0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Agrárminisztérium támogatásával helyreállíthatják a károkat a Baráthegyi Majorságban

Egymillió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a Szimbiózis Alapítvány által működtetett rehabilitációs Baráthegyi Majorságot, az erről szóló támogatói okiratot Szinay Attila közigazgatási államtitkár adta át Jakubinyi László kuratóriumi elnök részére Miskolcon. A szociális farmot az elmúlt hetekben háromszor érte kutyatámadás, amelynek következtében összesen 22 anyakecske pusztult el.

A szociális mezőgazdaság egy, már az Európai Unióban is elterjedt fontos és egyedi tevékenységi forma, amit az Agrárminisztérium is támogat – jelentette ki a tárca közigazgatási államtitkára. Szinay Attila hozzátette: amikor a minisztérium értesült az állatállományban bekövetkezett veszteségről, úgy döntött, hogy segíti az alapítványt a károk mérséklésében. Emlékeztetett arra, hogy a területen a gazdálkodás több száz éves múltra tekint vissza, a majorság pedig az ott lakóknak köszönhetően nagy fejlődésen ment keresztül.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, hogy

az Agrárminisztérium egymillió forintos támogatásának köszönhetően 20 tenyészállatot vásárolnak, hogy feltöltsék az állományt, illetve befejezhetik egy új istálló és karám megépítését, a helyreállítási munkákkal várhatóan tavasszal végeznek.

Az 5 hektáron elterülő majorságban különféle manufaktúrák működnek, ahol többek között fogyatékkal élők és megváltozott munkaképességűek dolgoznak. Az egyik legfontosabb mezőgazdasági tevékenységük a kecsketartás, az ebből származó bevétel döntően hozzájárul a majorság fenntartásához. Ezért is került az alapítvány különösen nehéz helyzetbe, amikor az elmúlt hetekben három kutyatámadásban odaveszett a kecskeállományuk nagy része: összesen 22, többnyire vemhes anyakecske pusztult el és további 16 állatot martak össze a kóbor ebek, köztük két olyan terápiás alpakát, amelyet sérült gyermekek rehabilitációjához használtak.

A fogyatékos fiatalok foglalkoztatását segítő szociális farm az önfenntartást tűzte ki célul. Saját készítésű kecskesajtjuk HÍR védjegyes, illetve elnyerték a Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért kitüntetést. A Bükk keleti kapujánál található majorságot – amely öko-park és kulturális színtér is egyben – 17 évvel ezelőtt hozta létre a Szimbiózis Alapítvány Miskolc-Diósgyőrben ott, ahol a pálos barátok már az 1300-as években gazdálkodtak.

Forrás: AM sajtóközlemény