Back to top

Az otthon melege – A tüzelés praktikái

Ahogyan a gyertyalángnak, úgy a kályhában lobogó, pattogó, majd parázsló tűzifának is varázsa van. Hangulatot teremt, megnyugtat, még akkor is, ha nem látjuk, csak a duruzsolását halljuk. A kályhákból, kandallókból áradó bársonyos, testünket, lelkünket átjáró meleg pedig leginkább a nap sugaraihoz hasonlítható. Nem utolsósorban a kályha egész évben dísze a lakásnak.

A tűzifa megújuló energiaforrás, a fenntartható, törvényekkel szabályozott erdőgazdálkodásnak, fakitermelésnek köszönhetően nem csökken a felhasználható mennyisége. Az égés során pedig csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a fa élete során megkötött. Ha nem tüzeljük el a fát, hanem hagyjuk az erdőben elkorhadni, akkor szintén hasonló mennyiségű szén-dioxid szabadul fel.

Az állami erdőgazdaságok országos átlagban a kitermelt fa 65 százalékából vastag tűzifát, darabolt-hasított tűzifát vagy aprítékot készítenek. A készletezésnek köszönhetően akkor is kiszolgálják a vásárlókat, ha a kedvezőtlen időjárás akadályozza a fakitermelést. Különböző fafajokból kínálnak tűzifát, ezek fűtőértéke között nincs jelentős különbség. Az azonban

nagyon fontos, hogy csak száraz fával tüzeljünk, mert annak fűtőértéke akár a kétszerese is lehet a nedvesének, ugyanis az utóbbi égetésekor sok energia elmegy a faanyagban lévő víz elpárologtatására.

Az a legjobb, ha a télen termelt tűzifát tavasszal hazavisszük és feldarabolva, hasítva tároljuk a felhasználásig, jól szellőző, esőtől védett helyen.

Hegyvidéken főként bükkel, tölggyel, cserrel és gyertyánnal tüzelnek, mert igen jó a fűtőértékük, a vékony kérgű bükk ráadásul frissen vágva nagyon jól hasad. Az Alföldön az akác érhető el a legkönnyebben, könnyű hasogatni, a száradáskor lepotyogó vastag kérge pedig nagyon jó gyújtós. A nyírfa elégetése különösen nyitott kandallókban hangulatos, kékes lángja kellemesen bevilágítja a helyiséget. Fenyővel nem célszerű tüzelni, mert gyantás, így tönkreteheti a kályhát. A nyár pedig könnyű fa, hirtelen lobban el, nem tartja a parazsat.

Ha erdészetektől vásároljuk a tűzifát, nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy a kifizetett mennyiséget kapjuk, de a faanyag kiváló minősége is garantált, korhadt faanyagot nem raknak a sarangokba.

Egy átlagos méretű családi ház éves fűtési energiaigényét mintegy 7 köbméter jó minőségű száraz tűzifával kielégíthetjük. Persze az sem mindegy, hogy milyen berendezésekkel fűtünk. A nyitott kandalló hatásfoka 10-30 százalék, a zárt rendszerű ennek akár a kétszerese, amíg a cserépkályháé ennél is nagyobb, és nagyon jól tartja a meleget. De meg kell tanulni tüzelni! A tűzteret ne rakjuk tele, és figyeljünk arra, hogy a hasábok között járhasson a levegő, hiszen az égéshez arra is szükség van. A néhány darabból álló gyújtóst pedig a máglya tetejére tegyük, így a tűz felülről lefelé, füst nélkül terjed. Mivel nem kell áthatolnia a lángnak a rakaton, nem hűl le nagyon, tökéletesebb, jobb hatásfokú lesz az égés. Sose használjunk színes, fényes reklámújságot a begyújtáshoz, mert ezek károsíthatják a berendezést, nem mellesleg mérgező vegyületek kerülhetnek a levegőbe égésükkor. Az arra kialakított kazánokban fapellettel és faaprítékkal is tüzelhetünk, ezeknek jóval magasabb a hatásfoka.

Nincs mindenkinek lehetősége fatüzelésű kályhával tüzelni. Ha azonban a téli kirándulásokon betérünk az erdészetek vendégházaiba, szinte biztos, hogy befűtött kályha mellett melegedhetünk.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb 7 milliárd forint támogatás erdők létesítésére

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról hozott döntést az Agrárminisztérium. A most megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatokat ellátására fordíthatják. A kedvező módosítások újabb lendületet adtak az erdőtelepítéseknek.

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Hazaérkezett Gyöngyi gőzös

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Engedély nélkül nem vihetjük haza a hullajtott agancsokat

Nemcsak a törvényt sértik meg az úgynevezett agancsozók, azaz akik engedély nélkül gyűjtik be a szarvasok tél végétől levetett agancsait, hanem a vadállományban és az erdőben is óriási kárt okoznak.