Back to top

ASP: ki kell irtani az összes vaddisznót? A lengyelek félnek a húsipar teljes összeomlásától

A teljes vaddisznó állomány megszüntetését tartja szükségesnek a lengyel Mezőgazdasági Kamara. Félnek a húsipar teljes összeomlásától.

A lengyel Mezőgazdasági Kamara december eleji ülésének fő témája az afrikai sertéspestis problémája volt, különösen az ASP-vírusnak az ország nyugati részére átterjedő kérdésével foglalkoztak. Mint a találkozón elhangzott,

a közelgő vaddisznó vándorlás miatt nagy a veszélye annak, hogy a betegség tovább terjed más területekre is,

ideértve azokat a területeket is, ahol a  sertéstenyésztés a meghatározó mezőgazdasági termelési ág.

Tekintettel az óriási veszteségekre, amelyeket az ASP okozhat a lengyel gazdaságnak, a gazdáknak és a húsiparnak is, a Mezőgazdasági Kamara Nemzeti Tanácsa kifejezte azt a reményét, hogy a kormány határozott és hatékony intézkedéseket fog hozni, amelyek megállítják az ASP Lengyelországban való további elterjedését.

A mezőgazdasági szervezetek képviselői szerint a következő intézkedések szükségesek:

- döntés a vaddisznó-állomány teljes megszüntetéséről, nemcsak a betegség előfordulásának területein, hanem Lengyelország egészén.

- a biológiai biztonságra elkülönített pénzügyi források növelése és a vadászok számára járó prémium kifizetése a kilőtt vaddisznók után.

- nagyobb pénzügyi alapok biztosítása a kompenzációk kifizetésének érdekében, főként azokban a gazdaságokban, amelyekben az állatok levágását hatóságilag rendelték el.

- büntetés bevezetése a biológiai-biztonsági követelmények be nem tartása esetén.

Lengyelországban félnek a húsipar teljes összeomlásától, mivel a megnövekedett felvásárlási árakat, sem a legnagyobb felvevő német piacon, sem a nagy belföldi áruházláncokban nem tudják érvényesíteni. A legjobban fizető ázsiai vásárlók a már ismert okok miatt nem vesznek lengyel sertéshúst.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lesz-e magyar óriásvidra?

Az óriásvidra az összes menyétféle legnagyobbika, már ami a testhosszt illeti: nem ritkák ma sem a 170 centiméteres állatok. Állománya ma már csak töredéke a hajdaninak, mivel régebben a vadászat, míg napjainkban az élőhely­pusztítás tizedeli.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Mi lesz veled, ürge?

Az ember nem is gondolná, hogy napjainkra fokozott törvényi oltalom érvényes az ürgére. Ennek a kisemlős-fajnak a pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft, pedig pár évtizede még tűzzel-vassal irtották országszerte. A faj 1982-től vált védetté, 2014 óta viszont már fokozottan védettnek nyilvánították.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.