Back to top

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Több súlyos higiéniai hiányosságot is feltártak egy fővárosi, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység ellenőrzése során a Nébih szakemberei. Az ellenőrök az üzlet egész területén, így a konyhában, a szárazáruraktárban, a szociális részben (öltöző, iroda), a közlekedőkben, a dagasztó, expediáló helyiségekben csótányok jelenlétét tapasztalták.

A rovarok jól láthatóak voltak a falakon, a padozaton, a hűtőben, a fali polcokon, a készételes edényeken és a kiszállításhoz használt dobozokon is. A padozaton csótánytetemek is voltak. A konyhai hűtő mögött élő egeret találtak a Nébih ellenőrei.

p1010391.jpg

Fotó: Nébih

A helyszíni vizsgálat során egyéb élelmiszerhigiéniai hiányosságok is napvilágra kerültek. Az oldalfalakon sérült, töredezett csempeburkolat, a konyhában nagy felületen leváló mennyezeti festés fogadta a hatóság szakembereit. A hulladéktárolóból nyíló szárazáruraktár, a nyitott, takarítatlan hulladékgyűjtő edények, a poros, pókhálós falazat egyaránt veszélyeztetették az ott tárolt élelmiszer-alapanyagok tisztaságát. A szociális részben nem volt kézmosó, a konyhai kézmosónál kézfertőtlenítőszer.

p1010401.jpg

Fotó: Nébih

Az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 12 tétel jelöletlen, nem nyomonkövethető és 1 tétel lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, és újbóli forgalomba hozatalát megtiltotta, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

p1010420.jpg

Fotó: Nébih

Az egység az élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően 2020.01.20-tól folytathatta a tevékenységét.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Forrás: 
NÉBIH Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új nyomtatvány szükséges a lovas szolgáltatási vizsgákhoz

A Nébih felhívja a lovas szolgáltatók figyelmét, hogy az e tevékenységbe bevont lovak jelentős részének lejárt a hatósági bizonyítványa. Az előírások szerint a vizsgálatot ötévente meg kell ismételni. A Nébih oldalán elérhető a bizonyítvány megszerzéséhez szükséges bejelentő nyomtatvány.

Termőföldtől az asztalig

Az unió valamennyi tagállamában fontos feladat megoldani azt, hogy az ott élők ellenőrzött, biztonságos élelmiszereket vásárolhassanak, hogy az élelmiszeripari termékeket a termeléstől kezdve a feldolgozáson, szállításon keresztül egészen az értékesítésig vissza lehessen követni.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Szigorodó antibiotikum-használati szabályok az állattenyésztésben

Néhány évtizede az állattartók még betegségmegelőzésre vagy hozamfokozóként is használták az antibiotikumokat. Ott volt például a „kakasos por” néven ismert csodaszer, amit mindenható gyógyszerként használtak a háztáji sertés-, baromfi- és nyúlállományokban, bármiféle javallat vagy kontroll nélkül.

Határérték feletti mennyiségben talált káros anyagot a Nébih egy kakaóporban

Határérték felett tartalmaz káros anyagot a Tesco által forgalmazott, saját márkás kakaóporok egyike - olvasható a jogsértések listájában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

A csehek nem bíznak saját élelmiszereikben

A csehek többsége nagyítóval jár vásárolni, mert mániákusan tanulmányozza, hogy milyen összetevőkből áll, amit megvesz. Bizonyos termékeket sokan külföldről szereznek be, mert úgy vélik, Csehországban ugyanabban a dobozban más minőséget kapnak.

A zöld fordulat lehetőséget kínál a vasúti árufuvarozás részarányának növelésére

A vasúti árufuvarozás részarányának növelését célzó szakmai javaslatcsomagról tanácskoztak a jelentős fuvarozási volumennel rendelkező vállalatok képviselői - közölte a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület hétfőn az MTI-vel.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.