Back to top

Állati karácsony: elektromos angolnával működik a karácsonyfa izzó

Óriási szenzációt keltett egy tennessee-i karácsonyfa, a fán lévő izzósort ugyanis egy elektromos angolna "üzemelteti".

Az Ecowatch cikke szerint a karácsonyfát, aminek az izzóit elektromos angolnával üzemeltetik a Tennessee Aquariumban állították ki. Az alábbi videón jól látható, hogy a karácsonyfát az állat akváriuma mellett helyezték el, és az is, hogy

a Miguel Wattson névre keresztelt elektromos angolnának köszönhetően az izzósor nem csak világít, hanem villog is.

Az állat azonban nem közvetlenül az izzókba termeli az áramot. "Van egy érzékelő az akváriumban, ami, amikor Miguel áramot termel, felveszi azt" – mondta az angolna gondozója, Kimberly Hurt hozzátéve, hogy az érzékelők átalakítják az állat által megtermelt elektromosságot, az izzók tehát így világítanak.

Az izzók fényereje attól függ, hogy mekkora áramütést ad le Miquel. Az elektromos angolnák akár 800 voltos elektromos feszültséget is képesek előállítani, amikor elkábítják a zsákmányukat, vagy megpróbálják megvédeni magukat. Ez azt jelenti, hogy a fa akkor a legfényesebb, amikor Miguel éppen eszik. Máskülönben az elektromos angolnák a tájékozódásra, illetve az áldozatuk felkeresésére nagyjából 10 voltos feszültséget termelnek.

Az év többi részében a Miguel tartályában található érzékelőket egy erősítőhöz és egy LED-mérőhöz csatlakoztatják, hogy a látogatók nyomon követhessék, mikor állít elő áramot. Így tehát nem volt nehéz az érzékelőket egy fa izzóihoz csatlakoztatni.

A gondozó szerint az elkövetkező években is lehet majd számítani a látványosságra.

"Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét ezekre az állatokra, és a vizek védelmére, amikben élnek"

– mondta.

Érdekesség, hogy az elektromos angolnák valójában nem angolnák, az elektromoskéshal-félék családjába tartozik. Édesvízi tavakban, valamint az Amazonas és az Orinoco folyók vízgyűjtő területein élnek, Dél-Amerikában.

További érdekesség, hogy Miquel valójában nem az első elektromos angolna, ami kivilágított egy karácsonyfát. 2012-ben Utah-ban hasonló látványosságnak lehettek szemtanúi a The Living Planet Aquariumba látogatók, 2015-ben pedig Japánban hozta el egy angolna a karácsonyi fényeket.

Forrás: 
Ecowatch

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.