Back to top

"Egészséges energiaosztály”-logó élelmiszerekre

A Nutri-Score néven bevezetett logó olyan, mint a háztartási gépeknél az energiaosztályt jelölő matrica: A-tól E-ig terjed a skála, az A jelenti a legjobb minősítést. Franciaországból indult, Németországban már fontolgatják egy ideje a bevezetését, a holland zöldség-gyümölcs ágazat szereplői ugyanakkor kritizálják.

A Nutri-Score lényege, hogy a tápérték-táblázatoknál egy fokkal érthetőbben, és főként láthatóbban ad iránymutatást a vevőknek egy-egy élelmiszer egészséges voltáról, vagyis elsősorban arról, hogy

ajánlott-e mindennapos fogyasztásra, vagy inkább csak alkalmanként együnk belőle egy keveset.

Kiszámításának sztenderdjét a francia élelmezésügyi minisztérium dolgozta ki, és nagyjából az az alapja, hogy a kontó negatív oldalára kerül a kalória, a cukor, a telített zsírsavak és a nátrium – mindegyik meghatározott pontszámmal –, a pozitív oldalra pedig a rostanyagok, a fehérje, a gyümölcs, a zöldség és a diófélék. Majd a végén egyenleget vonnak, és minél kevesebb pontszáma van a terméknek, annál jobb besorolást kap az A-tól E-ig terjedő skálán.

Bevezetésének célja az volt, hogy az élelmiszer tápértékére elvileg kíváncsi, de a tápértéktáblázatokat értelmezni nem tudó – vagy egyszerűen elolvasni nem tudó, hiszen rendszerint igen kicsi betűkkel írják a csomagolás hátuljára ezt a kötelező adattartalmat – vásárló is hamar képbe kerülhessen. A Nutri-score logót ugyanis

a csomagolás elejére ragasztják, jól látható méretben, és amúgy sem bonyolult az értelmezése.

A Franciaországban már használt rendszert valószínűleg Németországban is átveszik, legalábbis a test.de beszámolója szerint Julia Klöckner agrárminiszter erősen támogatja a témát, és reprezentatív felmérést kezdeményezett, hogy kiderüljön, négy hasonló célú modellből a lakosság melyiket tartaná a legcélszerűbbnek. Így esett a választás a Nutri-score-ra. A test.de szerint 2020-tól már indulhat is a rendszer.

Ugyanakkor a fruchthandel.de portál arról számolt be, hogy a holland zöldség-gyümölcs termesztők szövetsége, a Fresh Produce Center a minap kritikáját fogalmazta meg a rendszerrel szemben. Álláspontjuk szerint ugyanis a Nutri-score

túlbonyolítja a helyzetet, és eltereli a szót a fő problémáról,

vagyis arról, hogy a zöldség-gyümölcs fogyasztást kellene növelni. Egy holland felnőtt átlagban 131 gramm zöldséget és 114 gramm gyümölcsöt eszik meg naponta az ajánlott 250, illetve 200 gramm helyett – hívják fel a figyelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A Nestlé csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a csomagolási megoldások fejlesztésébe

Csaknem 2 milliárd svájci frankot ruház be a Nestlé, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését - közölte a svájci élelmiszeripari vállalat csütörtökön.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.