0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egy rágógumiról olvasták le az első vonalkódot

Ma már elképzelni is nehéz, hogy nézett ki a vásárlás a vonalkód feltalálása előtt. Az amerikai IBM mérnökeinek köszönhetően erre már gondolnunk sem kell. Az egyik feltaláló, George Laurer néhány nappal ezelőtt hunyt el.

Szinte minden termékhez, amelyek az üzletekben beszerezhetők, vonalkód tartozik. Ez a csomagolás állandó eleme, és az ember ritkán gondol arra, honnét is származik. Pedig

ennek köszönhetően jelentősen csökkent az üzletekben a várakozással eltöltött idő, a legnagyobb hasznát pedig a pénztárosok látják.

A kód koncepciója Norman Woodland ötlete volt, aki szintén az IBM-nél dolgozott, de Laurer volt az, aki a koncepciót kifejlesztette. Létrehozta az első lapszkennert, amely lehetővé tette a vonalkódok digitális olvasását.

A vonalkód tehát egy speciális lézerszkennerrel leolvasható kód, különböző vastagságú függőleges sötét vonalakból és világos közökből áll, ezek variánsai fejezik ki az információt. Azt hinnénk, hogy a fekete vonalak játsszák a főszerepet, de nem, hanem a köztük lévő különböző vastagságú fehér részek a meghatározóak, mert ezekről verődik vissza a leolvasó által kibocsátott impulzus. Ezeket általában a számjegyekkel is feltüntetik a vonalkódok alatt.

Ez az információ tartalmazza a terméket előállító ország egyedi azonosító számát, ami Magyarország esetében az 599-es sorszám, továbbá a termék gyári számát, valamint a cikkszámot.

Legelőször az Amerikai Egyesült Államokban, Troy városban (Ohio állam) alkalmazták egy szupermarketben, egy Wrigleys rágógumin lévő kód leolvasásakor 1974. június 26-án.

A vonalkód használatát Magyarországon legelsőként a Skála Budapest Nagyáruház vezette be 1984-ben, majd az 1990-es évektől az egész országban elterjedt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu