Back to top

Egy kicsiny kutyaféle – Sivatagi róka

Ma már nem csupán a nyugat-európai állatbörzéken, hanem olykor már Prágában is hozzá lehet jutni sivatagi rókához (Vulpes zerda). Ez a faj a legkisebb és talán legbájosabb kutyaféle, így nem csoda, hogy borsos ára ellenére olykor haza is visznek egy-egy ilyen homok-színű sivataglakót. A bajok általában ekkor kezdődnek, ugyanis hamar kiderül, hogy a sivatagi róka nem kutya!

A faj megközelítően akkora, mint egy csivava, a fej és a törzs együttes hossza 33,3-40,7 cm, míg farka 18-31 cm. Marmagassága 20 cm körüli. Apró testéhez viszont hatalmas, 10-15 centiméter hosszú fülek társulnak. Testtömege 0,7-1,87 kg között lehet.

Alig iszik

A sivatagi róka fő elterjedési területe Észak-Afrika, de megtalálható a Sínai-félszigeten és a Negev-sivatagban is. A sivatagos területeket lakja, leginkább a homoksivatagokat kedveli, ahol a kötöttebb talajú területeket részesíti előnyben, a stabil dűnékben járatrendszert is ás. A lazább talajú részeken természetesen csak egyszerű üregeket tud kialakítani.

Természetes viselkedéséről nagyon keveset tudunk. Sivatagi élőhelyén alkonyattól pirkadatig jár tápláléka után.

Egyfelől ekkor már az ő számára is elviselhetőbb a hőmérséklet, másfelől zsákmányállatai is ilyenkor tevékenykednek. Rovarokat, hüllőket, kisemlősöket, madártojásokat, gyümölcsöket eszik. Kietlen élőhelyén nem lehet válogatós. Vizet is iszik, de hosszú ideig elvan ivás nélkül, ilyenkor zsákmánya nedvességtartalma tartja életben. Nemcsak ő vadászik, hanem rá is vadásznak. Ellenségei között megtaláljuk a nagyobb testű rókákat, hiénákat, elvadult házi kutyákat, sakálokat, uhukat stb.

A sivatagi róka kis családi falkában él, amelyet egy pár és azok még nem önállósodott kölykei alkotnak. Amíg kicsik a kölykök, a szuka nem engedi közel a kant az alomhoz.

E bájos kutyaféle egyelőre még nem veszélyeztetett, de állománya mindinkább ritkul.

Számos példányt fognak be hobbicélra, de élőhelye is szűkül, nem beszélve arról, hogy a mind nagyobb számban tartott, illetve elvadult kutyák is nagy veszélyt jelentenek számára. Amellett, hogy meg is ölhetik, még olyan halálos betegségeket is terjesztenek, amelyekre a sivatagi rókák különösen érzékenyek.

Kutyabetegségek ellen védőoltás

A sivatagi róka fogságban nagyon nehezen tenyészthető, noha szaporítása már több állatkertben sikerrel járt.

Nehéz megfelelő tenyészpárt találni. Irodalmi adatok szerint Európában elsőként először a Budapesti Állatkertben szaporodott, még 1977-ben.

Ekkor három kölyök született, melyek szépen fel is cseperedtek. A következő évben újabb két kölyök látott napvilágot, ám anyjuk megbetegedett, így a kicsiket nyolcnapos koruktól mesterségesen kellett felnevelni.

Az állatkertekben világra jött sivatagi rókák más állakertekbe kerülnek. Hobbistáknál elenyésző a szaporulat, ebből következik, hogy a börzékre került példányok döntően a természetből származnak. Tehát, ha egy ilyen példányt megveszünk (ha csak az eladó nem tudja minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a kínált egyed fogságban született), a nemzetközi állatkereskedelmet támogatjuk, s nem árt, ha tudjuk, hogy mire egy sivatagi róka kölyök megékezik a börzére, legalább 10 másik nyomorultul elpusztul!

Ha sikerül tenyésztett egyedhez hozzájutnunk, az első, amit figyelembe kell vennünk, hogy bár kutyaféle, mégsem házi kutya, így ne várjuk tőle, hogy úgy viselkedjen, mint a legalább 40 ezer éve háziasított ebünk. A sivatagi róka megszelídül, szobatisztaságra nevelhető. Szereti a meleget, ezért a kifutójában mindenképpen helyezzünk el egy infralámpát. Fontos, hogy legyen ásási és elvonulási lehetősége.

A kutyabetegségek ellen védőoltást kell kapnia, s ügyelni kell arra, nehogy közelebbi ismeretségbe kerüljön a házi kutyákkal, lévén azok nagy veszélyt jelentenek a számára. Táplálásuk hasonlítson ahhoz, amit a természetben is esznek.

Szaporításukhoz nagy nyugalomra, sok türelemre és még sokkal több szerencsére van szükség! A kölyköket gyakran mesterségesen kell felnevelni, ami még a gyakorlott szakemberek számára is nagy feladat. A sivatagi rókák a természetben maximum 10, fogságban 14 évig élnek.

Mint a fentiekből is kitűnik, a sivatagi róka nem hobbiállat. Ám szerencsére ma már több állatkertünkben is látható (Budapest, Veszprém, Nyíregyháza, Debrecen), így senkinek sem kell lemondania arról, hogy gyönyörködjön a világ legkisebb kutyaféléjében.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

Már dolgoznak a "vegán csirkén"

Az Egyesült Királyság legnagyobb pékséglánca már dolgozik egy csirkehúst helyettesíteni kívánó vegán terméken. A vásárlók imádták a növényi "kolbásszal" töltött péksüteményüket, ezért tovább bővítik az izgalmas ízvilágú vegán menüt.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.