0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Vendég a tundrákról – A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Alsóteste rozsdás sárga, a hasoldala vörhenyesebb, barnásfekete, hosszanti foltokkal. A tojó fejtetője vonalkákkal tarkállt sötétbarna, felül sötétbarna, az egyes tollak rozsdás szegésekkel, farkán fekete keresztsávok és keskeny fehéres végszalag látható. Torka sárgásfehér, begye és melle, valamint a hasoldala barna, hosszanti foltokkal tarkállt. A fiatalok a tojóhoz hasonlítanak. Végleges színruhájukat csak a vedlés után kapják meg. Ez a kecses röptű ragadozó a legkisebb sólyomfaj Európában. Hossza mindössze 27-33 cm, tömege 140-210 gramm, a tojó valamivel testesebb a hímnél.

A tágas síkságok madara

A kis sólyom Észak-Európában Izlandon és Skóciában, valamint Finnországon át az Urálig, továbbá Észak- és Kelet-Ázsia tundráin él. A költőhelyen gyakran hallani ki-ki-ki-ki kiáltását, a nálunk telelők nem adnak hangot. Vonuló, Magyarországra szeptemberben, októberben érkezik, és márciusban indul vissza északi hazájába. Egyes példányokkal kivételesen még április első felében is találkozhatunk.

Hazánkban elsősorban az Alföldön, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon lehet megfigyelni, a Dunántúlon jóval ritkább, de a nyílt területeken ott is előfordul. Hazája a tundra világa, ezzel magyarázható, hogy a tágas síkságok madara, erdőbe nem megy.

Hím és tojó néha a telelőterületen is összetart, együtt marad. Néha közösen vadásznak, kora hajnaltól egészen az esti szürkületig járnak zsákmány után.

A kis sólyom apró madarakra specializált ragadozó, elsősorban énekesmadarakat zsákmányol a rigókig, de kivételesen a galambot is elkapja. A levegőben támad, hihetetlen gyorsasággal vág áldozatára. Rendszerint felülről csap le rá, máskor csak hosszas üldözés után sikerül elkapnia. Évekkel ezelőtt Apaj-pusztán figyelhettem meg egy ilyen üldözést. November végi délután volt, amikor egy leeresztett halastó medre felett észrevettem a kis sólymot, amint egy ugyancsak északi madarat, egy havasi partfutót hajszolt. A partfutók is jó repülők, a menekülő madár ide-oda cikázott, de a sólyom mindenütt a nyomában. Az üldözés végét sajnos nem láttam, mert átbuktak a halastó gátján, és eltűntek a szemem elől.

A sarki rókát is elüldözi

A kis sólyom madarakon kívül apró rágcsálókat is zsákmányol. Elsősorban pockokat és lemmingeket fog, az utóbbiakból főként a túlszaporodás, gradáció idején akár jelentős mennyiséget. Alacsonyan suhan végig a tundra felett, és ha a lemming elmélyülten rágcsál, és nem veszi észre, megragadja karmaival és a levegőbe emeli. A prédát a földön tépi szét és fogyasztja el. A nálunk telelők szinte kizárólag apró madarakat, pacsirtákat, sármányokat, mezei verebeket zsákmányolnak, de alkalmilag elfogják a télre hozzánk érkező fenyőrigókat is.

A költőhelyre általában egyen­ként, de néha már párban érkeznek. Az utóbbiak valószínűleg azok a madarak, amelyek a telelőterületen is összetartottak.

A kis sólyom a fátlan tundrán, a tengerpartok közelében, fellá­po­kon, de az erdős tundra nyíltabb részein is költ. A tojó általában májusban rakja le 4-6 (3-7), sárgásfehér alapon barnán foltos tojását. Előszeretettel költ a talajon.

A tojó a kiválasztott mélyedésbe kevés növényi anyagot húz össze, a tojásokon a pár felváltva kotlik. A hím őrzi a területet, vadul vagdos az arra tévedő ölyvekre, sirályokra, de elüldözi a hóbaglyot és a sarki rókát is. A fiókák 28-30 nap alatt kelnek ki. Anyjuk eleinte rajtuk marad, a táplálékot a hím hordja. Négyhetes korukban repülnek ki, de szüleik még ezután is önállóságukig etetik őket. Elfogott és a magasból leejtett madarakkal tanítják vadászni a fiatalokat. A kis sólyom hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Forrás: Kistermelők Lapja