Back to top

Idris Elba egy poloska pusztító darázsfaj névadója lesz?

Mexikói tudósok egy olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. Az új darázsfajt pedig Idris Elba brit színészről szeretnék elnevezni.

Fotó: wikimedia.org
A Modern Farmer cikke szerint egy mexikói kutatócsapat felfedezte az Idris Elba darazsat (mely név még nem hivatalos) a bagrada hilaris nevű, címeres poloskák családjába tartozó rovar tojásaiban. Az Afrikában őshonos bagrada bogár, egy rendkívül invazív rovarfaj, mely Kalifornia környékén először 2008 tájékán tűnt fel.

A kelkáposzta, a karfiol és a kelbimbó mellet, a brokkoli egyik legnagyobb kártevője.

A becslések szerint 2013-ban 679 millió dolláros kárt okozott a térség növényeiben. A poloska-félét a mexikói Guanajuatoban államban is megtalálták, mely az ország brokkoli termésének hetven százalékát adja. Ezen felül az Egyesült Államok is nagy mennyiségben importál a térségből származó zöldségféléket.

Amikor a kutatócsapat megtalálta az apró ismeretlen parazita darazsat az egyik kártevő petéjében, egy remek lehetőséget láttak benne. Egyből elküldték a mintát bevizsgálásra, Floridába, dr. Elijah Talamas taxonómusnak, aki megerősítette, hogy valóban egy idáig nem azonosított fajjal van dolguk.

Az újonnan megismert faj az Idris parazita darazsak nemzetségbe tartozik. Talamas elmondta, hogy

az Idris nemzetsége hatalmas, számos azonosítatlan fajjal rendelkezik, így nem volt meglepő, hogy találtak egy teljesen újat, amelyet idáig még nem fedeztek fel.

Azonban arra a tudósok sem számítottak, hogy ez a faj a bagrada rovar petéiben jelenik meg, mivel a parazita darazsak általában a pókok petéit támadják.

Talamas elmondta, hogy még évekkel ezelőtt azon viccelődött a felettesével, hogy Idris Elba után kéne elnevezni egy parazita darázsfajt. Azonban a tudós valójában sosem tervezte, hogy az Idris nemzetséggel fog dolgozni, mert a biológiai védekezésben betöltött szerepük szempontjából nem voltak jelentősek.

"Amikor jött a lehetőség és hirtelen lett egy Idris faj, melyet le kellett írni, nem tudtam ellenállni"

– mondta.

Hozzátette, hogy a darázs brit színész utáni Elba elnevezés nem hivatalos. Amikor a taxonómusok egy úgy fajt, egy valódi személy után hivatalosan neveznek el, latin nyelvtant kell használniuk, ami ebben az esetben Idris elbai lenne.

Talamas szerint a felfedezés fontos lépés lehet a bagrada bogár populációk természetes megsemmisítésében anélkül, hogy drága és káros vegyi növényvédő szereket használnának. Megjegyezte, hogy a kémiai növényvédő szerek nem voltak hatékonyak az invazív bogarak ezen fajával szemben.

"A természetes ellenségek azért fontosak, mert nem kell a földeket mérgezni" – mondta, azt is hozzátéve, hogy "nem kell fizetni a drága rovarölőkért, ha a megoldás természetes."

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

Mit tegyünk a gyümölcsmolyok ellen?

A gyümölcsmolyok jelenleg is a gyümölcsfák: az alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva legelterjedtebb kártevői. A sodrómolyok népes, több mint 1000 fajt magába foglaló családjába tartoznak, nappali vagy alkonyati állatok. Jellemző tulajdonságuk, hogy a kifejlett lepkék nyugalmi helyzetben háztető alakban összecsukva tartják a szárnyaikat.

Történelmi pillanat: útjára indul a régió legnagyobb agráregyeteme

A hazai agrárfelsőoktatás mérföldkőhöz érkezett, hiszen négy agrár-felsőoktatási intézmény integrációjával létrejön az új Szent István Egyetem.

Szigorodtak a Ralstonia solanacearum baktérium felszámolására tett intézkedések a vető- és áruburgonyában

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium 2019-ben – az előző évekhez képest – jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30%-kal több hatósági ellenőrzés - termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat - elvégzését rendelte el a Nébih.

A májusi fagy után 3 csövet ígér a kukorica

Kósa Sándor egyéni gazdálkodó Nagyecseden. Négyszáz hektárt művel a feleségével közösen, amiből 200 hektár kukorica, 100 hektár búza, 100 hektár napraforgó. Agrármérnöki pályáját 1973-ban kezdte a 70 éves szakember. Ezt azért fontos kiemelni, mert olyat, mint az idén, hogy az 5-6 leveles kukorica május 13-án lefagyjon, még nem tapasztalt.

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.

Oxálsav-dihidrát tartós hordozón a varroa ellen - Randy Oliver receptje

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor szükséges a varroa elleni sorozatkezelés valamilyen formája. Randy Oliver – neves amerikai méhész az American Bee Journal rendszeres szerzője – oxálsavas tartós hordozóval védekezik az atka ellen, mely több mint egy hónapig a kaptárban marad, tehát elméletileg nem kell sorozatkezelést adni.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Legyen a szúnyogprojekt részese!

Az Ökológiai Kutatóközpont várja a tigrisszúnyog észleléseket az ország minden tájáról. Az utóbbi öt évben három inváziós csípőszúnyog faj jelent meg hazánkban. Ezek az általuk terjesztett kórokozók miatt jelentős veszélyforrásnak tekinthetők, és a tigrisszúnyog közülük az egyik legrosszabb…