Back to top

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

A SIVAL mindenekelőtt a francia termelőket célozza, ám évről évre több külföldi keresi fel, több, elsősorban távoli országokból érkező küldöttségeknek szerveznek szakember-találkozókat. Magyar látogatóval nem találkoztam a két nap alatt, magyar kiállító pedig biztosan nincs. 

A kiállítás külföld felé nyitását támasztja alá, hogy tavaly partnerséget kötött az olasz Macfrut rendezvénnyel, idén már standdal van jelen az olasz kiállítás. 

Igen sok újdonságot jelöltek a kiállítás innovációs díjára, melyet hat kategóriában hirdettek meg. A hazai termelőket is érdekelhetik a fajtainnovációk,

Az arany elismerést idén a kétszínű, ízletes, sokat termő Poire CH201 COV klub körtefajta érdemelte ki. Külön érdeme a fajtának, hogy a tűzelhalással szemben nem érzékeny. 

Látványra is meglepő fajtaújdonság a brokkoli és a karfiol keresztezéséből született Chou Fioretto zöldség. Kellemes ízű, könnyedén szétbontható a fej, szinte semmit sem kell eldobni fölhasználásakor. 

Munkaerőből Franciaországban is egyre nagyobb a hiány, ezért előtérbe kerültek a kézi kapálást kiváltó gépek, sőt vezető nélküli robotok, és persze sokat segítenek a különböző talajtakarók. Az utóbbiakból a  talajban lebomlók az előnyösek. Ilyen a kenderből préselt talajtakaró.

Az idén pedig díjazott lett az ugyancsak kenderből készült, szemcsés talajtakaró, amelybe közvetlenül vethetik a kertészek például a gyökérzöldségeket. Tartja a nedvességet, így a magok gyorsan, egyenletesen kelnek.

A lebomló anyagok használata más területeken is előnyt élvez. A tavalyi SIVAL-on kukorica- és gabonaszárból készült klipszeket ajánlott az egyik francia kiállító, idén pedig lebomló fém szártartót láttam. A forgalmazó szerint nem drágább a műanyagnál, és a termesztés végén, a paradicsom- vagy az uborkatövekkel együtt bedolgozható a talajba, ahol 6-8 hónap alatt elbomlik. Kínálnak hozzá lebomló madzagot is. Az elektromos eszköz akkumulátorról is működtethető. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Ne siessünk a palántaneveléssel!

Enyhe tél végén járunk, tavaszias a hangulat, sokaknak viszket a tenyere, hogy végre kerti munkákba kezdjenek. Ki kell várni azonban mindennek az alkalmas idejét, főként a palántanevelésnél figyeljünk arra, hogy mikor lehet majd kiültetni azokat a kertbe. A palántanevelés fogásairól és megfelelő időzítéséről beszélt a Budapesti Kertbarát Szövetség tavaszváró Nyitnikék rendezvényén Zatykó Lajos nemesítő.

Törvénybe iktatják a vidéki szagokat és hangokat

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei. Erre azért van szükség, mert sok városból vidékre költöző indított pert a kakasok hangos kukorékolása és a trágyák terjengő szaga miatt.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Engedély nélkül nem vihetjük haza a hullajtott agancsokat

Nemcsak a törvényt sértik meg az úgynevezett agancsozók, azaz akik engedély nélkül gyűjtik be a szarvasok tél végétől levetett agancsait, hanem a vadállományban és az erdőben is óriási kárt okoznak.

Nyolcadik évadát kezdi meg a feketególya-fészek élő adása

Napokon belül elfoglalhatják a Gemenci erdőben bekamerázott fészküket az Afrikából visszatérő fekete gólyák. A Gemenc Zrt. február 18-án elindítja az internetes élő közvetítést. Az erdőgazdaság finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével folytatódhat a be nem avatkozás elvére épülő tudományos megfigyelés.