Back to top

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

A bambuszfélék gyöktörzsükkel a talajfelszín, illetve a burkolatok alatt, mostoha körülmények között is rendkívül gyorsan és könnyen terjednek, így a növény bárhol fölbukkanhat a kertben. Szakértők szerint,

ha nem tartják megfelelő kontroll alatt a növekedését, akkor olyanná válhat, mint a japánkeserűfű, amit egész Európában tűzzel-vassal irtanak, több-kevesebb sikerrel. Tönkreteheti a kerti építményeket, burkolatokat, sőt a lakóház alá is bekúszhat, kárt okozva az alapban.

A Brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS), a szigetország meghatározó véleményformáló és szakértő kertészeti közössége a közelmúltban figyelmeztette a kerttulajdonosokat, hogy akinek bambusz vagy botnád található az ingatlanán, az köteles gondoskodni a kordában tartásáról. A japánkeserűfű irtására szakosodott The Knotweed Company pedig egyenesen arra szólítja föl a kertészkedőket, hogy irtsák ki a kertjükből. Jim Glaister, a cég regionális igazgatója a Sunday Telegraphnak elmondta, hogy a bambusz és a botnád mind nagyobb gondot okoz a brit kertekben, különösen ott idéz elő birtokvitákat, ahol telekhatároló, a belátást gátló sövénynek ültették a szomszéd telke mellé.

Az RHS vezető kerttervezője, Jack Wallington is megerősítette a problémát. A lapnak adott nyilatkozatában azonban hangsúlyozta, hogy folyamatos gyökérvisszavágással és már a telepítésnél a növény köré helyezett, legalább 1, vagy akár 1,5 mélyen a talajba leásott gumilappal megakadályozható a terjedése, de természetesen folyamatosan figyelni kell rá.

A bambusz azonban más miatt is bosszanthatja a szomszédot; akár 4-5 méter magasra is megnő, így sűrű állománya árnyékol, ami a gyakran nagyon keskeny brit kertekben, udvarokon problémás lehet.

Nagy-Britanniában helyi rendeletekben szabályozzák a telekhatároló sövény magasságát, ám a fűfélék nem tartoznak a szabályozás alá.

A brit Környezetügyi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA) szóvivője úgy foglalt állást, hogy bár a bambuszfélék erőteljesen és gyorsan nőnek, nem jelentenek komoly veszélyt a természetes környezetre, és nem veszélyeztetnek szociális és gazdasági érdekeket Nagy-Britanniában. Éppen ezért ültetésük nem tilos, nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy kivadulhatnak.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/telegraph-co-uk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

Hatalmas dicsőségről mondott le a horgász

Az Ír-tengeren szállt hajóba egy horgász, nem sejtve, hogy aznap akkora halat akaszt, amekkorát még egy sporttársának sem sikerült az Egyesült-Királysághoz tartozó vizeken. Azonban nemcsak a fogás volt példaértékű, hanem a horgász hozzáállása is.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Zarándokúton Bedgeburyben

Ezúttal a Bedgebury Nemzeti Fenyőgyűjtemény érdekességeit gyűjtöttük össze. A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai – elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai –, mai kifejezéssel környezettudatos nevelés.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Faültetéssel környezetünk kellemesebb, szebb, élhetőbb lesz

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható klíma és csapadékviszony-változásra reagálnunk kell annak érdekében, hogy a következő generációra is élhető környezetet hagyjunk – fogalmazott Farkas Sándor Szegváron, a Településfásítási program első Csongád-Csanád megyei állomásán.