Back to top

1,4 millió európai termelő érdekében: hatékony az uniós zöldség-gyümölcs lobbi

Majdnem húsz éve, 2000-ban alakult az európai zöldség-gyümölcs termelő régiók szövetsége Bordeaux-ban, hogy a termelők érdekeit képviselje az Európai Unióban. A szövetséget francia, spanyol és olasz régiók hozták létre, mára hét országból 18 európai régió 25 szervezetét tömöríti. Pauline Panegas főtitkár és Andrea Tivoli brüsszeli képviselő a FruitVeB évzáró tanácskozásán mutatta be az elért eredményeket.

Fotó: AREFLH
Az AREFLH lehetőséget nyújt tagjainak megismerni egymás gondjait és jó gyakorlatait, közös projekteket indíthatnak és együtt szerveznek piacot. A szövetség három fő területen igyekszik befolyásolni az európai uniós döntéshozatalt: a közös agrárpolitika kialakítása és a termelői szervezetek szabályozása terén, a kutatás-fejlesztésben, valamint a zöldség-gyümölcs promóció és az egészségre nevelés terén.

Ennek érdekében 2014-ben kutatói csoportot hoztak létre a zöldség-gyümölcs termelésben legfontosabb kutatás-fejlesztési témák azonosítására. Javaslatukat eljuttatták a Bizottsághoz, és beépült a Horizon 2020 programba. Részt vettek az Euvrin, az európai zöldségkutató intézetek hálózata létrehozásában, valamint közreműködnek az EIP-Agri keretében működő tematikus csoport, az Eufruit munkájában, és a tápanyag-utánpótlás jó gyakorlatait közreadó Nutriman projektben.

A zöldség-gyümölcs termelés a teljes európai uniós mezőgazdasági termelési érték több mint ötödét adja, a termőterület 3 százalékán.

Több mint 1,4 millió gazdaság foglalkozik vele és körülbelül 50 milliárd eurós értéket állítanak elő. A Közös Agrárpolitika költségvetéséből 3,5 százalékkal részesedik az ágazat.

Radikális változás nem várható a Közös Agrárpolitikában, mondta Andrea Tivoli, de a tagállamok rugalmasabban használhatják ki a lehetőségeket, azon az áron, hogy mindenkinek saját stratégiai tervet kell készíteni, vagyis 23 különböző KAP lesz. Még szigorúbb környezetvédelmi feltételek várhatók, és a Bizottság 10 milliárd eurót szán kutatás-fejlesztésre.

Többet kell költeni klímahatások elleni védelemre
Fotó: Horváth Csilla
A termelői szerveztek operatív programjait az országok stratégiájához kell majd igazítani, és a tagállamok kötelezően intervenciós programot kell alkossanak bizonyos termékekre. Az első pillérből 3 százalékig lehet finanszírozni a termelői szervezetek működését. Jó hír, hogy várhatóan nyitott költségvetés lesz zöldség-gyümölcsre. Több támogatást kaphatnak az országos és nemzetközi termelői társulások. Szigorodik a környezetvédelmi fejezet, viszont az eddig katasztrófahelyzetre elkülönített 0,5 százalékot klímahatást kivédő intézkedésekre, környezetvédelemre vagy fogyasztásélénkítésre is lehet fordítani.

Az AREFLH szerint erősíteni kell a válságkezelést, valamint a tészek szerepét a tisztességtelen kereskedelemről szóló irányelv betartatásában.

A szövetség hangsúlyozza, hogy a piaci viszonyokra is jobban kell figyelni, nem csak a környezetvédelemre, reálisabb megosztásra van szükség a két terület finanszírozásában.

Fotó: Pixabay
Fontosnak tartják, hogy a jelenlegi intézkedések tovább éljenek a KAP-ban.

Nem reális az a terv, hogy az operatív programból 20 százalékot fordítsanak a termelői szervezetek környezetvédelemre és ötöt kutatás-fejlesztésre. A szövetség 15 százalékos arányt javasol, ami a jelenlegi francia szint. A tisztességes kereskedelemhez minimum standardok előírása szükséges, amit mérettől és eredettől függetlenül mindenkinek be kell tartani, vagyis a harmadik országból érkező termékekre is alkalmazni kell.

Egy év átmeneti időszak biztosan várható, a termelői szervezeteknek 2021 szeptember 15-ig kell módosítani az operatív programjaikat, de egyelőre nincs kész az a rendelet, amihez igazodniuk kellene. Nagy a bizonytalanság a Brexit miatt is, hiszen az befolyásolja a KAP költségvetését, úgyhogy

optimista számítás szerint 2023-ban indulhat az új KAP.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: 697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 3,1, az importé 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 201 millió euróval javult, és elérte a 697 millió eurót (240 milliárd forintot) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

Tesco: erős a magyar pozíció, és jók a kilátások

Alaptalanok a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy többlépcsős leépítés következhet a Tescónál - reagált az ezzel kapcsolatos sajtóhírekre a Világgazdaságnak a Tesco-Global Áruházak Zrt. sajtóosztálya.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.