Back to top

Zamatos, illatos grincsfák

A grincsfának nincs konkrét értelmezése, szabad műfaj, amelynek eredménye egy olyan alkotás, amelyben ott az ünnep öröme, de a nehézségek és a kihívások üzenete is. Valójában a mai világunk rajzolódik ki minden darabban.

A grincsfa lehet advent idején kedves dekoráció, de helyettesítheti a karácsonyfát is. Készítésénél az alkotó szabad kezet kap: készülhet a kert adta kincsekből, alapja lehet egy kis cserepes ciprus, egy csokor fenyő, néhány köteg zanót. Az alkotókedv, az ötletgazdagság pedig a grincsfák készítésének végtelen tárházát kínálja.

Belekomponálhatjuk a fenyődíszeket, égősorokat, játszhatunk a formákkal, színekkel, fényekkel, akár illatokkal is.

Elkészítése szórakoztató, nem túl bonyolult művelet, belevihetjük az egyéniségünket. Csak rajtunk múlik, hogy mit tudunk átvinni a saját hagyományainkból, kulturális gyökereinkből, motívumvilágunkból. Most olyan kompozíciókat ajánlunk, amelyek alapanyagai megtalálhatók a konyhában és környékén.

Kávés

Hozzávalók: kávéscsésze, 15 dkg szemes kávé, 20 × 20 cm-es kartonpapír, barna árnyalatú csomagolópapír, viasz, régi gyertya, kb. 10 mm átmérőjű, 300 mm hosszú pálca, ragasztó, csillagánizs, fahéj, apró aranyszínű díszek

Keressünk egy megfelelő kávéscsészét: a limlomok közt biztosan akadunk páratlanra.

A pálcát állítsuk a csészébe és öntsük körül viasszal – ha van türelmünk, a régi gyertyát gyújtsuk meg és csöpögtessük körül a botot. Ha a viasz megdermed, a pálca szépen állni fog benne.

A kartonpapírból csavarjunk kúpot, tűzőkapoccsal vagy ragasztóval rögzítsük, majd vonjuk be barnás árnyalatú díszcsomagoló-papírral. Erre azért van szükség, mert a kávészemek közt itt-ott kilátszik majd, és ez a színjáték kedves ellenpontját képezi a kávé komor barnaságának. Az így kapott tölcsért szép gondosan ragasszuk körbe kávészemekkel. Ha van türelmünk, mintákat is rakhatunk a kávébabból, így mutatós felületet kapunk. Ha a kávé teljesen befedte a tölcsért, ragasszuk a csészében ágaskodó botra. Ragasszunk rá aprócska díszeket: csillagánizst, gyöngyöt, vékony aranyszálat, kisebb fahéjrudakat. Ha akad a kezünkbe méretesebb fahéjdarab, azt a rúd kilátszó részére is illeszthetjük, így még szebb lesz a fácska törzse. Ne lakkozzuk le, így még hetekig élvezhetjük a finom fahéjas kávéillatot.

Fűszeres

Hozzávalók: 4-5 fenyőág, egy vastag falú talpas pohár, zöld drót, ragasztópisztoly, 8-10 db dió, 8-10 db fahéjrudacska, 8-10 db csillagánizs, 8-10 db szerecsendió, 1 m aranyszínű szalag, 15-30 db szárított pirospaprika, 8-10 db földimogyoró, 8-10 db apró dísz

A fenyőt kb. 40 cm-es darabokra vágjuk, a vastag szárakat eltávolítjuk, hogy könnyed csokrot köthessünk belőle. Előbb a hosszabb darabokat fogjuk össze szép hosszúkás csokorrá, majd a rövidebb ágakat rakosgatjuk köré körkörösen. Az elkészült csokrot jó erősen összedrótozzuk, majd utolsó mozzanatként még egy kisebb ágat rögzítünk hozzá ellentétes irányból – ez lesz a fácska csúcsa. A poharat megtöltjük dióval, és a csokrot megfordítva a pohárra ültetjük. Eligazgatjuk az alsó ágakat, a közepétől kezdve pedig zöld dróttal sűrűn körbetekerjük, kialakítva ezzel a fácska kecses formáját. Erre a felső részre ragasztópisztollyal rögzítjük a szalag két végét, amellyel a grincsfa vonalának adunk hangsúlyt. Szintén a ragasztópisztoly lesz a segítő abban, hogy a fűszereket és az apró díszeket a fácska testén csinosan elhelyezzük. Kecses, kellemesen illatozó dísz lesz az eredmény, amelyet asztaldíszként vagy akár alternatív karácsonyfaként is a szobába állíthatunk.

Mézes-illatos

Hozzávalók: 1 polisztirol (hungarocell) kúp, 8-10 cm hosszú és 4-5 cm átmérőjű fadarab, maradék textil, üvegfejű gombostű, mézeskalácsok, kekszesdoboz, 4-5 pici textilmasni

A polisztirol kúpot vonjuk be textillel. Erre azért van szükség, mert a mézeskalácsok nem fogják a teljes felületét befedni, így a textil színe meghatározó. A fadarabbal is hasonlóan járjunk el, majd ragasszuk össze a textilborítású kúppal, és rögzítsük egy kekszesdobozon. A mézeskalácsokat egyenként, egy-egy üvegfejű gombostű segítségével illesszük a kúpra felülről kezdve úgy, hogy valamennyire átfedjék egymást. Törekedjünk a szép forma kialakítására! Ha körbeértünk, néhány pici textilmasnit rögzíthetünk egy-egy gombostű segítségével a mézesek közé. Az így elkészített mézes grincsfa illatos, gyönyörű dísze lehet a konyhának, de ajándékba is adható, mert kevés mézeskaláccsal nagyon mutatós alkotás készülhet.

Grincsfatörténet

Az utóbbi években gyűrűzött be Amerikából a grincsfa a karácsonyi dekorációk világába, A Grincs című film nyomán. Theodor Seuss Geisel több mint 60 gyerekkönyvet írt Dr. Seuss néven. Könyveit egyedi stílusú rajzaival illusztrálta, amelyekben feltűnik egy zöld, szőrös manó. A How the Grinch Stole Christmas (Hogyan lopta el a Grincs a karácsonyt) című meséből élőszereplős film is készült. A történetben a városka lakói imádják az ünnepeket, kiváltképp a karácsonyt, és idejük nagy részét az ajándékok vásárlása köti le. Grincs, a mogorva zöld manó ki nem állhatja a karácsonyt, és mivel több sérelem éri, például a polgármestertől egy borotvát kap ajándékba, úgy dönt, hogy ellopja a karácsonyt. El is lopta a karácsonyfákat, a díszeket, az égőket. A terve mégsem sikerült, mert a város lakói tovább ünnepeltek és énekeltek, merthogy a karácsony a szívekben él, „…a karácsonyt nem lehet ellopni, mert a karácsony lényege nem az ajándék vagy a díszek…” Grincs azért még mérgében összetört és meghajlított egy fenyőfát, így lett belőle grincsfa, vagy manófa. Azért neki is van szíve, végül őt is meghódította az ünnep szelleme és a szeretet ereje.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.