0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kis dzsungel a szobában

Télen a nagy áruházak polcai megtelnek érdekesebbnél érdekesebb egzotikus gyümölcsökkel. A fura formájú, különleges színű gyümölcsöket minden gyerek szeretné megkóstolni, így ha a Mikulás puttonyába a megszokott dión és mogyorón kívül trópusi gyümölcsök is kerülnek, akkor jó tudni, hogy hogyan lehet belőlük saját „trópusi gyümölcsöskertet“ nevelni otthon.

Sajnos termésre a mi éghajlatunkon csak ritkán számíthatunk, de szobánknak üde zöld lakói lesznek. 

Ananász

Az ananász fölnevelését a gyümölcsön levő üstökből sokáig városi legendának tartottam, míg sokadik próbálkozásra nekem is sikerült, nagy meglepetést és örömet okozva. Így próbálkoztam: levágtam az üstököt, levágtam róla az összes gyümölcshúst, majd leszedtem az alsó leveleket és befőttesüvegbe állítottam, vízbe. Bébiételes üveget használtam, így csak az alsó, levél nélküli része volt a vízben. A vizet sokszor pótoltam, míg megjelentek a gyökerek. Több mint három hónap után került a vízből a cserépbe, kifejlett gyökérzettel, és egy fiatal oldalhajtással. Világos, meleg helyen tartom, folyamatosan nedvesen, de nem áll vízben, mert nem szereti a pangó vizet. És várom a termést…

Sárkánygyümölcs

Mostanában nagyon népszerű egzotikus gyümölcsnek számít, amit nevének és megjelenésének is köszönhet. Enyhén uborkára hasonlít az íze, savanykás, tele sok kicsi fekete maggal.

A gyümölcssalátákat feldobja, és nagyon egészséges, még az öregedést is késlelteti…

Egy kaktusznak a gyümölcse. A sok pici fekete magból jó párat fogpiszkálóval kipiszkáltam, egy papírtörlőn megszárítottam, majd elvetettem. Biztos minden mag kicsírázott, mert rengeteg kis sárkánynövényem lett. Kaktuszföldbe ültettem, meleg, világos helyen tartom. Ha szeretnétek saját sárkánynövényt, akkor bátran próbálkozzatok, mert hamar és biztosan kicsírázik.

Datolya

A datolya neveléséhez legfontosabb a türelem. Kemény magja nagyon lassan csírázik, kell hozzá 1-2 hónap is,

de ha folyamatosan nedvesen tartjátok a földet, akkor biztos a siker. Datolyát nagyon sokszor vetettünk a Szamóca Kiskertész foglalkozásokon és a visszajelzések alapján sok kiskertésznek sikerült kicsíráztatni. Mi mindig az elfogyasztott szárított datolya magját bújtattuk kis cserépbe, de ha egy éjszakára vízben áztatjátok, akkor kissé felgyorsíthatjátok a folyamatot. Én a nagyobb szobanövényeim cserepébe előszeretettel bújtatok datolyamagokat, mert így kevesebb a valószínűsége, hogy elfelejtem locsolni, ezért váratlan helyeken bújnak ki a meglepetés datolyanövénykék, melyek eleinte fűszálra hasonlítanak. Ősszel kivettem, hogy meleg helyen teleltessem őket. A fiatal datolya gyökere nagyon sérülékeny, ezért nagyon nem szereti az átültetést. Várjatok vele legalább egyéves koráig, vagy amíg kinövi a cserepet. Világos, napos helyen tartsátok. Nyáron ki lehet tenni a kertbe, teraszra. Télen a 10-13 °C-os, világos helyet szereti.

Licsi

Lassú növekedésű, hosszú életű örökzöld fa. A gyümölcs íze finom, ha el akarod fogyasztani, a csúszós, zselés gyümölcshúst kell lefejteni a közepén levő nagy barna magról. Héját könnyen le lehet szedni kézzel is, vagy egy késsel meg lehet vágni és lebontani. Magja nagyon hamar elveszíti csíraképességét. Fogyasztás után azonnal vízbe kell tenni és rögtön be a földbe, cserépbe. Meleg helyen hamar kicsírázik, de lassan nő.

Papaja

A papaja íze leginkább a sütőtökre hasonlít a gyerekek szerint, de gyümölcse rengeteg fekete magot rejt, melyekből saját papajanövény nevelhető, viszonylag könnyen. Trópusi növény, vagyis szereti a meleget és a párás levegőt, próbáld meg ezeket megteremteni számára. Tartsd nedvesen a földjét. Locsolás előtt tapintsd meg a kezeddel, hogy érezd, mennyire nedves. Míg kibújnak a magok, a párás levegőt úgy biztosíthatod, hogy ráteszel a cserépre egy félbevágott műanyagpalackot, csak ne feledd el szellőztetni! Ha kibújt a növénykéd, ültesd át egy jó nagy cserépbe, amely már a végleges helye lesz. Ez azért célszerű, mert nem szereti az átültetést, érzékenyek a gyökerei. Nyáron kiteheted a kertbe vagy a teraszra és csak akkor kell beköltöztetned, ha már jönnek a fagyok.

Kiwano

A kiwano vagy uborkanövény lágyszárú futónövény.

Íze alapján is könnyű rájönni, hogy az uborka rokona. Terméshúsát kikanalazva fogyasztják, gyümölcssalátákhoz, fagylaltokhoz keverik.

A gyümölcshúsból néhány kanállal egy papírtörlőre tettem, ahonnan száradás után leszedegettem. Általános virágföldben meleg, világos helyen csíráztattam. Hamar csírázott és uborkaszerű leveleket hajtott. Nálam sajnos nem bírta ki a nyári vakációt, mert akárcsak az uborka, ő is vízigényes. Állandóan nedvesen kell tartani, meleg, világos helyen.

 

Forrás: Kertbarát Magazin