Back to top

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Immáron negyedik alkalommal szervez Vándortáborokat az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ) és a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciájának Irodájával együttműködve.

A kezdeményezés sajtótájékoztatóján Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a táborokban, az „év legzöldebb hetében” kiemelt figyelmet fordítanak a zöld szemlélet és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére. Mint arra emlékeztetett,

a program sikere okán a helyek gyorsan betelnek, ezért az érdeklődőknek érdemes lesz igyekezniük a jelentkezéssel, amelyre egyébként január 27-től lesz lehetőség.

Az OEE által koordinált Erdei Vándortábor Programban kilenc útvonalon, 50-90 kilométeres gyalogtúrán vehetnek részt a jelentkezők – 200 csoportban méghozzá. A túra résztvevői a többi közt megismerhetik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Zselic és a Vértes természeti és kulturális értékeit is. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, a táborok célja, hogy megszerettessék a természetjárást a gyerekekkel, ugyanakkor kiemelten figyelmet fordítanak a környezettudatos szemléletformálásra is.

„A vándortáborok ökológiai lábnyoma minimális: a szervezők törekednek az étkezéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára, s nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, a tudatos energia- és vízhasználatra is” – magyarázta.

A Bringásvándorok idén immáron hét útvonalon járhatják be az országot, így eljuthatnak például a Felső-Tisza-vidékre, az Őrségbe, a Bükkhöz vagy éppen a Dunakanyarba is – a jelentkezők kedvükre választhatnak a könnyebb és nehezebb útvonalak közül. „Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon” – árulta el Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ vándortábor projektkoordinátora.

Storcz Botond, az MKKSZ szakágvezetője elmondta, a Vízivándorok idén szintén hét útvonalon evezhetnek, de a Szigetköz népszerűsége miatt megduplázták az ottani táborokat, a tokaji útvonalat pedig kiegészítették Felsőbereckivel és Sátoraljaújhellyel.

Ezen kívül 90-120 kilométeres túrákkal várják a gyermekeket a Dunakanyarban, az Alsó-Dunán, Tokaj környékén, a Felső-Tiszán, a Tisza-tavon és a Körösök vidékén. Idén először Zarándoktáborral is készülnek a szervezők: a gyerekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométeres túrán tapasztalhatják meg a zarándoklás testi és lelki élményeit. A programokhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, mely lehetővé teszi, hogy a kísérőtanárok megfelelő szakmai tudást szerezzenek a túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A táborok részvételi díja 28 ezer forintos díja minden költséget, így a szállást, az étkezést, a belépőket és a kerékpárokhoz, illetve hajókhoz szükséges felszerelést is tartalmazza.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Átszervezés - de a reformokra várni kell

Alaposan felkavarta a romániai politikai életet a Nemzeti Liberális Párt által alakított kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány február 5-ei elfogadása. Az alig néhány hónappal ezelőtt alakult kormány bukásához hozzájárult, hogy pár nappal korábban 25 sürgősségi kormányrendeletet fogadott el, ezzel érzékeltetve, hogy a parlament „feje fölött” kívánná vezetni az országot.

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Sikeres a székelyföldi gazdaságélénkítő program

A magyar állam támogatásának köszönhetően a Pro Economica Alapítványon keresztül 130 millió eurót sikerült tavaly a székelyföldi gazdaságélénkítő programra fordítani. Összesen 66 nyertes pályázat volt, a támogatások értéke pedig mintegy 23 milliárd forint, azaz 70 millió euró.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Természeti értékeink megóvása

Hazánk természeti értékeinek védelme nemcsak jóllétünk, hanem országunk versenyképessége miatt is kulcsfontosságú. Az agrártárca a többi között szemléletformáló kezdeményezésekkel és hiánypótló szakmai kiadványokkal igyekszik rávilágítani erre, hogy egyre nagyobb teret kaphassanak a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodási gyakorlatok.

Hazaérkezett Gyöngyi gőzös

2018-ban kezdődött meg a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-vonali pályájának és az üzemhez tartozó gördülő állománynak a felújítása, 635 millió forint kormányzati támogatás segítségével. Elsőként a pályaszakasz újult meg, majd ezt követte a járművek korszerűsítése.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.