0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Az ENSZ adatai szerint a világon mind népszerűbb vonal a komplett mezőgazdaság 15 százalékát teszi ki. A városi alternatíva lehetővé teszi a zárt térben és különböző magasságban történő növénynevelést, amivel maximalizálható a helykihasználás. A Huvster valójában egy használt konténeres pótkocsiban megvalósított, teljesen automatizált hidropóniás rendszer, amiben a víz keringtetése mellett LED-es világítás adja a szükséges feltételeket. A betakarításig a növények függőleges tornyokban fejlődnek és csepegtető rendszerben öntözik őket. A megfelelő szén-dioxid-szintet, páratartalmat és hőmérsékletet érzékelők segítségével szabályozzák.

A tulajdonosok szerint a hagyományos módszerhez képest a fölhasznált víz 90 százaléka és a műtrágya 80 százaléka megtakarítható, a kártevők előfordulásának kockázata csökkenthető, és nem mellesleg a zöldségek egész évben termeszthetők.

Így havonta akár 730 salátát, 20 kilogramm fűszernövényt, valamint 30-35 kilogramm zöldséget lehet termeszteni.

A startup 2019-ben a Heineken Green Challenge harmadik helyezettje lett, mivel egyike volt azoknak a vállalatoknak, melyek innovatív megoldásokat keresnek Mexikó problémáira.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/www.tec.mx