Back to top

Kisvasutak app

Számos okostelefonos alkalmazás áll a rendelkezésünkre, hogy könnyebben rátaláljunk a természeti és kulturális látnivalókra. Ha azonban kirándulásunkat kisvasúti utazáshoz szerettük volna kötni, további térképes, internetes böngészésre volt szükség. Eddig! Idén májusban megjelent a Kisvasutak-applikáció, ami hazánk erdei vasútjait és az azokhoz kapcsolódó célpontokat, szálláshelyeket mutatja be.

Az alkalmazás az Agrárminisztérium és az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter együttműködésében kiírt pályázat révén született, amin felsőoktatási intézmények hallgatói és egy alternatív programozó képzés résztvevői vehettek részt. A legjobb ötletet benyújtó – a második és harmadik helyezett segítségével – készíthette el az applikációt a pályázat szakmai partnere, az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai iránymutatásával.

A Google Play áruházból ingyenesen letölthető alkalmazásban a hazai erdei vasutakról olvashatunk számos információt, amire szükség lehet a kirándulás tervezésekor, vagy amikor már a megállóban várjuk, hogy felszállhassunk a vonatra.

A kisvasutak bemutatóján kívül megtalálhatók benne a vonalak megállóinak a nevei, a menetrendjük, a díjszabásuk, de lehet tájékozódni például a kapcsolódó rendezvényekről is, külön menüpontban kiemelve a közeljövőben tervezett eseményeket.

Emellett tartalmazza azokat a látnivalókat is, amelyeket kisebb-nagyobb sétával felkereshetünk a kisvasutak megállóiból. Ha több napig a környéken szeretnénk maradni, az alkalmazáson belül szálláshelyet is kereshetünk magunknak. A beágyazott térképen megtalálhatjuk az adott kisvasút nyomvonalát és megállóit is, valamint azt böngészve megkereshetjük a közeli úti célokat.

Az alkalmazás külön érdekessége, hogy hazánkban elsőként követhetjük nyomon a kedvenc kisvasutunk aktuális helyzetét. A vonat-tracking funkció egyelőre csak az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút esetében működik, de remélhetőleg hamarosan a többi vasútnál is sikerül megteremteni hozzá a technikai feltételeket. A funkciónak köszönhetően ezután nem feltétlenül kell például Lillafüreden felugranunk a kávénk mellől, a vonat helyzetéről bármikor néhány másodperc alatt információhoz juthatunk.

A Kisvasutak app jelenleg 8 hazai erdei vasútról tartalmaz információkat, ezért amennyiben valaki kisvasutazni szeretne, vagy csak érdeklik a kis zakatoló járművek, akkor ennek az alkalmazásnak feltétlenül a telefonján a helye.

Pál János Viktor

ÉSZAKERDŐ Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Ismét elindul a Vadászkürt Expressz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idén is megrendezi a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton a Vadászkürt Expressz elnevezésű programját, melynek úti célja ezúttal Garadna.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért folytatódik a földértékesítési program

2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.