Back to top

Kisvasutak app

Számos okostelefonos alkalmazás áll a rendelkezésünkre, hogy könnyebben rátaláljunk a természeti és kulturális látnivalókra. Ha azonban kirándulásunkat kisvasúti utazáshoz szerettük volna kötni, további térképes, internetes böngészésre volt szükség. Eddig! Idén májusban megjelent a Kisvasutak-applikáció, ami hazánk erdei vasútjait és az azokhoz kapcsolódó célpontokat, szálláshelyeket mutatja be.

Az alkalmazás az Agrárminisztérium és az Észak-Magyarországi Informatikai Klaszter együttműködésében kiírt pályázat révén született, amin felsőoktatási intézmények hallgatói és egy alternatív programozó képzés résztvevői vehettek részt. A legjobb ötletet benyújtó – a második és harmadik helyezett segítségével – készíthette el az applikációt a pályázat szakmai partnere, az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai iránymutatásával.

A Google Play áruházból ingyenesen letölthető alkalmazásban a hazai erdei vasutakról olvashatunk számos információt, amire szükség lehet a kirándulás tervezésekor, vagy amikor már a megállóban várjuk, hogy felszállhassunk a vonatra.

A kisvasutak bemutatóján kívül megtalálhatók benne a vonalak megállóinak a nevei, a menetrendjük, a díjszabásuk, de lehet tájékozódni például a kapcsolódó rendezvényekről is, külön menüpontban kiemelve a közeljövőben tervezett eseményeket.

Emellett tartalmazza azokat a látnivalókat is, amelyeket kisebb-nagyobb sétával felkereshetünk a kisvasutak megállóiból. Ha több napig a környéken szeretnénk maradni, az alkalmazáson belül szálláshelyet is kereshetünk magunknak. A beágyazott térképen megtalálhatjuk az adott kisvasút nyomvonalát és megállóit is, valamint azt böngészve megkereshetjük a közeli úti célokat.

Az alkalmazás külön érdekessége, hogy hazánkban elsőként követhetjük nyomon a kedvenc kisvasutunk aktuális helyzetét. A vonat-tracking funkció egyelőre csak az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút esetében működik, de remélhetőleg hamarosan a többi vasútnál is sikerül megteremteni hozzá a technikai feltételeket. A funkciónak köszönhetően ezután nem feltétlenül kell például Lillafüreden felugranunk a kávénk mellől, a vonat helyzetéről bármikor néhány másodperc alatt információhoz juthatunk.

A Kisvasutak app jelenleg 8 hazai erdei vasútról tartalmaz információkat, ezért amennyiben valaki kisvasutazni szeretne, vagy csak érdeklik a kis zakatoló járművek, akkor ennek az alkalmazásnak feltétlenül a telefonján a helye.

Pál János Viktor

ÉSZAKERDŐ Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

Piacok aranykora

A kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett - mondta az agrárminiszter szombaton Nagykőrösön.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

A magyar gazdák stabil támogatáspolitikára számíthatnak 2020-ban is

A magyar mezőgazdaság kedvező helyzete biztos alapot nyújt ahhoz, hogy határon átívelő együttműködésekkel segítsük a felvidéki gazdák, agrár-vállalkozások versenyképesség növelő és munkahelyteremtő beruházásait - mondta el Nagy István, csütörtök este a Szepsiben rendezett gazdafórumon.

Speciális kiadványokkal is segíti a szakmai szereplőket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara speciális, ingyenes szakmai kiadványokkal is segíti a mező- és az erdőgazdálkodással foglalkozókat, valamint az élelmiszeriparban tevékenykedőket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

Tavaly mintegy 800 milliárd forint támogatás segítette a gazdálkodókat

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások 2019-ben is mintegy 800 milliárd forinttal járultak hozzá a magyar gazdálkodók fenntartható termeléséhez. Az Agrárminisztérium 2019-et az „építkezés” évének hirdette meg, és ennek a célnak az elérését mintegy 800 milliárd forint támogatás kifizetése segítette.

Komposztálható címke

A Label Pro Industries és a Fruit Label Pro által együttesen gyártott Bio-Label vezető szerepet tölt be Dél-Afrikában a komposztálható gyümölcscímkézés területén. Az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak is megfelelő címke, amelyet a TÜV Austria „OK Compost” jelöléssel minősített, olyan cellulózból készül, amelynek alapanyaga fenntarthatóan művelt erdőgazdaságokból kerül ki.

A multifunkcionális erdők lehetnek a kulcs az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseinek eléréséhez

Négy, az EU erdésztársadalmát képviselő szervezet „Lássuk a fáktól az erdőt - az EU erdőinek multifunkcionális szerepe” címmel január 21-én szakmai napot szervezett az Európai Parlamentben. Az esemény a multifunkcionális erdőknek az EU éghajlati és biodiverzitási célkitűzéseihez való jelentős hozzájárulásával foglalkozott.

„Élnünk kell a lehetőséggel” – megnyílt az AGROmashEXPO

Megkezdődött az agrárkiállítási szezon a 38. AGROmashEXPO és a hozzá kapcsolódó AgrárgépShow első napjával szerdán. A Hungexpón megtartott ünnepélyes megnyitóeseményen Nagy István kijelentette: a mezőgazdaság jó eredményeinek része az évek óta folyamatosan növekvő mezőgép-beruházás is.