0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Spektroszkópia segít értékelni a hús minőségét

Marhahús minőségének értékelésekor hagyományosan egy szakértő ellenőrzi a hús színét, a rostok mintázatát (márványozottság), a hasított súlyt stb. Az ilyen mérés azonban időigényes és lényegesen függ az illető szakértő szubjektív véleményétől.

A moszkvai Sechenov egyetem kutatói és ausztrál kollégáik egy új, gyorsabb és olcsóbb módszert javasoltak a hús minőségének becslésére.

Az eljárásban UV-fénnyel világítanak meg egy kis húsmintát, és mérik a kibocsátási spektrumot.

Munkájuk során a legmagasabb, MSA5 osztályzatú hússzeletekből és a minősített hústípusok közül a legalacsonyabb MSA3 minőségűt használták. A mintákat 250–350 nm-es (közeli és középső UV-tartomány) fénnyel sugározták be, és mérték a 285–635 nm-es fluoreszcencia-tartomány spektrumát. A kibocsátás intenzitását egy mátrixban ábrázolták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a különböző arányban izomszövetet és zsírszövetet tartalmazó minták fluoreszcencia-spektruma eltérő. A szerzők olyan sajátságokat választottak ki, amelyekkel bármilyen húsdarab besorolása meghatározható. Például,

a legjobb minőségű (MSA5) húsnak van a legintenzívebb fluoreszcenciája, így a különböző tartományokban mérhető fényességben fennálló különbség alapján elkülöníthető az alacsonyabb minőségű mintáktól.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság