Back to top

Befalazott tojók

A különlegességet kedvelő madárbarátok egyik nagy csoportját képezik azok, akik szarvascsőrűmadár-félék tartására vállalkoznak. Ezek a tollasok azonban csak azoknak ajánlhatók, akik hajlandók nap mint nap jelentős időt fordítani gondozásukra, emellett tágas, jól kifűthető férőhelyet tudnak biztosítani számukra.

A szarvascsőrű madarak 54 faja, melyek közül 15 található meg viszonylag nagy számban az európai madártartók gyűjteményeiben, méret tekintetében is igen nagy változatosságot mutat, hiszen testhosszuk 30-tól akár 160 centiméteresig is változhat.

Az egyik legnagyobb az óriás szarvascsőrű madár, míg a kisebbek közé tartozik a vöröscsőrű tokó,

melyet sárgacsőrű rokonával az importtilalom meghozatala előtt jelentős számban árultak az európai madárpiacokon is. Ez utóbbi két faj tipikus szavannalakó, de a legtöbb szarvascsőrű kifejezetten erdőben szeret élni.

Fotó: Nényei Borbála

Legtöbbjük életmódjáról csak keveset tudunk, hiszen az emberi településektől szereti távol tartani magát, nem egy közülük igen nehezen megközelíthető, zárt erdőségekben él. Fogságban a kisebb fajok 25 évig, míg a nagyobbak akár fél évszázadig is elélnek. Ehhez azonban

igen változatos táplálékot kell számukra biztosítani, ami elsősorban különféle gyümölcsöket jelent. Emellett kell kapniuk apró gerinceseket, például naposcsibét, egeret, s ízeltlábúakkal is meg kell őket kínálni. A vöröscsőrű tokó e sorok írójánál leginkább a tücsökért rajongott.

A szarvascsőrű madarak legtöbb fajára jellemző, hogy a tojók faodvakban költenek, melynek bejáratát sárral befalazzák és nyílásként csak egy függőleges rést hagynak, melyen keresztül a hím etetni tudja tojót. Eközben vedlik, de amikor a fiókák nagyobbak, ő már új tollazattal bír, és újra röpképes lesz, kibővíti a bejáratot, és immár ő is hordja utódainak a táplálékot. Magyarországon több szarvascsőrűmadár-faj is eljutott a tojásrakásig, de legjobb tudomásom szerint fiókákat még nem sikerült felnevelni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Annak adjuk el, akinek tudjuk” - 500 darabos merinó állomány kettős hasznosítással

A jelenlegi vírusos helyzetben lassan az egész magyar mezőgazdaság ugyanarra a taktikára kényszerül, mint azok, akik a birkák gyapját is értékesíteni akarják. Papp Zsolt ha nem is hármas, de legalább kettős hasznosítással tartja Tószegen az 500 darabos merinó állományát. Az áprilist pedig birkanyírással kezdték.

Hogyan gazdálkodunk járvány idején? - gazdasági vezetőket kérdeztünk

Manapság elfogadott, sőt kötelező viselkedésforma a távolságtartás, 2020 telének végére, tavaszára ez lett a szokás. Az élet mégsem állhat meg, muszáj termelni, termeszteni, a mindennapi élelmiszert előállítani. A kialakult helyzetről, a modus vivendiről gazdasági vezetőket szólaltat meg a Magyar Mezőgazdaság e heti, 15. száma.

Nébih: a tenyésztők átmenetileg nem szállíttathatnak Olaszországba kutyát és macskát

Miután az olaszországi kisállat-kereskedések a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, Magyarországól sem lehet oda szállítani macskát és kutyát értékesítésre, az állatok adás-vételét a kijárási tilalom sem teszi lehetővé - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel, miután egyeztetett az olasz hatósággal.

AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Egy jámbor baromfiritkaság: a houdan

Nálunk kevésbé elterjedt, ritka vagy akár egyáltalán nem előforduló baromfifajtákat mutattunk be az utóbbi hónapokban. Ide tartoznak többek között a ritka viador típusú baromfifajták. Sorozatunkat a houdan tyúk bemutatásával folytatjuk.

Madárinfluenza gyanúja miatt számoltak fel egy kacsaállományt Békés megyében

Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Békés megyei, pusztaföldvári kacsaállományban, az állományt vasárnap felszámolták, a későbbi vizsgálati eredmények szerint azonban az állatok nem voltak fertőzöttek - közölte hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.

Hiánycikk lett a csibe és a tojás

Húsvét előtt általában megugrik a kereslet a tojások és az élő baromfi iránt. Arra viszont nem volt még példa, ami most Amerikában történik: nem lehet kiscsibét vásárolni.

A járvány ellenére biztos piaca van a magyar bárányoknak

Nagy István agrárminiszter szavai alapján nincs okuk az aggodalomra a magyar juhtenyésztőknek, a húsvétra szánt bárányaik iránt ugyanis folyamatos a kereslet például az észak-afrikai, illetve a közel-keleti exportpiacok irányából is.

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

A legkönnyebben tenyészthető amazonpapagáj

Még az 1980-as évek elején történt, hogy egy budapesti díszmadártenyésztő néhány egyed kékhomlokú amazonpapagájra tett szert, és ez az akkori Magyarországon oly nagy eseménynek számított, hogy a sajtó is többször beszámolt arról, hogyan élnek gazdájuknál ezek a szépséges tollasok. Az elmúlt évtizedekben nem csupán szaporítani sikerült a fajt, de különféle színmutációk nemesítése is megkezdődött.