Back to top

Hat természetes gyógyszer meghűlés és influenza ellen

Abban az időszakban vagyunk, amikor a meghűlés vagy az influenza könnyebben ledönthet bennünket a lábunkról. Van néhány, a konyhában is megtalálható természetes orvosság, ami hozzájárulhat a gyorsabb gyógyuláshoz, sőt segíthet a megelőzésben is.

Ha folyamatosan megadjuk testünknek a szükséges vitaminokat és tápanyagokat, megelőzhetjük a betegségeket. Megfelelő étrenddel és mozgással sokat tehetünk az egészségünkért. Ha mégis ledönt bennünket a megfázás vagy az influenza, használhatunk néhány természetes gyógyszert a konyhából a gyorsabb gyógyulás érdekében.

Méz

Sokan választják a mézet édesítőként pozitív egészségügyi hatásai miatt. Antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik, mely segíti a betegségek megelőzését, de a gyógyításban is fontos szerepe van. Használják megfázás és torokfájás gyógyítására.

Zöld tea

Influenza vagy megfázás esetén tökéletes lehet egy csésze tea. A zöld tea katekin nevű vegyületet tartalmaz, amely segíti az immunrendszert a betegség elleni harcban. Tudományosan bizonyított, hogy

azoknál, akik rendszeresen gargarizáltak katekin tartalmú oldattal, lényegesen alacsonyabb volt az influenza fertőzés kockázata.

Gyömbér

A gyömbér gyökeret érdemes gyakran használni a téli hónapokban. Tehetjük süteményekbe, levesbe, húsokhoz, de teát is készíthetünk belőle. Adjunk egy tálnyi forrásban lévő vízhez néhány szelet gyömbért. Kiváló a torokfájás és a köhögés enyhítésére.

Csípős paprika

A fűszeres ételek megfázás vagy influenza esetén nagy segítségünkre lehetnek. Hatékonyan tisztítják az orr-és arcüreget. A csípős paprika ízét a benne lévő kapszaicin nevű anyag adja, melynek számos jótékony hatása van. Az orrproblémák javításán túl hatékony fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint méregtelenítő.

Ajánlatos egy csésze forró vízbe egy evőkanál sót tenni, és azzal gargarizálni. Enyhíti a torokfájást és megállíthatja a fertőzést, mielőtt még rosszabbá válna a helyzet.

Fokhagyma

Egészségjavító és megőrző szerepe megkérdőjelezhetetlen. Egy allicin nevű vegyületet tartalmaz, amelynek erős baktérium- és vírusölő hatása van, így képes enyhíteni a megfázás tüneteit.

Számos kutatás szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztásával el is kerülhetjük a betegséget.

Forrás: 
food.news

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá.