Back to top

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

A kiállítások mellett tanácskozások is várják az érdeklődőket: az „Élelmiszert mindenkinek” beszédes címet viseli a Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) tanácskozása, ahol az élelmiszerhiány felszámolásáról folyik majd a diskurzus. A német kormány elkötelezettségét négy szövetségi minisztérium által szervezett különös kiállításokkal demonstrálja.

A kiállítás főépülete
Fotó: IGW-Presse
A 2020-as vásári évad ismét a Grüne Wochéval indul, s rögtön rekordokkal. Január 17–26 között 72 országból több mint 1800 kiállító (2019: 1 750 kiállító / 61 ország) vesz részt az eseményen, ez a kiállítás 94 éves történetének legnagyobb száma. Az előző évekhez képest inkább az éghajlatváltozással kapcsolatos viták dominálnak a Grüne Woche programjában, számos kiállítással és konferenciával. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek a legfontosabb témák.

Horvát termékek a Grüne Woche kiállításon
Fotó: IGW-Presse

Horvátország, az idei partnerország, 2020. január 1-jén vette át az EU elnökségét. A „mezőgazdaság kultúrája” jelmondattal az EU-hoz legutoljára csatlakozott ország élelmiszer- és mezőgazdasági iparának legfontosabb termékeit mutatja be: egyebek mellett Isztria, Szlavónia, Dalmácia és Közép-Horvátország kulináris kínálatát.

Első alkalommal jelennek meg a kiállítók Beninből, Maliból, Togóból, Ugandából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripar és kertészeti vásárán. Összesen 14 afrikai ország termelőivel együtt autentikus afrikai termékeket mutatnak be. 

Oroszország 5000 négyzetméter alapterületen a legnagyobb külföldi kiállítást mutatja be.

A Grüne Woche „leghűségesebb kiállítója” Hollandia, 1953 óta, azaz hatvannyolcadik alkalommal jelenik meg a vásáron.

A Fridays for Future mozgalom először vesz részt a Grüne Wochén egy információs standdal a Berlin Hallban.

Az élelmiszeripari kiállítás a „klímavédelem a tányéron’ címet viseli és egyebek mellett intelligens csomagolásokat, új típusú élelmiszereket és alternatív proteinforrásokat mutat be.

A látogatók megismerhetik a világ street food kínálatát, valamint organikus és vegán élelmiszerek termelőit, előállítóit.

A kiállításró a közösségi médiában is olvashatunk
Fotó: IGW-Presse

A mezőgazdasági termeléssel összefüggésben ki kell emelni a robotizáció lehetőségeit bemutató kiállítókat. Emellett minden látogató találhat az érdeklődésének megfelelő kiállítást legyen szó vidékfejlesztésről, erdőgazdálkodásról, újrahasznosított anyagokról, ökológiai gazdálkodásról, haszon és kedvtelésből tartott állatokról vagy épp lovassportokról.

A kertészeti kiállításon a fajok sokfélesége a fő téma, így számos új nemesítésű virágot és haszonnövényt nézhetnek és vásárolhatnak is meg a látogatók.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.