állítanak elő. A Közös Agrárpolitika költségvetéséből 3,5 százalékkal részesedik az ágazat.

Radikális változás nem várható a Közös Agrárpolitikában, mondta Andrea Tivoli, de a tagállamok rugalmasabban használhatják ki a lehetőségeket, azon az áron, hogy mindenkinek saját stratégiai tervet kell készíteni, vagyis 23 különböző KAP lesz. Még szigorúbb környezetvédelmi feltételek várhatók, és a Bizottság 10 milliárd eurót szán kutatás-fejlesztésre.

Többet kell költeni klímahatások elleni védelemre
Fotó: Horváth Csilla
A termelői szerveztek operatív programjait az országok stratégiájához kell majd igazítani, és a tagállamok kötelezően intervenciós programot kell alkossanak bizonyos termékekre. Az első pillérből 3 százalékig lehet finanszírozni a termelői szervezetek működését. Jó hír, hogy várhatóan nyitott költségvetés lesz zöldség-gyümölcsre. Több támogatást kaphatnak az országos és nemzetközi termelői társulások. Szigorodik a környezetvédelmi fejezet, viszont az eddig katasztrófahelyzetre elkülönített 0,5 százalékot klímahatást kivédő intézkedésekre, környezetvédelemre vagy fogyasztásélénkítésre is lehet fordítani.

Az AREFLH szerint erősíteni kell a válságkezelést, valamint a tészek szerepét a tisztességtelen kereskedelemről szóló irányelv betartatásában.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a piaci viszonyokra is jobban kell figyelni, nem csak a környezetvédelemre, reálisabb megosztásra van szükség a két terület finanszírozásában.

Fotó: Pixabay
Fontosnak tartják, hogy a jelenlegi intézkedések tovább éljenek a KAP-ban.

Nem reális az a terv, hogy az operatív programból 20 százalékot fordítsanak a termelői szervezetek környezetvédelemre és ötöt kutatás-fejlesztésre. A szövetség 15 százalékos arányt javasol, ami a jelenlegi francia szint. A tisztességes kereskedelemhez minimum standardok előírása szükséges, amit mérettől és eredettől függetlenül mindenkinek be kell tartani, vagyis a harmadik országból érkező termékekre is alkalmazni kell.

Egy év átmeneti időszak biztosan várható, a termelői szervezeteknek 2021 szeptember 15-ig kell módosítani az operatív programjaikat, de egyelőre nincs kész az a rendelet, amihez igazodniuk kellene. Nagy a bizonytalanság a Brexit miatt is, hiszen az befolyásolja a KAP költségvetését, úgyhogy

optimista számítás szerint 2023-ban indulhat az új KAP.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A EP támogatja az európai zöld megállapodást, és még ambíciózusabb lépéseket vár

Az Európai Parlament képviselői támogatják az európai zöld megállapodást, de rámutatnak a kihívásokra, többek között a méltányos és szolidáris átállás és a magasabb köztes célkitűzések szükségességére.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.