0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Olcsó, természetes és könnyen lemosható címkeragasztó: a tej

A piacozó méhészek (és más kézművestermék árusítók) egyik problémája az újra felhasználandó üvegen lévő címke eltávolítása. A használt ragasztó sokszor lemoshatatlan, vagy csak nagyon erős vegyszerekkel lehetséges.

A kereskedelemben a törvény előírta adatokat tartalmazó címke használata kötelező. Ki ne ismerné azonban a problémát, azok közül, aki saját mézét vagy egyéb termékét üvegezi: 

a hozott címkés üvegről sokszor nagyon nehezen lehet leszedni a ragasztómaradványt.

Ezt a problémát a német kézművestermék előállítók közösségében úgy tűnik, hogy egyszerűen oldották meg:  az egyedi papírcímke felragasztásához ugyanis (3,5%-os)  tejet használnak a következő módon:

Egy kisebb tiszta konyharuhát átitatnak tejjel és egy kisméretű – a ragasztandó cimkénél valamivel kisebb – átlátszó műanyag fóliát helyeznek a konyharuhára. A papírcímkét ezután a fóliára teszik, és (csak) a két végét nyomják rá a tejjel átitatott konyharuhára, hogy az is enyhén átitatódjék tejjel. ezután a cimkét az üvegre helyezik.

A címke a száradás után a német méhészújság (Deutsches Bienenjournal)  szerint „bombabiztosan” tapad majd az üveghez, ám később enyhe áztatás után, amikor erre az üveg újrahasznosításakor sor kerül, könnyen leázik.

A tapasztalatok szerint nem képződik alatta gomba és semmilyen kellemetlen szag.

Természetesen ez a módszer egyszerűbb címkék felragasztására alkalmas. Ha bonyolult grafikák vagy több szöveg van rajta, igényel a módszer némi odafigyelést és kísérletezgetést a papír és a műanyag fólia méretével, hogy az írás vagy a grafika ne mosódjék el.

A címkeragasztás természetesen minden esetben megfelelő higiéniai körülmények között történjen, frissen mosott konyharuhával és friss tejjel.

A német cikk szemlézése közben több cimkét is megpróbáltam különböző üvegekre ragasztani tej segítségével, sajnos sikertelenül. Igaz csak 2,8 százalékos tejem volt idehaza. 

Forrás: Deutsches Beinenjournal 2019/12