Back to top

Idris Elba egy poloska pusztító darázsfaj névadója lesz?

Mexikói tudósok egy olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. Az új darázsfajt pedig Idris Elba brit színészről szeretnék elnevezni.

Fotó: wikimedia.org
A Modern Farmer cikke szerint egy mexikói kutatócsapat felfedezte az Idris Elba darazsat (mely név még nem hivatalos) a bagrada hilaris nevű, címeres poloskák családjába tartozó rovar tojásaiban. Az Afrikában őshonos bagrada bogár, egy rendkívül invazív rovarfaj, mely Kalifornia környékén először 2008 tájékán tűnt fel.

A kelkáposzta, a karfiol és a kelbimbó mellet, a brokkoli egyik legnagyobb kártevője.

A becslések szerint 2013-ban 679 millió dolláros kárt okozott a térség növényeiben. A poloska-félét a mexikói Guanajuatoban államban is megtalálták, mely az ország brokkoli termésének hetven százalékát adja. Ezen felül az Egyesült Államok is nagy mennyiségben importál a térségből származó zöldségféléket.

Amikor a kutatócsapat megtalálta az apró ismeretlen parazita darazsat az egyik kártevő petéjében, egy remek lehetőséget láttak benne. Egyből elküldték a mintát bevizsgálásra, Floridába, dr. Elijah Talamas taxonómusnak, aki megerősítette, hogy valóban egy idáig nem azonosított fajjal van dolguk.

Az újonnan megismert faj az Idris parazita darazsak nemzetségbe tartozik. Talamas elmondta, hogy

az Idris nemzetsége hatalmas, számos azonosítatlan fajjal rendelkezik, így nem volt meglepő, hogy találtak egy teljesen újat, amelyet idáig még nem fedeztek fel.

Azonban arra a tudósok sem számítottak, hogy ez a faj a bagrada rovar petéiben jelenik meg, mivel a parazita darazsak általában a pókok petéit támadják.

Talamas elmondta, hogy még évekkel ezelőtt azon viccelődött a felettesével, hogy Idris Elba után kéne elnevezni egy parazita darázsfajt. Azonban a tudós valójában sosem tervezte, hogy az Idris nemzetséggel fog dolgozni, mert a biológiai védekezésben betöltött szerepük szempontjából nem voltak jelentősek.

"Amikor jött a lehetőség és hirtelen lett egy Idris faj, melyet le kellett írni, nem tudtam ellenállni"

– mondta.

Hozzátette, hogy a darázs brit színész utáni Elba elnevezés nem hivatalos. Amikor a taxonómusok egy úgy fajt, egy valódi személy után hivatalosan neveznek el, latin nyelvtant kell használniuk, ami ebben az esetben Idris elbai lenne.

Talamas szerint a felfedezés fontos lépés lehet a bagrada bogár populációk természetes megsemmisítésében anélkül, hogy drága és káros vegyi növényvédő szereket használnának. Megjegyezte, hogy a kémiai növényvédő szerek nem voltak hatékonyak az invazív bogarak ezen fajával szemben.

"A természetes ellenségek azért fontosak, mert nem kell a földeket mérgezni" – mondta, azt is hozzátéve, hogy "nem kell fizetni a drága rovarölőkért, ha a megoldás természetes."

Forrás: 
Modern Farmer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, sőt a juhokra is szemet vetett?

A mesében a bátor vadász megöli a gonosz farkast. Most azonban lehet, hogy a farkas megeszi Piroskát és a nagymamát, de a juhokat és a kecskéket biztosan. Néhány hegyvidéki területről már ki is szorultak a pásztorok.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

Ritkább, mint a fehér holló? Albínó örvös légykapók a Pilisben

Rendkívül ritka jelenséggel szembesültek a Pilisi Parkerdő területén az örvös légykapók viselkedését kutató szakemberek: az 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos, albínó légykapófiókákat. A kutatás eredményeit a holland Ardea tudományos folyóiratban is megjelentetik.

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.