0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csevegő tehenek

Egy meglepő, új vizsgálat szerint a tehenek társalognak egymással a takarmányról és az időről. A kutatás fényt derített arra, hogy saját, egyedi bőgésükkel miként válaszolnak a tejelő tehenek a negatív és pozitív emocionális helyzetekre.

Szakértők úgy vélik, hogy számítógépes szoftver használatával megfejthetik a tehenek különféle hangmagasságú bőgésekből álló nyelvét.

A vizsgálatban akusztikus elemzőprogrammal 13 holstein-fríz üszőtől több száz bőgést rögzítettek. Az elemzések szerint, a tehenek melegben boldogak, és azt is tudják, hogy itt az etetés ideje.

Negatív hatás számukra az, ha nem férnek hozzá a takarmányhoz, és ha fizikailag vagy vizuálisan elkülönítik őket társaiktól.

A borjas tehenekről és borjaikról már ismert, hogy kommunikálnak egymással. Ám az új vizsgálat igazolta, hogy a tehenek ezt az egyedi bőgést nem felejtik el egész életük során. A tejelő tehenek állandóan trécselnek egymással, de amikor boldogabb dolgokról, például a takarmányról beszélgetnek, a bőgésük hangosabb. Amikor az időjárásról „panaszkodnak”, az egyedi jellegzetességük megtartása mellett a bőgésük hangmagassága mélyebb lesz.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.southwestfarmer.co.uk