Back to top

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

Az almatermésűek közé tartozó fajok – a legnagyobb felületen termesztett gyümölcsfélénk, az alma, valamint a körte és a birs – betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak. A károsítók változó intenzitással voltak jelen, attól függően, hogy az előfordulásuk idején hogyan alakult az időjárás.

Az enyhe telet a betegségek és a kártevők is jól átvészelték, az áttelelő populációkban lényeges pusztulást nem lehetett tapasztalni.

A korai kitavaszodás és fölmelegedés a korai időszak károsítóinak gyors megjelenését tette lehetővé.

Lisztharmat almafán
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A kifakadó almán rövid időn belül megjelentek a levélpirosító almafa-levéltetű első egyedei, majd a kipirosodott apró levelek, fonákukon a szívogató tetvekkel. A hajtásokon szívogató egyéb levéltetvek folyamatos kártételét különösen segítette a májusi párás meleg időjárás, és a kártétel csak a hőségnapok megérkeztével csökkent elviselhető mértékűvé.

A körtén a körte-levélbolha szintén korán kezdte károsítását, mert az első egyedek korábban keltek a megszokottnál. Ahol elmulasztották a lisztharmattal fertőzött „gyertyás” vesszők metszéskori eltávolítását, ott a primer fertőzés igen korán további, szekunder megbetegedést okozott.

A száraz és meleg áprilisban kirobbant lisztharmatjárványt májusban a baktériumos tűzelhalás váltotta fel,

mely több hullámban fertőzte fajtaérzékenységtől függően mindegyik almafélét, nem kímélve az idetartozó dísznövényeket sem. A járványos időszak egészen a csapadékos időszak végéig eltartott. A lisztharmatos időszakot váltva következett az alma- és körtevarasodás is, kezdetben levél-, majd gyümölcsfertőzést okozva, egészen a szüreti szezon kezdetéig. A késői varasodásfertőzés helyenként tárolási problémát is okozott.

Az almamoly és a keleti gyümölc

Vértetűvel fertőzött almafa
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
smoly első egyedei már áprilisban megjelentek és folyamatosan, változó intenzitással repültek a csapdákba. Ezt a növényvédelmi kezelések szinte mindegyikénél számításba kellett venni, máskülönben erős molyfertőzés alakult ki a szüret idejére. A magas molyfertőzés és a sodrómolyok okozta sebzések hatására 2019-ben a moníliás gyümölcsfertőzés is nagy károkat okozott. Ennek nyomai még most is szem előtt vannak a fákon, gyümölcsmúmia formájában.

Külön ki kell emelni az almafa-vértetű fertőzésének különösen magas szintjét,

mely ellen jelenleg hatékonyan csak az alapos tél végi lemosó permetezés és néhány állományvédelemre engedélyezett készítmény áll rendelkezésre. Amikor záródik az almafák lombozata, azonnal megkezdődik a kártevő fölszaporodása, mert a készítményeket nem lehet eljuttatni a lombkorona belsejébe.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Az idén Országfásítási Programot indított az agrártárca, aminek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nemcsak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik és agroerdészet is szóba jöhet. Ez utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Kevésbé gyümölcsöző gyümölcsöseink

„A magyarországi gyümölcstermesztés heterogén, a termelői színvonal igen változatos” - hívta fel a kialakult helyzetre a figyelmet Hunyadi István. A FruitVeb szakmai igazgatója, a Bayer Gyümölcs Szimpóziumán tartott előadásában nem fukarkodott a kritikával.

Hogy növényeink "élénk talajéletet éljenek"

Sokféle talajbaktériumot és más mikrobákat tartalmazó készítmény kapható, amelyek a talajélet élénkítésén keresztül hatnak kedvezően a termesztett növényekre. A köztük való eligazodásban segített a növényorvosi kamara Pest megyei szervezete által rendezett tápanyag-gazdálkodási tanácskozás, ahol tizenöt előadás hangzott el a lombtrágyázás élettani alapjainak ismertetésétől a műtrágyák tárolásáig.